Hungry for Finland – Finalisterna i matturismtävlingen har utsetts!

Gemensamma gärningar: Mat ska bli en viktig och upplevelserik del av turismen i Finland!

Juryn i matturismtävlingen har glatts över de mångsidiga och högklassiga deltagarna (42 deltagare). Vinnarna i tävlingen offentliggörs i september 2019. Totalt 9 finalister har gått vidare till den sista bedömningen i tävlingen och juryn utser pristagarna bland dessa.

Genom tävlingen uppmuntras mat- och turismnätverk att utveckla ett nytt matturismutbud med utgångspunkt i lokalt ursprung. Till tävlingen efterlystes företag och organisationer som är innovativa föregångare inom matturism och som erbjuder turister matrelaterade upplevelser. Syftet med tävlingen är att stärka produktifieringen av den upplevelserika matturismen, hitta spetsprodukter inom matturism och stärka ett genuint samarbete. Tävlingen 2019 är den tredje i ordningen, tävlingar ordnades också 2015 och 2017. Är det här en bra tidpunkt för att göra en sommarutflykt till ett matturistmål i Finland?

Finalister i matturismtävlingen 2019:

  • Herrankukkaro, Vilt och nära – En kulinarisk resa till berättelsernas skärgård Rimito, Nådendal
  • Okkolan lomamökit och Ravintola Niinipuu, Puumala, Husmoderns pirogverkstad – bakning av karelska piroger samt blåbärs- och lingonpiroger i storstugan på en bondgård
  • Harriniva Oy/Torassieppi, Lappish Food Experience & How to be Local, handledd matlagning över öppen eld i Muonio
  • Heather’s Helsinki, Fork in Hand – kulinarisk promenad som inkluderar kunskap om och ger smakprov på finländsk matkultur, traditioner och historia
  • Retkipaikka, Wine in the Woods, annorlunda vinprovning i skogen i Noux
  • Upplev vårt Tammerfors, samarbetsnätverk mellan företag i Tammerfors (paketlösningar): hotellrum, bastu, välkomstdrinkar och restaurangmiddag, nattklubb
  • Keimiön Koukkaus, Middag på shamanskt vis i Muonio, Pallas-Yllästunturi nationalpark
  • Smaku, Smaku Events Oy, kulinariskt evenemang i Borgå – provsmakningsrätter serveras i restauranger under två veckors tid. Evenemanget kulminerar i en gemensam matfest.
  • Saimaa Gastronomy – kulinariska weekender, samarbetsnätverk mellan fyra företag (Hotelli Punkaharju, Sahanlahti Resort, TeaHouse of Wehmais och Tertin Kartano)

Matturismtävlingen anknyter till Hungry for Finland (H4F), ett projekt för produktifiering av matturismen (Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling). Projektet och tävlingen koordineras av Haaga-Helia yrkeshögskola.

Vad är matturism?

Med matturismutbud avses restaurangmåltider, hemmamåltider och street food som turisterna stöter på och som grundar sig på lokalt ursprung och berättelser. I begreppet ingår också handledning i finländsk matlagning, matturismprodukter som plockas i naturen, olika rutter och evenemang inom matturism, torg, saluhallar, specialbutiker som ysterier, vingårdar och mikrobryggerier inklusive program som byggts upp kring dessa. Matturism förknippas med berättelser, lokalt ursprung och rena råvaror. Optimala matturismprodukter är inkluderande och låter turisterna delta i aktiviteter där de lär sig någonting nytt, vilket gör turismprodukterna upplevelserika.