Yritysvierailu: Artesaanihedelmäjäätelöitä valmistava POPS! OY Kaarinasta

Kaarinassa, entisessä hydrauliikkahallissa, syntyy ainutlaatuinen artesaanituote: Pops! –hedelmäjäätelöt, jotka valmistetaan käsityönä tuoreista raaka-aineista ilman tavanomaisen jäätelön vispaamista

Yrityksen idea syntyi sattumalta äitiyslomalla, kun Hannamari Nurkkala törmäsi Instagramissa kauniisiin meksikolaisiin paleta-hedelmäjäätelöihin. Ne valmistetaan käsityönä tuoreista hedelmistä ja marjoista, mausteista ja sokerista, jonka jälkeen ne jäädytetään puikkomallisiksi herkuiksi. Satojen YouTube-videoiden jälkeen Hannamari olikin aivan myyty ja mielessä alkoi pyöriä kauniiden artesaanihedelmäjäätelöiden valmistus ja myynti Suomessa.

Ruokakemia on aina kiinnostanut Nurkkalaa, vaikka alan koulutusta hänellä ei olekaan. Elintarvikeyrittäjäksi ryhtyminen kylmiltään ilman kokemusta elintarvikealasta tai yrittäjyydestä on tuonut omat haasteensa, mutta kaikki on ollut Nurkkalan mielestä sen arvoista.

”Aina on löytynyt apua, kun sitä on tarvittu. Tämä oli valehtelematta työelämäni paras päätös. Mukana ollaan koko sielulla, omana itsenään, toteuttamassa omaa visiota”, Nurkkala huokaisee onnellisesti.

Työpariksi Hannamari löysi pitkäaikaisen ystävänsä Piia Pölläsen, joka lähti myös mukaan ilman aiempaa kokemusta alasta. Nuoret naiset ovat toisiaan täydentävä voimakaksikko. Lisäksi kesällä toimii kesätyöntekijätiimi. Pops! –artesaanihedelmäjäätelöiden valmistamisen – ja yrityksen pyörittämisen – hoitavat kuitenkin Nurkkala ja Pöllänen kaksistaan.

”Pops! –hedelmäjäätelöt ovay aidosti käsin valmistettuja artesaanituotteita. Kaikki mikä voidaan, tehdään itse: esimerkiksi sokerisiirapit ja vegaanisiin versioihin käytettävät kasvimaidot valmistetaan alusta alkaen itse”, Nurkkala ja Pöllänen kertovat.

Valmistuksessa suositaan kotimaisia ja lisäaineettomia raaka-aineita herkullisen ja luonnollisen maun aikaan saamiseksi. Lisäksi huomioidaan tuotteiden puhtaus sekä luonnollisuus ja satokausiajattelu. Hedelmäjäätelöihin on käytetty esimerkiksi suomalaista mustikkaa, puolukkaa ja mansikkaa.

”Onnellisesti ollaan saatu aina niitä raaka-aineita, joita ollaan haluttukin”, Pöllänen kertoo.

Herkut saavat muotonsa aidoista, Meksikosta tilatuista paleta-jäätelömuoteista.

Valmista testikeittiötä tai elintarvikevalmistustilaa ei ollut, vaan yritys löysi tilat Kaarinan kehitys-yrityskeskittymän avulla. Tila remontoitiin ja tarvittavat koneet Pops! –artesaanihedelmäjäätelöiden valmistukseen piti tilata Brasialiasta ja Italiasta.

”Suomessa vastaavaa jäätelöä ei ole aiemmin tehty. Apua on siis saatu paitsi Suomesta muun muassa elintarvikeviranomaisilta, myös ympäri maailmaa laitevalmistajilta ja esimerkiksi mentorointia Miamissa toimivalta vastaavanlaiselta yritykseltä”, Nurkkala kertoo.

Pops! –artesaanihedelmäjäätelöiden yritysidea syntyi elokuussa 2018 ja jo huhtikuussa 2019 yritys oli täydessä tehossa valmistautumassa kesäkauteen. Herkkuja päätettiin myydä polkupyörämyymälistä, jotka suunniteltiin itse. Kesällä 2019 yhteensä 9 kesätyöntekijää myi Pops! –jäätelöitä ympäri Turkua ja Naantalia puistoissa ja kesätapahtumissa.

”Yhtäkkiä me ponnistettiin myös työnantajiksi uusina yrittäjinä. Kesällä se ei pelottanut, mutta jälkikäteen voi hiukan kauhistella sitä, miten paljon hoidettavaa se meiltä vaati. Kesä meni onneksi hienosti”, Pöllänen kertoo.

Oma visio on pysynyt selkeänä ja yrityksen kasvu on otettu vastaan sitä mukaan kun se tulee. Yrittäjät laskevat, että puoleen vuoteen mennessä Pops! –puikkoja on myyty jo 20 000 kappaletta. Tulevaisuus näyttää siis toiveikkaalta.

”Tuote ei ole vielä valmis esimerkiksi kaupan kylmäaltaaseen, vaan haluamme jatkaa sen kehittämistä määrätietoisesti ja käyttää siihen sen ajan, mitä se vaatii. Meitä ajaa voimakas visuaalinen idea ja haluamme että kaikki on laadukasta, tarkasti suunniteltua ja oman näköistä. Meidän toivomus on, että meidän yrittäjien onnellisuus puskee läpi Pops! –hedelmäjäätelöiden maussa”, Nurkkala ja Pöllänen kertovat tyytyväisinä.

Kesällä 2020 jätskipyörät ovat taas liikkeellä, mutta muut tulevaisuuden suunnitelmat ovat vielä hautumassa. Kaarinassa sijaitseva tehtaanmyymälä on kuitenkin auki tiistaisin kello 15-18 maaliskuusta alkaen. Lisäksi Pops! –hedelmäjäätelöitä ja alkoholipitoisia Poptail-puikkoja voi tilata toimitettavaksi esimerkiksi yritystilaisuuksiin ja juhliin.

Teksti: Ellinoora Havaste
Kuvat: POPS! Oy