Tutustu erilaisiin vinkkeihin, oppaisiin ja selvityksiin yritystoiminnan kehittämiseksi. Materiaalit aihealueittain:
Lähiruoka, luomu ja luonnontuotteet
- Muutosjoustavuudesta menestystä – Opas lähiruokayrityksille (pdf)
- Reiluustyökalu.fi – ruokajärjestelmän ympäristötoimien oikeudenmukaisuuden arviointi
- Vastuullinen ruoka-alan yrittäjyys työkirja
- Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle
- Opas elintarvikealan toimijoille elintarvikejätteen kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi
- Kyberturvallisuus oppaat maatiloille, alkutuotannolle, elintarviketeollisuudelle sekä kaupalle ja jakelulle
- Ruokahävikkitiekartta
- Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon (pdf)
- Luomubuumi – Lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella
- Selvitys lähiruoka-alan kilpailutoiminnasta (pdf, 3.4MB)
- Mikä lähiruoassa koukuttaa? Julkaisu lähiruokayrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville sekä lähiruokaverkostoille (pdfr, 7,4 MB). Yritysesimerkit Lähiruokakoukuttaa YouTube-playlistalla.
- Lähiruokayrittäjän työkirja – Uuden liiketoiminnan kehittäminen
- Lähiruoan ekologisten vaikutusten argumenttipankki (pdf, 5.7MB)
- Lähiruokatoimijoiden sopimusopas (pdf, 5.2MB)
- Luomujatkojalostajan opas (pdf, 4.5MB)
- Luomukeruuasiat
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle-opas
- Opetusvideoita villiyrteistä
- Opas elintarvikealan yrittäjille luonnonkasvien käytöstä: Luonnontuotealan uuselintarvikekysymykset
- Arktisten aromien sivuilta löytyy luonnontuotealaan (luonnonmarjat, -sienet, -yrtit ja erikoisluonnontuotteet) liittyvää tietoa ja aineistoa vaikka teemapäivien tarpeisiin
- Kuinka perustan ruokapiirin? (pdf, 0.2MB) – Käytännön vinkkejä ja ohjeita toimintaan
- Portaat luomuun
Hyönteisala ja hunaja
- Sirkkakirja – liiketoimintaa kestävästä hyönteistuotannosta tarjoaa perustietoa hyönteisalasta
- Toukkaamo.fi – tietoa hyönteisalasta
- Hyönteiset elintarvikkeena
- Hyönteiskasvatusopas
- Lajihunaja-opas
Hyvät toimintatavat ja käytännön ohjeet
- Tuotantokanin hyvinvointiopas (pdf)
- Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat
- Luonnonmukaisen naudanlihantuotannon hyvät toimintatavat
- Hyvä tapa toimia lammasketjussa –opas (pdf, 0.7MB)
- Opas pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä (tulostettava pdf-versio, 8.6MB)
- Eviran arvioimat hyvän käytännön ohjeet, Ruokaviraston sivuilla
- Puutarhatuotannon hyvän käytännön opas
- Luonnonyrttiopas – hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle
- Hyvän käytännön ohjeet mehiläistarhauksessa
- Myymälän omavalvontaohje
- Elintarvikekuljetusten yleiset hyvän käytännön ohjeet
- Omavalvonta ravintoloissa, elintarvikkeet -ohje
- Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia pilkkoville yrityksille
- Pakkaamon Laatutarha -ohjeisto
- Hyvät rehuvarastojen merkintätavat kotieläintiloilla -ohje
- Elintarviketeollisuus vesihuoltolaitoksen asiakkaana, opas
- Leipomon fiksut energiatoimet (video)
Tietoa yrityksen perustamisesta ja rahoituksesta
- Ruokasektorin koordinaatiohankkeen kokoamaan koronarahoitustietoa ruoka-alan yrityksille (pdf, 0.4MB)
- Kasvua ruoka-alan yrityksille maaseutuohjelmasta (pdf, 0.4MB)
– esittelykalvot (pdf, 0.5MB) - Maaseutu.fi:n Vauhtia bisnekseen
- Yritys-Suomeen on koottu tietoa elinkeinoista, joiden harjoittaminen vaatii erillisen luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin.
Tuotekehitys
- Opas korkean lisäarvon PREMIUM-tuotteen kehittämiseen kuluttajaa kuunnellen
- Kokemuksia ympäristöystävällisten pakkausten kehittämistyöstä
- Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa, KryoMikro -hanke (loppuraportti, pdf)
- Kuoretta ruokapöytään – kyllä, kiitos! Kuoreen matka kalastajalta kuluttajalle
- Fineli.fi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.
Markkinointi
- Suomiruokaa-reseptiikkaa
- Vastuullisen viestinnän opas (pdf)
- Digitaalisen markkinoinnin käsikirja: opas mikro- ja PK-yrityksille
- Markkinointivinkkejä elintarvikeyritykselle -opas (pdf) tai issuu.com:issa
Logistiikka ja kuljetukset
- Logistiikkaselvitys (2020)
- Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin
- Kuljetuspalvelujen vertailua pienyrittäjän näkökulmasta (pdf)
Ruokamatkailu ja ruokatapahtumat
- Paikan tuntu -itsearviointityökalu matkailuyrityksille (pdf)
- Ruokamatkailun tarinallistaminen – Opas ydin- ja palvelutarinan käsikirjoittamiseen
- Ruokahävikkiopas matkailualan yrityksille
- Ruokamatkailun markkinointi Instagramissa
- Suomen ruokamatkailun kärkituotteet markkinoinnin näkökulmasta -suklaajäkälää, luontokokemuksia ja hyvää mieltä
- Ruokamatkailun tuotesuositukset (uudistettu keväällä 2020)
- Ruokamatkailun innovatiivisia cool & creative -tuotteita maailmalta
- Lähiruuan tuottama lisäarvo matkailulle Lapissa
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa
- Lähiruokaa tapahtumiin – Tuloksia päijäthämäläisen lähiruoan käytöstä tapahtumaruokailussa (pdf, 0.4MB)
- Näytteilleasettajaksi ruokatapahtumaan: opas pienyrityksille
- Lähiruokatapahtuman suunnittelu ja toteutus – Esimerkkinä Laurea Leppävaara
- Evästä matkailuun – Luotsi makumatkan rakentamiseen
Vähittäiskauppa
- Mikroyritykset menestyvät kaupan yhteistyökumppaneina (pdf, 1.8MB)
- Tuorekasvisten jäljitettävyyden toteutuminen tilalta vähittäiskaupan asiakkaalle
Ruokapalvelut ja elintarvikehankinnat
- Vastuullinenruokapalvelu.fi, työkalu vastuullisuusohjelman tekemiseen
- Ravintolafoorumi on sivusto, jossa jaetaan tietoa ravitsemispalveluiden ruokahävikistä sekä Luken hävikkitutkimuksesta.
- Vastuulliset julkiset hankinnat osaksi kuntien strategioita -opas (pdf)
- Ravintolat hiilijalanjäljillä Mission Zero Foodprint -työkirja
- Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas
- Kestävä julkinen ateria -toimintaohjekokoelma (StratKIT platform)
- Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruoan menekkiä – ohjekirja keittiöön (pdf, 3.2 MB)
- Rohkeasti mukaan julkisiin hankintoihin
- Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin – suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi (pdf)
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumassa
- Ruokahävikki kuriin – Erilaiset tavat tiedon jakamisessa
- Hävikistä hyvikiksi – opas ammattikeittiöille
- Opas vastuullisiin ruokapalvelu- ja elintarvikehankintoihin
- Elintarvikkeet ja ateriapalvelut – Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat (GPP), tuotekohtaiset ohjeet (Euroopan komissio) (pdf, 0.1MB)
- Julkisten ruokapalvelujen laatukriteerit (pdf, 1.3MB)
- EkoCentrian oppaat liittyen kestäviin elintarvikehankintoihin
- Elintarvikkeiden hankintaopas
- Elinkaarianalyysit ja lähiruoan sosiaaliset vaikutukset
- Elintarvikejalostajan Luomuaskeleet
- Hankintavihkonen – ohjeita lähiruoan hankintaan
- LÄHIS-opas
- Miksi lähi- ja luomuruokaa?
- Päiväkotiopas
- Opas ikääntyneiden kestävään ruokailuun
- Ruokapalvelualan ympäristöpassi – Ympäristöosaava.fi
- Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat HoReCa-tukkukaupan yhteistyökumppaneina
- Kuntaruokailun asiantuntijat ry:n sivuilta löytyy tietoa yhdistyksestä ja paljon hyviä linkkejä kuntaruokailua tukevista teemoista
Apua elintarvikevientiin
- Elintarvikkeiden vientipolku
- Food from Finland
- Arctic Food from Finland
- Elintarvikealan pk-yritysten neuvonta ja vientiosaamisen parantaminen (Ruokavirasto)
- Näin aloitat viennin EU:n ulkopuoliseen maahan (Ruokavirasto)
- Fennopromo
- Elintarvikevientiä edistämässä RuoKasvu-hanke
- MarketWise
- ETL:n sivuilla tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
- Meillä on vientiä! Kansainvälistymistä verkostoyhteistyöllä