Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@helsinki.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.

1. Tukea ja rahoitusta kansainvälistymisen ja viennin edistämiseen

– Team Finlandin Kansainvälistymispalveluiden palvelupolku pk-yrityksille avaa konkreettisesti, mitä yrityksen kannattaa huomioida viennin ja kansainvälistymisen eri vaiheissa. Verkkosivuille on koottu myös aiheeseen liittyviä neuvonta-, rahoitus-, koulutus-, lupa- ja verkostoitumispalveluita. Siirry Team Finlandin sivuille.

– Mistä rahoitusta ja tukea elintarvikevientiin? 23.4. aamupäivän tuhti tietopaketti: esitykset (pdf) ja tallenne.

2. Luken tuore ohjeistus näyttää suuntaa reilulle ympäristöviestinnälle

Viestintäohjeistus neuvoo, miten yritykset voivat kertoa elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista eli ympäristöjalanjäljistä faktapohjaisesti ja luotettavasti. Ohjeistuksessa nivotaan yhteen lain vaatimukset ja tutkijoiden suositukset. Uutisen lopusta löytyy linkki viestintäohjeeseen.

3. Ruokavirasto tiedottaa

– Ruokavirasto on hyväksynyt nimisuojahakemuksen, joka koskee Savolainen mustikkakukko -nimityksen rekisteröintiä suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Lopullisen päätöksen rekisteröinnistä tekee Euroopan komissio. Lisätietoja verkkosivuilla.

– Vuoden 2023 luonnonmarjasato oli keskinkertainen ja sienten sato erittäin vaihteleva. Kaikkien luonnonmarjojen kilohinta nousi ja luonnonsienten kilohinta laski edellisvuodesta. Ulkomaalaisten poimijoiden puuttuminen pienensivät luonnonmarjamarkkinaa rajusti. Lue koko uutinen.

4. Maaseutututkijatapaamisessa ruoka-asiaa

Vuosittain järjestettävässä Maaseutututkijatapaamisessa kehittäjät ja tutkijat vaihtavat kuulumisia tällä kertaa teeman ”Maaseutu kriisien maailmassa” alla. Useammassa työryhmässä on ruoka-asiaa mukana. Niihin voi ilmoittautua esittäjäksi 31.5. mennessä. Ruokatyöryhmien otsikot: Paikallisista reiluista ruokajärjestelmistä maaseudun vahvuus, Suomalaisen eläintuotannon oikeuttamisen ja haastamisen narratiivit kestävyysmurroksessa sekä Luonnon monimuotoisuus maaseudulla. Lisätietoja MUA.fi -verkkosivulla.

5. Menestystä kansainvälisessä ruokainnovaatiokilpailussa

Ruokateknologiayhtiö Hailia Nordic oy on voittanut World Food Innovation Awards -innovaatiokilpailussa parhaan teknologian sarjan. Yritys onnistuu teknologiallaan valmistamaan aiemmin toisarvoiseen käyttöön päätyneistä kalatalouden sivutuotteista ruoanvalmistuksen raaka-aineita, jotka sopivat kotikeittiöihin ja suurkeittiöihin sekä jatkojalostukseen elintarviketeollisuuteen. Lue koko tiedote.

6. Ruokamessuilla jaettiin tunnustuksia ja palkintoja

– Vuoden ruokakasvattaja on Lempäälän ruokapalvelu ja erityisesti siellä toimiva ruokakasvatuksen tiimi. Kunniamaininnan ruokakasvatustyöstään sai Mainingin koulussa Espoossa toimiva palveluvastaava Marjo Sundström. Lue uutinen Ruokatiedon verkkosivuilta.

– Uusi Ruokalähettiläs 2024 -tunnustus luovutettiin Iman Gharagozlulle ja Leena Ahokkaalle, jotka ovat intohimoisia ruoanlaittajia ja ruokakulttuurin puolestapuhujia. Siirry Messukeskuksen uutiseen.

– Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio -palkinnon sai kaurameijeri Mö Foods, ja kunniamaininnat jaettiin Fazerille ja Bunge Finlandille uudenlaisista tuoteinnovaatioista. Lisätietoa palkituista.

7. Matkailualan toimialaraportti

Matkailualan yritysten liikevaihto vuonna 2022 saavutti lähes koronapandemiaa edeltäneen tason. Kun liikevaihdosta poistetaan hintojen nousun vaikutus, kasvu jää vähäisemmäksi. Lue koko tiedote ja tutustu toimialaraporttiin TEM:n verkkosivuilla.

Huhtikuun aitojamakujalehti.fi verkkolehti on ilmestynyt

Tällä kertaa lehdessä kerrotaan yrittäjien kokemuksia hedelmien ja marjojen jatkojalostustyöpajasta ja leipomoyrittäjän yhteistyöstä lähialueen tuottajien kanssa. Kansainvälistymiseen liittyen avataan, miten ruokaklusteri voi toimia siinä apuna ja esitellään uusi elintarvikeviennin edistämiseen perustettu yhdistys. Tarjolla on tietoa käynnissä olevista koulutuksista, kestävämmästä elintarvikepakkaamisesta ja luksusjahtien elintarvikemarkkinoista. Maakunnan terveisinä esitellään Etelä-Pohjanmaan johtajafoorumi. Uutisosiossa tämän vuoden lähiruokatekopalkinnot, blogikirjoituksia elintarvikehankinnoista ja Etsi Luomua-palvelu. Mukavia hetkiä lehden parissa!

1. Verkkokeskustelu ruoasta

Kaikille avoin Suomi24 Keskustelussa 11.4. klo 16-20 aiheena: Millaista ruokaa haluan lautaselleni vuonna 2040? Keskustelualustalla kirjoitteluun voi osallistua omalla nimellä, nimimerkillä tai anonyymisti. Mukana on myös ruoka-alan asiantuntijoita. Liity linjoille, kannusta tuttujasi mukaan ja tuo omat näkemyksesi keskusteluun, lisätietoja mmm.fi:n uutisessa.

2. Elintarviketeollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotiekartta

Elintarviketeollisuusliitto ETL julkaisi tänään lajissaan ensimmäisen tiekartan, joka ehdottaa keinoja etenkin pienten ja keskisuurten yritysten aktivoimiseksi TKI-toimintaan.

Elintarviketeollisuuden pitkäjänteiset investoinnit tutkimukseen ja tuotekehitykseen mahdollistavat alan kasvupotentiaalin hyödyntämisen. Lue tiedote ETL:n sivuilta.

3. EU Organic Awards, haku auki 12.5. asti

EU:n luomupäivänä syyskuussa jaetaan EU:n luomupalkintoja. Tunnustuksia jaetaan seitsemässä palkintoluokassa mm. paras luomuviljelijä, luomualue ja -kaupunki, luomualan pk-yritys, luomuelintarvikkeiden vähittäismyyjä ja luomuravintola tai ruokapalvelu. Tutustu tarkemmin.

4. Kalatalouden toimialakatsaus

Kalatalouden kokonaistuotot v. 2022 olivat ennakkotietojen mukaan 936 miljoonaa euroa eli 4 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Kasvu painottui tukkukauppaan ja vesiviljelyyn, sitä vastoin kaupallisessa kalastuksessa ja jalostuksessa nähtiin laskua. Kalatalouden toimialakatsauksessa kuvataan suomalaisen kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn, kalanjalostuksen, kalatukkukaupan ja kalaan erikoistuneen vähittäiskaupan taloudellista tilaa. Lue uutinen ja tutustu julkaisuun Luken sivuilla.

5. Kysely maaseutualueiden yrittäjien energia- ja liikennearjesta

VTT:n ja Vaasan yliopiston MaaElli-hankkeen kyselyllä haetaan lisätietoa yritysten energia- ja liikennehaasteista sekä ratkaisuehdotuksista erilaisilla maaseutualueilla. Kyselyssä on eri kysymyssarjat maatilatalouden yrityksille (esimerkiksi maatalous, metsätalous) sekä muille maaseudulla sijaitseville yrityksille. Kysely on auki 22.4. asti, siirry kyselyyn.

6. Ruoka-alan tapahtumia Aitojamakuja.fi -kalenterissa

Muistathan käydä säännöllisesti Aitojamakuja.fi kalenterissa! Huhtikuun tilaisuuksissa mm. ruokajärjestelmäasiaa, yritysten rahoitusmahdollisuuksista, ruokahävikistä sekä paljon muuta.  

1. SUVI ry vauhdittaa ruokavientiä

Keskiviikkona 20.3. perustettu Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry haluaa nostaa Suomen ruokaviennin kasvukäyrää kannattavasti ja jalostusarvoa lisäten. SUVI ry:ssä on mukana vientimarkkinoille tähtääviä elintarvikealan yrityksiä ja pitkän linjan vientikaupan asiantuntijoita. Aloitteen tekijöinä ovat yritykset. Verkkosivut https://www.su-vi.fi/ ja tiedote (pdf).

2. Vuoden 2024 lähiruokatekopalkinto ja yleisöäänestyksen voittaja

Viime viikolla Lähiruoka & luomu -messujen yhteydessä myönnettiin Vuoden lähiruokateko -palkinto Päijät-Hämeessä sijaitsevalle elämykselliselle lähiruuan ostos- ja taukopaikalle Heinolan Heilalle. Heilassa on kahvila-ravintola, leipomo ja myymälä, ja se on edistänyt lähiruoka-asiaa jo yli 15 vuoden ajan. Yleisöäänestyksen voitti Varsinais-Suomessa Vehmaalla toimiva Vemo’s lähituotepuoti, joka myy lähiruokaa ja käsitehtyjä tuotteita. Lue lisää Messukeskuksen tiedotteesta.  

3. Ruokavirasto tiedottaa

– Ruokaviraston kyselyssä pääset kertomaan, mihin asioihin Ruokaviraston tulisi panostaa vuoteen 2030 mennessä. Kysely liittyy Ruokaviraston strategian päivitykseen. Vastauksia toivotaan kaikilta sidosryhmiltä, joten välitäthän viestiä yrityksille. Kyselyyn pääset tästä (vastausaikaa 5.4. asti) ja lisätietoja strategiatyöstä ruokavirasto.fi -verkkosivuilla.

– Ruokavirasto on koonnut yhteen ”Vientikoulutusta yrityksille ja valvojille” sivun alle EU:n ulkopuolelle suuntautuvaan elintarvikevientiin liittyvää tietoa ja verkkokoulutuksia. Vasemmalla sijaitsevan navigointivalikon kautta pääsee myös muille vientiin liittyville sivuille.

1. Suosituksia yritysjohdolle kestävän pakkausstrategian pohjaksi

Suosituksessa nostetaan esiin kolme toisiinsa kietoutunutta kestävän ruokapakkaamisen strategista teemaa: kestävät pakkausketjut, tuottajavastuun kustannukset ja arvonluonti kestävyydellä. Suositukset on tuotettu Package-Heroes-hankkeessa. Siirry uutiseen.

2. Vinkkejä tuottajaorganisaation perustamiseen

Tuottajaorganisaatiota on Suomessa tällä hetkellä 11 kappaletta, mutta enemmänkin saisi olla. Maaseutuverkoston verkkosivujen uutisessa avataan 13.2. järjestetyn tilaisuuden antia, linkkejä oppaisiin ja vinkkejä, miten lähteä edistämään tuottajaorganisaation perustamista.

3. Kala-alan hankerahoitushaku auki

MMM on avannut Euroopan meri-, kalatalous- ja vesiviljelyrahaston (EMKVR) määräaikaiset hakumenettelyt kaupallisen kalastuksen, vesiviljelyn ja jalostuksen yleishyödyllisiin kehittämishankkeisiin, ympäristön ja kalavarojen tutkimus- ja kehittämishankkeisiin sekä kalataloudellisiin kunnostuksiin. Hakuaika päättyy 1.5.2024. Tutustu tarkemmin.

4. Aitojamakuja.fi -kalenterissa paljon ruoka-alan tapahtumia

Maaliskuun lopussa ja huhtikuussa on runsaasti tarjolla työpajoja, webinaareja ja tietoiskuja niin tuotteiden ja toiminnan kehittämiseen, ruokamarkkinoihin kuin kestäviin toimintatapoihin. Käy tutustumassa Aitojamakuja.fi kalenterissa.  

* Ruokasektorin koordinaatio järjestää 9.4. klo 9 Tutkimustiistai-infon Maatalouden kestävyysmurros – silta yli alkutuottajan ja kuluttajan välisen kuilun?

5. Pari poimintaa julkaistuista katsauksista

– Inspiransin Ruokatrendien näkymät 2024, lue lisää blogista.

– Osaamisen ennakointifoorumin pitkän aikavälin osaamistarve-ennakoinnissa arvioitiin keskeisten muutosilmiöiden vaikutuksia laaja-alaisiin, ammatti- ja toimialarajat ylittäviin osaamistarpeisiin vuoteen 2040 mennessä. Lue lisää opetushallituksen sivuilta.

6. Vihreän siirtymän yrityskilpailu

Biocluster Finland palkitsee nuoria vihreän kasvun yrityksiä Vihreän siirtymän gaalassa keväällä 2024. Kilpailu on suunnattu innovatiivisille suomalaisille kasvuhakuisille yrityksille, joiden tuote tai palvelu on ympäristöystävällinen. Tutustu sääntöihin, haku auki 22.4. asti.

1. Vuoden 2024 luonnontuotteet

Vuoden 2024 luonnontuotteet ovat marjoista lakka, sienistä kantarelli eli keltavahvero ja yrteistä pihatähtimö eli vesiheinä. Vähemmän käytetty pihatähtimö valittiin mukaan, koska se on yleinen koko maassa ja sen elintarvikekäyttö on nykyisin sallittu myös kaupallisesti. Valinnan tekivät Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto. Tutustu tarkemmin aitoluonto.fi-sivulla.

2. Kohti resilientimpää ruokajärjestelmää

RUOKAVARMA-hankkeessa tarkasteltiin nykyisen ja kahden vaihtoehtoisen ruokajärjestelmän haavoittuvuuksia ja selvitettiin mahdollisuuksia niiden poistamiseen. Tutustu hankkeen politiikkasuosituksiin ja julkaisuun.

3. Tietolähteitä hyödynnettäväksi

– Elinvoimabarometri kartoittaa suomalaisten yrittäjien näkemyksiä oman maakuntansa elinvoimaisuudesta, katso vuoden 2023 tuloksia. Tutkimuksen toteuttaa yhteistyössä Suomen Yrittäjät ja Taloustutkimus joka toinen vuosi. Elinvoimabarometrin tuloksia voi myös tarkastella ja vertailla itse eri kysymysten osalta (elinvoima, verkostoituminen, johtaminen).

Tietoarkisto on tutkimuksen ja opetuksen valtakunnallinen palveluinfrastruktuuri. Sinne on arkistoitu useita aineistosarjoja ja yksittäisiä aineistoja, jotka sopivat teemaltaan ruoan, ravitsemuksen ja ruoantuotannon tutkimukseen.

4. Ajankohtaisia kuulumisia maaseutupolitiikasta

– Maaseutupoliittisen selonteon sidosryhmäkysely auki 22.3. asti. Selonteko on mukana pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa ja liittyy näin ollen mm. ruoan kasvuohjelmaan, kotimaiseen ruoantuotantoon ja yrittäjyyteen. Siirry kyselyyn.

– Maaseutuparlamentin (26.-28.9.) kumppanihaku on käynnissä 20.3. asti. Pääteema on Uudistavaa paikallisenergiaa ja alapolkuina ovat uudistava arki, uudistava yrittäjyys ja uudistava kulttuuri. Kumppanuus voi olla esim. työpajojen, miniseminaarien tai tietoiskujen järjestämistä. Tarkemmin kumppanuushausta.

5. Elintarviketeollisuuden osaajien koulutukset jatkuvat

Jotpan kilpailuttamien elintarviketeollisuuden vientiä, digitaalisuutta ja kestävää tulevaisuutta tukevat koulutukset ovat käynnissä koko vuoden. Useimmat koulutuskokonaisuudet koostuvat moduuleista, joten osallistuja voi suorittaa haluamansa osuudet tai teemaan liittyvän koko kokonaisuuden. Koulutuksiin liittyy etä- ja läsnäopetusta sekä itsenäisesti suoritettavia osuuksia. Mukaan voi ilmoittautua jatkuvasti. Koulutusten järjestäjien sivuilta löytyy tarkemmat kuvaukset ja ilmoittautumisohjeet:

* Tuotekehitys- ja tuotteistamisosaamista elintarvikealalle

* Tuotekehitystaituri-koulutus

* Elintarvikkeiden myynti- ja markkinointiosaaminen koti- ja vientimarkkinoilla

* Millaista ruokaa sinä söisit? – Innovaatioista kaupalliseen menestykseen

* Iskussa maailmalle -kasvuohjelma

* Kasvua elintarvikealalla – Vastuullisen ja kestävän liiketoiminnan kaupallistamisen

* Ruokaa vastuullisesti ja kestävästi – vastuullisuuden askeleista ekologisiin ratkaisuihin

* Älyä ja automatiikkaa – Digitalisaatio elintarvikealalla

1. Uutta elintarvikealan tilastotietoa

– ETL:n sivuille päivittyy tilastotietoa elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista. Viime vuoden tilastot ovat nyt saatavilla. Uutisen lopusta löytyy linkki tilastosivulle, jossa voi hakea tietoa mm. maittain, tuoteryhmittäin ja alatuoteryhmittäin.

– Luken kokoama Puutarhatilasto vuodelta 2023 on julkaistu. Lue lisää uutisesta ja tarkemmat tilastotietokannat löytyvät täältä.

– PTY:n päivittäistavarakaupan tuoteryhmittäinen myyntitilasto ajanjaksolta loka-joulukuu 2023 löytyy verkkosivuilta.

– Luomun myynti Suomessa laski vuonna 2023, mihin on vaikuttanut mm. ruoan hinnan nousu. Tarkempaa tietoa Pro Luomun tiedotteessa. Verkkosivustolta löytyy tietoa myös globaalin luomumarkkinan tilanteesta.

2. Vuoden lähiruokateko 2024 yleisöäänestys on käynnistynyt

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Sekä Vuoden lähiruokateko 2024 että yleisöäänestyksen voittaja palkitaan Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa torstaina 21.3. Tutustu ehdokkaisiin ja äänestä suosikkiasi 17.3. mennessä!

3. Ruokaketjun hankehaku auki 16.4. asti

Ruokaketjun hankehaku pohjautuu hallitusohjelmaan kirjattuihin ruokapoliittisiin kirjauksiin ja hankkeiden tulee olla laajoja, valtakunnallisia, puolueettomia ja yleishyödyllisiä. Hankkeita toivotaan kahdeksaan teemaan liittyen. Tutustu hakukuulutukseen Ruokaviraston sivuilla.

4. Kehittäjäverkostot Facebookissa

Ruokasektorin keskinäisen viestinnän tukena on Facebookissa kaksi ryhmää, joissa voi jakaa esim. omia uutisia, tilaisuuksia:

– Ruokasektorin koordinaatio https://www.facebook.com/groups/lahiko

– Luomualan kehittäjien yhteistyöryhmä https://www.facebook.com/groups/476194372548524

Lisäksi luonnontuotealan yrittäjyyden verkoston Facebook-sivu https://www.facebook.com/SuomenLuontoyrittajyysverkostoRy

1. Vuoden ruokakasvattajaa etsitään

Ruokatieto myöntää vuosittain Vuoden ruokakasvattaja -huomionosoituksen ruokakasvatuksen saralla ansioituneelle toimijalle, joka voi olla henkilö, yhteisö, yritys tai yhdistys. Tänä vuonna halutaan huomioida erityisesti ruokapalveluissa tehtyä ruokakasvatustyötä. Ehdotuksia Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen saajaksi voi jättää 31.3. asti. Lue lisää Ruokatiedon sivuilta.

2. Ruokaoivallus® 2024 Special Edition ruokainnovaatiokilpailu

Ruokainnovaatiokilpailussa halutaan korostaa suomalaisten raaka-aineiden erityislaatuisuutta ja erityisesti Saimaan aluetta. Kilpailussa on kaksi sarjaa: Pala Saimaata – maukkain ruoka-annos ja Pala Saimaata – paras herkutteluannos. Kilpailu on opiskelijoille alaan ja ikään katsomatta. Kilpailuaika on 1.2.-30.4.2024. Tarkemmat tiedot löytyvät kilpailusivulta.

3. Ruokavirasto tiedottaa

Uuselintarvikkeita koskeva päivitetty Oiva-arviointiohje tuli voimaan vuoden 2024 alussa. Ohjetta sovelletaan jatkossa selvemmin myös ravintoloissa ja muissa tarjoilupaikoissa. Päivitetyssä Oiva-arviointiohjeessa tulee valvottavaksi myös elintarvikeyritysten käytössä olevien hyväksyttyjen uuselintarvikkeiden käytön ehtojen toteutuminen.

4. Business Finland tiedottaa

Exhibition Explorer -rahoitus on avustusta osallistumiseen kansainvälisille, Suomen ulkopuolella järjestettäville BtoB-messuille. Rahoitusta voidaan myöntää enintään 50 % hyväksyttävistä kustannuksista ja yksittäiselle yritykselle enintään 15 000 euroa yhtä messuhanketta kohden. Hakemusten käsittely ja päätöksenteko käynnistetään 1.3., jolloin uusi asetus astuu voimaan.

– Elintarvikeala vastaa kestävän kasvun haasteisiin ja tavoittelee mittavaa vientiä. Valion veturihanke Food 2.0 tähtää yhteistyön, viennin sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan mittavaan kasvattamiseen. Hankkeen tavoitteena on luoda Suomeen ruokajärjestelmä, jossa kasvua ja lisäarvoa rakennetaan kestävän tuotannon pohjalle. Lue koko uutinen.

5. Monenlaista mielenkiintoista ruoka-alan tapahtumaa tarjolla aitojamakuja.fi -kalenterissa

Helmi-maaliskuussa on melkein jokaisena päivänä jokin ruokaan liittyvä tilaisuus. Aitojamakuja.fi kalenterissa on tietoiskuja, seminaareja, webinaareja, messutapahtumia mm. vientiin, markkinointiin, ruokamatkailuun liittyen.

Ruokasektorin koordinaatio järjestää maaliskuussa:

* Tutkimustiistai-infon Kuluttajien suhtautuminen palkokasveihin ja kasviproteiineihin 5.3. klo 9-10

* Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaverin 18.3. klo 12-14

1. Kevään ensimmäinen aitojamakujalehti.fi verkkolehti on ilmestynyt

Helmikuun lehdessä kerrotaan kansainvälistymiseen liittyen yrittäjän kokemuksia elintarvikeviennin kehittämisestä ja private label -markkinasta. Lisäksi esitellään vertikaaliviljelyn mahdollisuuksia, lähiruokakioski-kokeilun tuloksia, ruokapalveluille suunnattu hävikinhallinnan opas, luonnontuotealan täydennyskoulutuksen sisältöjä sekä maakunnissa järjestetyn kehittäjäkeskustelujen antia. Maakuntien terveiset Pohjois-Savon klusterihankkeesta ja Keski-Suomen ruokaverkostosta. Uutisosassa poimintoja mm. tulevista tapahtumista ja rahoitusinfosta. Lukuiloa!

2. Ruokaviraston Ravitsemus- ja terveysväiteopas

Ruokaviraston uudistetusta Ravitsemus- ja terveysväiteoppaasta, joka sisältää kattavasti tietoa väitteiden käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Opas on suunnattu elintarvikealan yrityksille ja valvojille, mutta on avuksi myös kaupallista yhteistyötä tekeville somevaikuttajille. Tutustu oppaaseen.

1. EU:n nimisuojaa haetaan nimelle Savolainen mustikkakukko

Hakemus perustuu Savolaisen mustikkakukon maineeseen perinteisenä savolaisena leivonnaisena. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 2.3.2024 asti. Tuotteesta lisää Ruokaviraston sivuilla.

2. Keskustelunavaus ruokasektorin kasvusta

Luonnonvarakeskuksen toteuttaman selvityksen tavoitteena oli selvittää Suomen ruokasektorin arvonlisän saavutettavissa oleva kasvupotentiaali vuoteen 2035 mennessä. Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä -julkaisu on keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen.

3. Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä – kutsu yhteistyöhön

MMM:n järjestämässä Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -aloitustilaisuudessa kuultiin, millaisilla askelmerkeillä hallitusohjelman mukaiset työt kestävämmän ja kannattavamman ruokajärjestelmän saavuttamiseksi aloitetaan. Kaikki ruokajärjestelmän toimijat toivotettiin mukaan yhteistyöhön. Yhteystiedot voi jättää samalla verkkosivulla, mistä tilaisuuden tallennekin löytyy. Tarkemmin asiasta MMM:n verkkosivuilla.

4. Miten taata huoltovarmuus ruokasektorilla? -julkaisu

Pellervon taloustutkimus PTT:n puheenvuoroja julkaisu pohtii, mitä on kustannusvaikuttava huoltovarmuustoiminta. Ruokasektorin huoltovarmuutta käsitellään toimialan kannattavuuden, rakennemuutoksen ja globaaleiden muutosvoimien näkökulmasta. Lisäksi huoltovarmuuden tulevaisuuden haasteita ja kustannusvaikuttavuutta tarkastellaan ruokasektoria laajemmin koko huoltovarmuusjärjestelmän näkökulmasta.

5. Ruoka-alan tapahtumia aitojamakuja.fi -kalenterissa

Liki päivittäin Aitoja makuja -kalenteriin lisätään ruoka-alan seminaareja, työpajoja, tapahtumia ym. Ensi viikollakin monenlaista tarjontaa eri puolilla Suomea ja verkkovälitteisesti. Ruokasektorin koordinaatio järjestää yritys- ja kehittämistuki-infon: Kehittämisen työkaluja elintarvikealan yrityksille-webinaari 13.2. klo 10-11.30

1. Ruokavirasto tiedottaa

* Ruoka-apuun luovutettavat elintarvikkeet -ohje. Ohje on tarkoitettu ruoka-apua välittäville ja jakaville toimijoille (hyväntekeväisyysjärjestöille, -yhteisöille ja niihin rinnastettaville ruoka-aputoimijoille), elintarvikkeita ruoka-apuun luovuttaville tahoille sekä toimintaa valvoville elintarvikevalvontaviranomaisille.

* Tietopaketti neuvojille maatalousluonnon monimuotoisuudesta

* Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaatimukset -ohje elintarvikealan toimijoille on päivitetty

2. Michelin-tähtien julkistamistilaisuus Helsingissä toukokuussa

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähtien julkistamistilaisuus järjestetään jo toista kertaa peräkkäin Suomessa. Tapahtuma on tunnustus Suomen laadukkaalle ja monipuoliselle ruokakulttuurille. Tarkemmin Visit Finlandin uutisessa.

3. WWF:n ruokakurssi tarjoaa tietoa ympäristöystävällisestä arkiruuasta

WWF:n ruokakurssi tarjoaa vinkkejä ja maukkaita reseptejä sekä tuhdin tietopaketin ympäristöystävällisestä ruuasta. Lisätietoja wwf.fi:n sivuilla.

4. Valtakunnallisten maaseutuhankkeiden ideahaku on auki 1.3. asti

Hankkeet voivat olla yhteistyöhankkeita sekä koulutus- ja tiedonvälityshankkeita. Ideahaku kohdennetaan tällä hakukierroksella Huoltovarmuus ja varautuminen -hakuteemaan. Hankkeiden painopisteistä tarkempaa tietoa maaseutu.fi-sivuilla.

5. Interreg-ohjelmissa ruoka-alan kehittämiseen liittyviä teemoja – hakuja auki keväällä

* Interreg Auroran 4. haku sulkeutuu 5.3. Toimintalinjojen sisällöistä ja toiminta-alueesta lisätietoa Auroran verkkosivuilla.

* Interreg Itämeren 3. haun projektien ideahaku on auki 17.4. asti. Toimintalinjoista auki on 1) Innovative societies ja 3) Climate-neutral societies. Lisätietoa ohjelman verkkosivuilla.

* Interreg Europen 3. haku käynnistyy Europe, let’s co-operate verkostoitumispäivillä 20.-21.3.

1. Vuoden lähiruokateko 2024 -palkintohaku

Kuka ansaitsee tänä vuonna palkinnon ansiokkaasta lähiruokatyöstä? Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruuan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruuan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnonsaajan valinnassa painotetaan muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Palkinnonsaajaa voi ehdottaa 11.2. saakka Messukeskuksen verkkosivuilla olevalla lomakkeella.

2. FOOD-ohjelman tietopaketti päättäjille

Strategisen tutkimuksen FOOD-ohjelmassa etsitään ratkaisua, miten edetään kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää. Ratkaisuja Suomen ruokastrategiaan -tietopaketti päättäjille ja lyhyt video löytyvät FOOD-ohjelman sivuilta.

Kokonaisuuteen kuuluu kolme eri hanketta, joiden omilta verkkosivuilta löytyy monenlaista teemaan liittyvää materiaalia:

* Maanviljelyn monihyötyiset ratkaisut ilmastokestävään ruokajärjestelmään (MULTA)

* Palkokasveilla kohti kestävää ruokajärjestelmää ja terveyttä (Leg4Life)

* Reilu ruokamurros: Eriarvoisuuksien tunnistaminen ja ratkaiseminen matkalla kestävään, terveelliseen ja ilmastoneutraaliin ruokajärjestelmään (JUST-FOOD)

3. Selvitys sopimusrakenteista ja kustannusindekseistä elintarvikealan julkisissa hankinnoissa

Luonnonvarakeskuksen tekemässä selvityksessä suositellaan markkinatiedon lisäämistä julkisista elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoista ja markkinasignaalien välittymisen vahvistamista markkinavuoropuhelun tarkemmalla ohjeistuksella sekä ruoka-alan markkinatiedon tilastoinnin kehittämisellä. Uutinen MMM:n sivuilla.

4. Haku uuteen Suomalainen Menestysresepti 2025-kilpailuun on käynnistynyt

Foodwestin verkkosivuilta löytyy vinkit hakemiseen. Hakemukset ja videot tulee lähettää viimeistään 11.2.

5. Ruokasektorin koordinaatiohankkeen tulevia ja muita tilaisuuksia aitojamakuja.fi:ssä

Muutama poiminta valtakunnallisen koordinaatiohankkeen tulevista tilaisuuksista:

Tutkimustiistaissa 6.2. klo 9-10 aiheena: Mikä estää meitä syömästä kestävästi?

Kehittämisen työkaluja elintarvikealan yrityksille-webinaari 13.2. klo 10-11.30

Valtakunnallinen Luomufoorumi Kouvolassa ja etänä 7.-8.2.

Ja lisää monipuolista ruoka-alan ohjelmatarjontaa löytyy Aitojamakuja.fi -kalenterista!