Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@utu.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 17/2022 (22.6.2022)

1. Kesämatkat mielessä…

Hungry for Finlandin ensimmäiset ruokamatkailureitit on nyt nostettu Elämys Suomen sivuille ostettavaksi. Ruokamatkailureiteistä, Hungry for Finland LAB:ista ja päättyneen H4F-hankkeen tuloksista löytyy tietoa uutiskirjeestä.

2. Oppaita ja materiaaleja hyödynnettäväksi

– Uusi Rohkeasti mukaan julkisiin hankintoihin -opas kannustaa pk-yrityksiä tarjoamaan palveluita ja tuotteita julkisille toimijoille. Oppaan esimerkit ja vinkit liittyvät erityisesti ruoka-, kuljetus-, bioenergia- ja ympäristöhankintoihin, mutta siitä on hyötyä myös muiden toimialojen yrityksille ja hankkijoille. Oppaan on tuottanut MAHVA-hanke ja siihen voi tutustua maaseudunhankinnat.fi -sivuilla. Opas julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi.

– Arktiset Aromit ry:n ja Ruokaviraston järjestämässä webinaarissa käsiteltiin luonnontuotteisiin liittyviä pakkausmerkintöjä sekä ravitsemus- ja terveysväitteitä. Tutustu uutiseen ja materiaaliin.

3. Kysely marjoihin liittyen

Luonnonvarakeskuksen tutkimuksessa selvitetään uusien kestävien ja lisäarvoa tuovien marjalajikkeiden markkinapotentiaalia ja kuluttajien odotuksia. Kysely toteutetaan kahdeksassa Euroopan maassa ja sen toteuttaa Breeding Value -hanke. Tavoitteena on ympäristöystävällisten, korkealaatuisten ja terveellisten marjalajikkeiden kehitys. Vastauksia toivotaan kuluttajilta ja elinkeinon edustajilta.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 16/2022 (15.6.2022)

1. TEMin toimialojen näkymiä julkaistiin viime viikolla

– Elintarvikeala: Muuttuva toimintaympäristö kirittää liiketoimintojen kehittämistä

– Luonnontuoteala: Luonnontuotealan raaka-ainehankinta kaipaa volyymiä ja yhteistyötä

– Matkailuala: Venäjän hyökkäys Ukrainaan hidastaa palautumista koronapandemian vaikutuksista

Samalla kertaa ilmestyi myös uusiutuvan energian, kaivosalan ja sote-alan näkymät. Kaikki TEM:in toimialakohtaiset julkaisut ja palvelut löytyvät https://tem.fi/toimialapalvelu

2. Ruokaketjun hankehaku, auki 9.9. asti

Ruokaketjun hankehaku avautui 14.6. Rahoituksella on tarkoitus toteuttaa hankkeita seuraavista teemoista: 1) laatujärjestelmät, 2) kestävyys peltokasvisektorilla, 3) sivuvirrat alkutuotannossa, 4) kasviproteiini ja kasvisruoka ruokapalveluissa ja 5) luomuosaamisen lisääminen. Tutustu tarkemmin Ruokaviraston sivuilla.

3. Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehaku, auki 15.8. asti

Rahoitusta voidaan myöntää ruoka-, luonto-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen harvaan asututuilla alueilla. Hankkeissa voidaan esimerkiksi luoda yhteistyöverkostoja, kehittää matkailutuotteita ja -palveluita tai edistää matkailun vastuullisuutta, laadun kehittämistä, saavutettavuutta tai ostettavuutta. Tarkemmin ELY-keskuksen sivuilla ja sieltä löytyy myös linkki infotilaisuuteen 21.6.

4. Luonnontuotealaan liittyvää luettavaa

– Luonnosta Sinulle -lehden 2/2022 teemana on sienet. Lue lehteä Arktiset Aromit -verkkosivuilla.

– Opinnäytetyö “Perustamislaskelmat liiketoimintasuunnitelman tueksi Case – koivunmahlaa markkinoille” auttaa toiminnan taloudellisen kannattavuuden arvioinnissa sekä teknisten ja logististen haasteiden selvittämisessä. Tutustu tarkemmin aitoluonto.fi-sivuilla.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 15/2022 (8.6.2022)

1. Kesän aitojamakujalehti.fi on ilmestynyt

Kesäkuun lehdessä kerrotaan tuloksia ammattikeittiöiden luomun käytöstä ja lähikalan käytön edistämisestä Satakunnassa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Ruokamatkailun edistämiseen liittyen esitellään Hungry for Finland-materiaaleja ja kokemuksia Kainuusta. Yrittäjän hankeyhteistyön terveiset tulevat Hailuodosta. Lisäksi mukana on asiaa mm. alkuperämerkistä, ruoka-alan kehittämisen kokemusten vaihdosta Euroopassa, yrittäjäkoulutuksesta, toimialanäkymistä ja luonnontuotealan hankekokoontumisista. Vieraskynässä Suomen Keittiömestarit ry:n terveisiä.

2. Luomu Suomessa 2021 -kooste on ilmestynyt

Luomupeltoala ja luomun myynti on lähes edellisen vuoden tasolla, luomukeruualue kasvoi. Vuonna 2021 luomuviljasato jäi kesän kuivuuden vuoksi 2000-luvun heikoimmaksi. Toisaalta olosuhteet olivat suotuisat luonnonmarjoille, ja luomumarjoja kerättiinkin myyntiin merkittävästi edellisvuotta enemmän. Lue koko tiedote proluomu.fi-sivulta.

3. Osaamisen ennakointifoorumin osaamistarvekyselyt

Osaamisen ennakointifoorumi on käynnistänyt laajan 130 ammattialaa koskevan kyselyn tulevaisuuden osaamistarpeista ja niiden muutoksista vuoteen 2030 mennessä. Opetushallituksen verkkosivuilla kyselyt on luokiteltu ammattialoittain. Kyselyihin voi vastata 12.8. asti.

4. EU-komission julkiset kuulemiset

Ruokahävikin vähentämistavoitteet, auki 16.8. asti

Ravinteet – toimintasuunnitelma ravinnehuollon parantamiseksi, auki 26.8. asti

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 14/2022 (25.5.2022)

1. Elintarvikealan yritysten riskienhallinnan työkaluja kehitetään

Luonnonvarakeskus ja Teknologian tutkimuskeskus ovat aloittaneet kehittämistyön, jonka tavoitteena on parantaa elintarvikealan mikro- ja pk-yritysten riskinhallintakykyä ja liiketoiminnallista toimintakykyä. Työn aikana selvitetään yritysten toimintaan liittyvät keskeiset riskit, ja lopputuloksena syntyy riskien- ja jatkuvuudenhallinnan opasmateriaali elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille. Maa- ja metsätalousministeriön verkkosivuilta löytyy koko tiedote suomeksi ja ruotsiksi.

2. Ensimmäiset EU:n luomupalkinnot jaetaan syksyllä, haku auki 8.6. asti

Tunnustus myönnetään erinomaisesta työstä luomun arvoketjussa. Palkintoja jaetaan seitsemässä palkintoluokassa. Haussa on mm. paras luomuviljelijä, luomukaupunki, luomualan pk-yritys, luomuelintarvikkeiden vähittäismyyjä ja luomuravintola. Palkinnot jaetaan EU:n luomupäivänä 23.9.2022 Brysselissä. Tutustu tarkemmin.

3. Kesäkuuta kohti ja syksyä suunnitellen

Ruoka-alan tilaisuuksia järjestetään runsaasti tulevina viikkoina. Aitoja makuja -kalenterista löytyy mm. vastuullisuuteen, elintarvikealan kriisiin ja tulevaisuuden näkymiin, nimisuojaan sekä kansainvälisyyteen liittyviä seminaareja. Jälleen myös kesätapahtumat pyörähtävät käyntiin. Syksyn tilaisuuksien aikataulutuksessa kannattaa käydä kurkkaamassa Aitoja makuja -kalenteria, jotta vältettäisiin mahdollisia päällekkäisyyksiä. Jos haluat oman tapahtumasi kalenteriin, niin laita tietoa allekirjoittaneelle.