Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@utu.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti. Koronarahoitustietoa on koottu Yrittäjälle > oppaita ja vinkkejä -sivulle.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 29/2021 (14.10.2021)

1. TEM:in toimialojen näkymät: Luonnontuoteala

Katsauksen mukaan koronapandemia on vahvistanut luonnontuotealan kasvuun liittyviä trendejä. Poimintoja: Luonnosta saatavien kotimaisten raaka-aineiden hyödyntäminen on lisääntynyt niitä jalostavissa yrityksissä. Luonnontuotteiden jalostus kiinnostaa myös pääomasijoittajia. Jalostusasteen ja tuotantovolyymien kasvattamisen pullonkaulana on kuitenkin raaka-aineiden riittävä ja tasalaatuinen saatavuus. Lue koko katsaus.

2. Tietohaarukka 2021 on ilmestynyt

Ruokatiedon julkaisema Tietohaarukka – tilastotietoa elintarvikealasta -julkaisu on monipuolinen tilastopaketti koko ruokaketjusta, niin alkutuotannosta, elintarviketeollisuudesta kuin ruuan kulutuksestakin. Tietohaarukka (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi) on saatavilla verkkojulkaisuna ja taskukokoisena printtiversiona.

3. Embla Food Awards 2021 – ilmoittautuminen auki

Pohjoismainen ruokakilpailu Embla järjestetään nyt kolmatta kertaa. Embla-kilpailun tavoitteena on edistää pohjoismaista ruokakulttuuria ja sen arvostusta. Kilpailusarjoja on seitsemän ja ilmoittautuminen on auki 31.10.2021 asti. Tarkempaa tietoa MTK:n sivuilla ja emblafoodaward.com.

4. Ruokavirastolta uusi ohje: Elintarvikealan toiminnassa käytettävät lämpömittarit

Ohje on tarkoitettu elintarvikealan toimijoille ja valvojille. Siinä on ohjeita mm. elintarvikkeiden ja olosuhteiden lämpötilojen mittaamiseen, lämpömittarin valintaan sekä lämpömittarin toimivuuden varmistamiseen ja kunnossapitoon. Tutustu ohjeeseen.

5. Perinteiset valtakunnalliset Luonnontuotepäivät Lapissa ja Luomupäivät Seinäjoella

Luonnontuotepäivät järjestetään 3.-4.11. Lapissa, seminaariosuuteen (4.11.) voi osallistua myös verkon välityksellä

Luomupäivät 11.-12.11. Seinäjoella, osaan ohjelmasta voi osallistua verkon välityksellä

Aitojamakuja.fi -tapahtumakalenterissa löytyy paljon muutakin tarjontaa niin yrityksille kuin muillekin kiinnostuneille: vientitaitoihin, verkkokauppaan, vastuullisiin ruokapalveluihin, jne. liittyen. Käy kurkkaamassa kalenterin tarjontaa säännöllisesti! Jos haluat oman tapahtumasi kalenteriin, laita viestiä allekirjoittaneelle.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 28/2021 (6.10.2021)

1. Kiinan elintarvikevienti – rekisteröintivaatimus tietyille tuotteille

Kaikkien Kiinan markkinoille elintarviketuotteita valmistavien ja vievien yritysten tulee tehdä rekisteröinti Kiinan uusien riskinarviointi- ja rekisteröintisäädösten mukaisesti lokakuun loppuun mennessä. Aiempien eläinperäisten korkean riskin tuotteiden lisäksi riskinarviointiprosessi laajenee 14 uuteen elintarvikekategoriaan. Tarkista Ruokaviraston sivuilta, millaisia tuotteita tekeviä yrityksiä asia koskee. Yhteydenototasian tiimoilta Ruokavirastoon viimeistään 10.10.2021. Välitäthän tietoa eteenpäin!

2. Visit Finlandin matkailualan kansallinen DataHub-tietokanta

Elokuussa avautunut DataHub -tietokanta ja rajapinta mahdollistavat suomalaisen matkailutuotetiedon hyödyntämisen useissa eri kansainvälisissä ja kotimaisissa digitaalisissa kanavissa. DataHub:iin yritykset voivat tallentaa tietoa yrityksestään, tarjoamistaan tuotteista ja palveluista. Rajapinnan kautta eri toimijat voivat hakea ja julkaista matkailualan yritys- ja tuotetietoa omissa kanavissaan. Tutustu tarkemmin!

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 27/2021 (30.9.2021)

1. Lähilogistiikkaan liittyvä kysely

Likiruoka-hanke edistää haja-asutusalueiden lähiruoan käyttöä avaamalla logistiikkavaihtoehtoja ja joukkoistamalla toimituksia. Tarkoituksena on yhdistää liikennevirtoja ja näin tehdä lähiruoan jakelusta ja myynnistä sujuvaa, edullista ja ympäristöystävällistä. Kyselyn avulla tunnistetaan yhteistyön kohtia, lähiruoan logistiikkatarpeita ja sopivia reittejä. Vastaa kyselyyn viimeistään 10.10. Kyselyä voi jakaa eteenpäin!

2. Tiedotteita Elintarvikemarkkinavaltuutetulta

– Elintarvikemarkkinalakiin tulee mm. säännös maksuajoista (1.11.2021 lähtien), jota ei ole tällä hetkellä voimassa olevassa laissa. Uusi säännös on herättänyt epätietoisuutta elintarvikeketjun toimijoissa ja siihen on kaivattu selvennystä. Elintarvikemarkkinavaltuutettu on laatinut ohjeistuksen, jossa annetaan ohjeita säännöksen tulkintaan ja myös avattu asiaa esimerkkien avulla. Tutustu tarkemmin ohjeistukseen ja tiedotteeseen.

Elintarvikemarkkinavaltuutettu selvittää, liittyykö kaupan valikoimajaksoihin ongelmia elintarvikemarkkinalain tai hyvien kauppatapojen näkökulmasta. Lue koko tiedote.

3. Muutamia julkaisuja ja materiaaleja tutustuttavaksi

Ruokasektorin ja Energiayrittäjyys -koordinaatiohankkeiden webinaarin antia:

– Hiililaskennalla eväitä vastuulliseen ruuan tuotantoon, videotallenne YouTubessa

– Yrjö Wigren Oy:n energiaratkaisut – mitä, miksi ja millainen rooli toiminnallisesti ja markkinoinnillisesti, videotallenne YouTubessa

Maaseutuparlamentissa pidettyjen ruoka-alan tietoiskujen materiaalit (lähiruokaohjelma, luomu 2.0., luonnontuotetoimiala, nimisuoja ja ammattikeittiöiden ympäristövaikutusten minimointi) löytyvät aitojamakuja.fi-sivuilta. Maaseutuparlamentissa on ruoka-asia esillä myös Kumakka ja Hungry for Finland -hankkeiden toimesta.

Pohjoismainen selvitys valottaa kulutuksen seurauksena syntyviä ympäristö- ja sosiaalisia vaikutuksia, jotta löydetään ne alueet, joihin on tarkoituksenmukaista keskittyä kestävän kulutuksen varmistamiseksi, Towards sustainable comsumption in the Nordic Region.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 26/2021 (21.9.2021)

1. Vuoden 2021 ruokamatkailutuotteet on palkittu

Hungry for Finland -ruokamatkailukilpailun parhaana Suomen ruokamatkailutuotteena palkittiin Nielu metsäravintola. Lisäksi palkittiin kolme merkittävää ruokamatkailutekoa ja annettiin viisi kunniamainintaa. Lisätietoa palkituista ja viime torstaina pidetyn palkintotilaisuuden tallenne.

2. Hiilestä kiinni -tutkimus- ja innovaatio-ohjelman täydentävä haku

Maa- ja metsätalousministeriö avaa 6.10.-4.11.2021 uudet rahoitushaut, joilla rahoitetaan maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimikokonaisuuteen liittyviä tutkimus-, innovaatio- ja kehittämishankkeita. Uusien kehittämishankkeiden toivotaan tukevan paikallista ilmastotyötä. Tutustu tarkemmin.  

3. Muutamia Ruokasektorin koordinaatiohankkeen järjestämiä tulevia tilaisuuksia

– ensi viikolla ruoka-alan tietoiskuja Maaseutuparlamentissa

ma 4.10. klo 12-14 Luonnontuotealan hanketoteuttajien palaveri

ke 6.10. klo 9-11 Elintarvikealan vienti ja kansainvälisyys -verkostotapaaminen

– Save the date 8.12.: Kuluttajaa kuunnellen – Ruoka- ja luonnontuotealan vuosiseminaari

Paljon muutakin tapahtuu tulevina viikkoina – tutustu seminaareihin, infotilaisuuksiin, tapahtumiin Aitojamakuja.fi -tapahtumakalenterissa!

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 25/2021 (8.9.2021)

1. Syksyn ensimmäinen Aitoja makuja -lehti on nyt luettavissa aitojamakujalehti.fi

Syyskuun numerossa kerrotaan, miten lappilaiset pienyrittäjät vastasivat korona-ajan messutoiminnan hiljenemiseen, millaisia kokemuksia eteläsavolaiset yritykset saivat kokeilevasta kehittämisestä ja millaisen resurssipankin PuroNetti tarjoaa. Lisäksi asiaa kestävästä ruokapakkaamisesta, ruokamatkamuistoista ja terveisiä pohjoiskarjalaisilta vihannesviljelytiloilta. Mukana on myös ’Onneksi on ohra’-reseptikilpailun satoa ja kuulumisia Artesaaniruoan SM-kilpailuista, Lähiruokapäivästä sekä opiskelijat ja yritykset -yhteistyöstä. Vieraskynässä Kirsi Viljanen kertoo lähiruokaohjelmasta.

2. Matkailun työkalupakki

Rural Finland II -koordinaatiohanke on päivittänyt matkailun työkalupakin selainpohjaiseksi. Työkalut on jaettu eri kokonaisuuksien alle: 1) Liiketoiminnan kehittäminen ja kansainvälisyys, 2) Turvallisuus, 3) Tuotesuositukset, 4) Tuotekehitys ja tuotteistaminen, 5) Myynti ja markkinointi ja 6) Vastuullisuus ja kestävyys.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 24/2021 (3.9.2021)

1. Luomukeruun tietosivut

Suomen metsäkeskuksen nettisivuille on kerätty tietoa metsän luomusertifiointiin liittyen. Sivuilla kerrotaan mm. mitä luomukeruutuotanto on, miksi metsä kannattaa liittää luomukeruualueeseen ja miten sen voi tehdä.

2. Elintarvikemarkkinavaltuutettu: Irtisanomisehdot on syytä kirjata tuotantosopimukseen

Julkaistu Elintarvikemarkkinavaltuutetun suositusohjaa elintarvikeketjun toimijoita, kun sopimuksista neuvotellaan. Lisäksi suositus selkeyttää toimintatapoja ja sen avulla voidaan välttää ongelmia sopimusten irtisanomis- tai purkutilanteissa. Tutustu tiedotteeseen.

3. Maaseutuparlamentin ilmoittautuminen on avattu

Maaseutuparlamentti järjestetään 28.–30.9. netissä ja monipaikkaisesti eri puolilla maata. Pääkeskustelut lähetetään livelähetyksenä Etelä-Pohjanmaalta, Kurikan Kampukselta. Ruoka-asiaa on mukana työpajoissa ja tietoiskuissa sekä tiistaina että keskiviikkona. Tutustu tarkemmin!

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 23/2021 (25.8.2021)

1. JUST FOOD -hankkeen fokusryhmäkeskusteluiden yhteenvetoraportti

Reilu ruokamurros (JUST FOOD) -hanke järjesti keväällä 13 fokusryhmäkeskustelua maankäytön, ruokavalion, maatalousteknologian ja ruokateknologian murroksen politiikkakeinoista. Yhteenvetoraportti Kohti reilua ruokajärjestelmää – Ruokajärjestelmän toimijoiden näkemyksiä ilmastopolitiikan keinojen oikeudenmukaisuudesta 2021 on ladattavissa hankkeen nettisivuilta kohdasta Selvitykset ja raportit.

2. Ruokasektorilla tapahtuu

Ruokasektorin koordinaatiohanke järjestää yhdessä Maaseudun energiayrittäjyys -koordinaatiohankkeen kanssa Uusiutuvaa energiaa ja energiatehokkuutta ruokasektorille –webinaarin 8.9. klo 9 – 11. Vinkkaathan tilaisuudesta yrityksille.

Syyskausi on jo hyvin pyörähtänyt käyntiin, joten uusia tapahtumia lisätään Aitojamakuja.fi -tapahtumakalenteriin melkein päivittäin. Käy tutustumassa monipuoliseen tarjontaan!

Loppuun vielä menovinkit:

Ensi viikonloppuna vietetään Suomen luonnon päivää 28.8. ja luomutilat jälleen avaavat ovensa. Tutustu mukana oleviin tiloihin!

Siitä parin viikon päästä vietetään Lähiruokapäivää 11.9. Lähde lähiruokaostoksille – tutustu täällä kohteisiin!

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatiohanke tiedottaa, 22/2021 (13.8.2021)

1. Ajankohtaisia lausuntopyyntöjä

– VM lausuntopyyntö: Luonnos hallituksen esitykseksi laiksi alkoholi- ja alkoholijuomaverosta annetun lain muuttamisesta. Tutustu tarkemmin lausuntopyynnön sisältöön ja vastaa viimeistään 20.8.

– MMM lausuntopyyntö: Luonnos Suomen CAP-suunnitelmaksi vuosille 2023-2027 ja suunnitelman ympäristöselostus. Luonnos CAP-suunnitelmaksi sisältää maatalouden suorien tukien toimet ja sektoritoimet, joita rahoitetaan maataloustukirahastosta sekä maaseudun kehittämisen toimenpiteet, joita rahoitetaan maaseuturahastosta annettavan parlamentin ja neuvoston asetuksen mukaisesti. Tutustu lausuntopyyntöön ja vastaa viimeistään 10.9.

2. Ehdota vuoden luonnontuotetoimijaa

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n perustaman tunnustuspalkinnon saa vuosittain henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi. Tutustu ja jätä ehdotus 20.9. mennessä.

3. Kouluruokailun ja ruokakasvatuksen verkosto

Näin taas kouluvuoden alussa on hyvä nostaa esiin, että kouluruokailuun ja ruokakasvatukseen liittyviä verkostoja löytyy Facebookista mm. nämä:

Facebook-ryhmä ”Kouluruokailu” kouluruokailun kehittäjille, jotka ylläpitävät koulun oppimistavoitteita erityisesti ruokaosaamisen edistämisessä.

Facebook-ryhmä “Ruokakasvatus” aiheesta ammatillisesti kiinnostuneille ihmisille ja tahoille tarkoitettu ryhmä, jossa voidaan pitää yhteyttä ja jakaa tietoa sekä keskustella ajankohtaisista aiheista.

Facebook-ryhmä ”The Finnish School Meal Network” kokoaa saman pöydän ympärille kouluruokailun tekijöitä, tukijoita ja näkijöitä, jotta suomalainen sosiaalinen innovaatio, kouluruokailu näkyy ja kehittyy tärkeänä osana ruokakulttuuriamme. Kouluruokailuverkostossa mukana olevat tahot löytyvät ryhmän esittelystä.