Mathantverk handlar om kärleken mot mat. Årets 2019 FM-vinnare i mathantverk utsedda

I tävlingen som ordnades den 13. – 14. september deltog över 62 företag med 122 produkter. Bland tävlarna fanns förutom finska företag också deltagare från Estland och Lettland.

Tävlingen höll hög standard, men till slut korades vinnare i var och en produktkategori. Bland vinnarna stod till exempel Gunnel Englunds cognacskörsbär, Crenocos skogsmaräng och Kala-Tovi med sin kallrökta gös.

Jurymedlemmen Margot Wikström påpekar att utvärderingen och juryarbetet kräver engagemang och noggrannhet. – När allt kommer omkring är det ju smaken som avgör. Den vinnande produkten ska verkligen tilltala alla sinnen. Alla jurymedlemmar har en viktig uppgift och det är att hjälpa företagarna att utveckla sina produkter och genom tävlingen göra mathantverket mera känt i Finland, konstaterar hon.

– Jag ville delta i tävlingen för att få feedback och förbättringsförslag. Detta allt är nytt för mig, så jag är nyfiken och lyssnar noggrant. Stämningen är riktigt bra. Fast litet nervös är jag, berättade en tävlare från bär- och fruktproduktskategorin före resultaten var ute.

Årets tema var vilda örter. En del av tävlingsprodukterna innehöll till exempel nässla och björkblad. Vinnaren i snackskategorin kombinerar traditionell maräng och granskott. Granskott fanns också med i yoghurten som vann i kategorin för syrade mjölkprodukter.

– Tävlingen höll hög standard. Samarbetet mellan olika aktörerna och länen är väldigt viktigt också med tanke på företagen, produkterna och deras utveckling. Idéerna är till för att delas och tillsammans är vi mer, säger tävlingsledaren Leena Pölkki.

Tävlingen ordnades i Jyväskylä, platsen var yrkeshögskolans campus i Lutakko den 14 september. FM i Mathantverk 2020 ordnas i Reso, därpå följande tävling kommer att arrangeras på Åland 2021.

Resultat 2019

MEJERIPRODUKTER
Hårdost

– guld: Mattas Annie, Mattas gårdsmejeri
– silver: Aito Cheddar Gin, Jukolan juusto Oy
Syrad mjölkprodukt
– guld: Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti, Pitkäsen Maalaisjuustola / lehto Sippala Oy
– silver: Ahlman piimä, Ahlmanin koulun säätiö sr / tilamejeri
Icke syrad ost
– guld: Kartanon grillijuusto, Ahlmanin tilameijeri
– silver: Jukkolan leipäjuusto, Jukkolan Food

CHARKUTERIPRODUKTER
Kött konserv

– guld: Hirvenpaistisäilyke, Säilyke Herttua Oy

FISKPRODUKTER
Kallrökt fisk

– guld: Kala-ToVin Kylmäsavustettua kuha, Kala ToVin
Varmrökt fisk
– guld: Ahven herkku, Arctic Circle Delight Oy
Gravad fisk
– guld: Lapin graavi, Kala-Lappi
Inlagd fisk
– guld: Järki Särki luomutomaatti & yrtit, Järki Särki

BAGERIPRODUKTER
Fyllda bageriprodukter

– guld: Nokkos-kuhakukko, Kotileipomo Isabella
– silver: Mummin riisipiirakka, Mummin Pullapuoti, Elosen Konditoria Oy
Mörk limpa
– guld: Kullas Skärgårdslimpa, Kullas Gård
– silver: Hardomin saaristolaisleipä, Hardomin Leipä
– brons: Luomu Mallasvuoka, Paijan tila
Bröd bakat på surdeg
– guld: Pieni juurileipomon juurileipä, Visun villisika Oy / Pieni Juurileipomo

FRUKT- OCH BÄRPRODUKTER
Sylt

– guld: Päron, lingon&chili sylt, Hvits Gård
– silver Närbodens Favorit, Närboden

GRÖNSAKSPRODUKTER
Mjölksyrade grönsaker

– guld: Wairinkin hapankaali, tmi Juvan hapankaali
– silver: Mjölksyrad kålrabbi med chili, Surburken

KALLA KRYDD- OCH MATSÅSER
Kryddsås

– guld Kaskiyön nauris chutney, Arktinen aurinko osuuskunta
– silver: Arrabbiata sauce, Eco Flora Oü (Esland)

SNACKS
– guld: Metsämarenki, Crenoco

NORDISKA DRYCKER, alkoholfria
Bärsaft / must

– guld: Santana, sortren äppelmust, Öfvergårds
Glögg
– guld: Glögi, Sommaröstrand Gästhamn
Andra alkoholfria drycker
– guld: Rosensaft, Kullas Gård

NORDISKA DRYCKER, med alkohol
Äkta Cider
– guld:Kuura Cuvee 2016, Kuura Cider Oy

INNOVATIVT MATHANTVERK
– guld: Mustaherukansiemen ruohelastu, MinBy Oy
– silver: Hauki nugetti, Arctic Circle Delight Oy
– brons: Buljonggrönsaker/ Liemivihanneksi, Veronika Bäckman

HEDERSOMNÄMNADE
Inlagda grönsaker: Picklade äppelskott, Övergårds i Tjudö
Bär- och fruktinläggning: Cognacskörsbär, Gunnel Englund
Kallrökt fisk: Lapin kylmäsavu, Kala Lappi
Vilda örter:
Metsämarenki, Crenoco
Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti, Pitkäsen Maalaisjuustola / Lehto Sippala Oy

Bild: Päivi Töyli, äktasmak.fi

Ytterligare information: https://www.artesaaniruoka2019.fi/sv/

Leena Pölkki, tävlingsledare, projektchef, projektet Koordination av Mellersta Finlands matkedja 2, tfn 050 4011894, leena.polkki@jamk.fi
Eija Lamsijärvi, tävlingens operativa ledare, tfn 0400 566 0739, eijalamsij@gmail.com https://www.artesaaniruoka2019.fi/sv/

Öppna Finländska Mästerskap i Mathantverk 2019 ordnas i Jyväskylä i Mellersta Finland den 13 – 14 september 2019. Tävlingens arrangörer är deltagarna i Jyväskylä yrkeshögskolas projekt Koordination av Mellersta Finlands matkedja 2 i samarbete med Mathantverkarna i Finland rf samt jord- och skogsbruksministeriet. Projektet finansieras av NTM-centralen i Mellersta Finland med medel ur Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling. Seminarierna finansieras av jord- och skogsbruksministeriet.