Ruokasektorin koordinaatiohanke

Julkaisu

Ruokasektorin koordinaatiohankkeen valtakunnallisen Ruoka-ala kasvuun -kiertueen havaintoja ja vinkkejä tulevan kehittämistoiminnan toteuttamiseen (pdf).

Tiedotuspostit

Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@utu.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 29/2022 (7.12.2022)

1. Maavara – Maatilojen varautumisen työkalut

Maatalousyrittäjien tarpeisiin on tuotettu maatilan riskinhallinnan ja varautumisen online-opas ja työkalut. Ne löytyvät https://maavara.savonia.fi/ -verkkosivuilta. Materiaaliin voi tutustua ja sitä voi hyödyntää silloin, kun parhaiten itselle sopii. Valmiin varautumissuunnitelmapohjan voi ladata omalle koneelle.

2. Suomalaisen ruokajärjestelmän kansainvälistäminen -toimeenpanosuunnitelma

Yhteinen ruokapöytä -keskustelufoorumin toimeenpanosuunnitelma suomalaisen ruokajärjestelmän kansainvälistämisestä julkaistiin 2.12. Suunnitelma rakentuu vahvasti yhteistyön, koulutuksen ja ruokakulttuurin vahvistamiseen. Tiedote ja toimeenpanosuunnitelma MMM:n verkkosivuilla.

3. Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankkeita

Tänä syksynä rahoitettujen matkailuhankkeiden hankekortit löytyvät ELY-keskuksen verkkosivuilta. Kortit on jaoteltu matkailun suuralueittain ja maakunnittain. Kannattaa käydä katsomassa löytyisikö sieltä mahdollisuuksia vaikkapa hankeyhteistyöhön. Hankekortteja lisätään verkkosivuille vielä loppuvuoden aikana.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 28/2022 (23.11.2022)

Vuoden viimeinen Aitoja makuja -lehti on ilmestynyt

Lehdessä on tällä kertaa useampi artikkeli liittyen paikallisten elintarvikeyritysten ja kaupan yhteistyöhön sekä tuotteiden kehittämiseen kohderyhmä huomioiden. Lisäksi on kuulumisia nimisuojatuotteiden hakemustilanteesta, ruokahankintoihin liittyvän tilaisuuden antia sekä kokemuksia ruuan, kulttuurin ja matkailun yhdistämisestä. Syksyn aikana on jaettu palkintoja niin luonnontuotteisiin, luomuun, kala-alaan kuin hävikkiin liittyen. Viimeisessä vieraskynässä kannustetaan kertomaan omista kehittämistoimista. Mukana on myös joulureseptejä kotimaisista kasviproteiineista.

Vuoden 2023 lehden ilmestymispäivät (materiaalin toimituspäivät suluissa):

– nro 1: 15.2. (6.2.)

– nro 2: 19.4. (11.4.)

– nro 3: 14.6. (5.6.)

– nro 4: 20.9. (11.9.)

– nro 5: 22.11. (13.11.)

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 27/2022 (21.11.2022)

1. Luonnontuotealaan liittyviä kyselyitä auki, vastaa ja välitä tietoa!

– Uuden Luonnontuotealan toimintaohjelman luonnos on alaan liittyvien toimijoiden ja yritysten kommentoitavana 7.12. asti. Toimintaohjelman tarkoituksena on suunnata ja koota alan tutkimus- ja kehittämistyötä sekä sitä kautta lisätä toiminnan vaikuttavuutta. Tutustu toimintaohjelmaan aitoluonto.fi-sivuilla.

– Suomen metsäkeskus selvittää marjatilayrittäjien kiinnostusta ja mahdollisuuksia palveluiden ja liiketoiminnan laajentamiseen luonnontuotealalle. Kyselyn vastauksia hyödynnetään luonnontuotealan kehittämistoiminnassa. Siirry kyselyyn, vastausaikaa 31.12. asti.

2. Ruokavirasto tiedottaa

– Savolaiselle talkkunalle haetaan nimisuojaa nimille ”Savolainen talkkuna” ja ”Savolainen talakkuna”. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry. Kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 19.12.2022 saakka. Lue tarkemmin Ruokaviraston sivuilta.

Täyssäilykkeiden elintarviketurvallinen valmistus (pdf)

3. Huoltovarmuusorganisaatio julkaisi Foodservice-toimialaan liittyvän raportin

Foodservice-toimialan jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden kehittäminen tulevaisuudessa -loppuraportti kokoaa toimialan huoltovarmuuden kehittämisen projektin tulokset yhteen. Tavoitteena oli luoda toimintamallit ja perusteet toimialan huoltovarmuuden kehittämiseen, määritellä toimijat, strategiset tavoitteet sekä ensimmäisten vuosien toiminnan tiekartta.

4. Elintarvikemarkkinalain tunnettuus ja vaikuttavuus -kysely

Elintarvikemarkkinavaltuutettu selvittää elintarvikemarkkinalain tunnettuutta ja vaikuttavuutta kyselyllä. Kyselyssä kysytään mm. elintarvikemarkkinalain vaikutuksista elintarvikeketjun toimintaan ja reiluista kauppatavoista. Kysely on suunnattu elintarvikealan toimijoille. Kysely on auki 12.12. asti.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 26/2022 (10.11.2022)

1. TEM Toimialapalveluiden uudet julkaisut

– Luonnontuotealan toimialaraportti Arvoketjuja vahvistamalla volyymia luonnontuotealalle

Matkailun Pk-toimialabarometri

– Elintarvikealan toimialaraportti ja pk-toimialabarometri julkaistaan Osaajien Ruoka-Suomi -seminaarissa 13.12. (seminaarin ohjelma on julkaistu)

2. Luontoyrittäjyyden tämän vuoden tunnustuspalkinnot on jaettu

Valtakunnallisilla Luonnontuotepäivillä Mikkelissä palkittiin Vuoden luontoyrityksenä Ravintorengas Oy ja luonnontuotetoimijana KÄÄPÄ BioTech Oy. Lisäksi annettiin kunniamaininta luonnontuotealan aktiiville Heini Katajistolle. Lue koko uutinen aitoluonto.fi-sivuilla.

3. Foodata kasvis & liha -kuluttajatutkimus

Lihan ja kasvipohjaisten tuotteiden käyttöä ja suhtautumista avaava Foodwestin tekemä tutkimus nostaa esiin, mitä muutoksia esim. punaisen lihan käytössä on suhteessa siihen, millainen tahtotila kuluttajilla on. Tutkimuksessa on mukana myös seurantatuloksia aiemmilta vuosilta. Tutustu tuloksiin Foodwestin verkkosivuilla.

4. Ateria 2022 -tapahtuman antia blogikirjoituksissa

Aterian blogiin on kerätty ruokapalveluiden kokemuksia vastuullisuustyöstä sekä esittelyt kouluruokaohjelmasta ja luonnon monimuotoisuuden huomioimisesta ruokapalveluissa.

5. Elintarviketeollisuusliitto lähtee maakuntakiertueelle

Keskustelutilaisuuksissa haetaan ratkaisuja kestävään tulevaisuuteen ja ne toteutetaan yhdessä paikallisten elintarvikeyritysten kanssa. Tavoitteena on nostaa esiin ruoka-alan merkittävyyttä alueiden elinvoimaisuudelle, huoltovarmuudelle ja tulevaisuuden näkymien vaikutuksia yrityksille. Uutinen ETL:n verkkosivuilla.  

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 25/2022 (26.10.2022)

1. Kouluruuan kehittämisohjelma, lausuntopyyntö auki 9.11. asti

Maa- ja metsätalousministeriö on lähettänyt lausunnoille luonnoksen Kouluruuan kehittämisohjelmaksi. Ohjelman tavoitteena on lisätä kouluruuan arvostusta, ruokailuun osallistumista ja kehittää kouluruokailuun liittyviä käytäntöjä. Tutustu lausuntopyyntöön MMM:n verkkosivuilla.

2. Mikro- ja pienyritykset voivat hakea uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen tukea edelleen

Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset voivat edelleen hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista. Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa. Maaseudulla toimiva, maataloustuotteita jalostava yritys voi saada tukea 35 prosenttia investoinnin kustannuksista ja muu maaseutuyritys 30 prosenttia. Haku päättyy 30.11.2022. Lue tarkemmin tiedotteesta.

3. Matkailutoimijoiden käyttöön tarkoitettu hiilijälkilaskuri

Visit Finlandin kansallinen hiilijalanjälkilaskuri on konkreettinen, selainpohjainen työkalu, jolla matkailuyrityksen omaa hiilijalanjälkeä voi seurata. Laskuri myös ohjaa tekemään konkreettisia toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Se on tarkoitettu kaiken kokoisille matkailuyrityksille, mutta suunnittelussa on priorisoitu pienten ja keskisuurten yritysten tarpeet. Vaikka kehitystyötä vielä tehdäänkin, niin testiversio on jo käytettävissä. Tutustu tarkemmin laskuriin.

4. Ruoka-alan tapahtumia tarjolla runsaasti

– Vilkas tapahtumasyksy jatkuu! Aitoja makuja -tapahtumakalenterissa on työpajoja, seminaareja ja webinaareja mm. ruokahankintoihin, nimisuojaan, hiiliviisauteen liittyen sekä tulossa on myös valtakunnalliset Green Care ja Luomupäivät.

– Valtakunnallisen Ruokasektorikoordinaation järjestämiä tulevia toimijatapaamisia ja tilaisuuksia:

* Tutkimustiistai-info 1.11. klo 9-10, aiheena Miten regeneratiivinen viljely eroaa luomusta? Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu!

* Valtakunnalliset Luonnontuotealan tutkimusseminaari 8.11. ja Luonnontuotepäivät 9.-10.11. Mikkelissä ja verkossa. Tutustu tarkemmin ja ilmoittaudu pikimmiten!  

* Luomualan Online-tapaaminen hanketoteuttajille ja muille luomualan kehittäjille 1.12. klo 9.00-10.30.

* Osaajien Ruoka-Suomi -teemaseminaari 13.12. Ohjelma julkaistaan ensi viikolla kalenterissa.

– Jos haluat oman tapahtumasi kalenteriin, laita viestiä allekirjoittaneelle.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 24/2022 (20.10.2022)

1. EU:n uuselintarvikeluetteloa on päivitetty useiden luonnonkasvien osalta

Luonnontuotteiden kaupallista elintarvikekäyttöä rajaa uuselintarvikeasetus sekä aromilainsäädäntö. Elintarvikekäyttöön on nyt hyväksytty uusia kasveja, joilla on mahdollisuuksia myös kasvavalla juomasektorilla. Arktiset Aromit ry selvittää parhaillaan kyselyllä juoma-alan yritysten kiinnostusta kasvien käyttöön. Lue koko tiedote, jonka lopusta löytyy myös linkki em. kyselyyn.

2. Maaseutuverkosto ja Agrihubi -verkkosivustolla avautui hankerekisteri

Jokainen maaseuturahaston kehittämishanke saa oman verkko-osoitteensa eli päivitettävän hankekortin. Jokaisella hankkeella on siis pieni “kotisivu” hankerekisterissä. Hankekortille pääsee päivittämään mm. uutisia, video-upotteita ja tuloksia. Tutustu tarkemmin https://maaseutuverkosto.fi/hankkeet/.

3. Elävä kulttuuriperintö teemana ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankkeiden valtakunnallisessa avustushaussa

Elävällä perinnöllä tarkoitetaan aineetonta kulttuuriperintöä kuten tapoja, taitoja ja tarinoita. Luontoon liittyvää elävää perintöä ovat esimerkiksi luontosuhde, jokamiehenoikeudet, marjastus ja sienestys. Kulttuuriympäristöön liittyvää elävää perintöä ovat mm. rakennusten, pihojen ja maisemien hoitoon sekä hyödyntämiseen liittyvät tavat ja taidot. Tutustu tarkemmin 30.11. päättyvään hakuun.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 23/2022 (13.10.2022)

1. Ruokavirasto tiedottaa

Pop up -ravintolatoiminta ohje on päivitetty. Pop upissa ruoka ja elintarvikkeet tarjoillaan ja syödään heti valmistuksen jälkeen paikan päällä tai noutoruokana.

– Lausuntopyyntö päivitetyistä ja uusista Oiva-arviointiohjeista, jotka liittyvät hyväksyttyihin elintarvikehuoneistoihin ja rekisteröityyn elintarviketoimintaan. Lausunnot tulee toimittaa 28.10. mennessä. Tutustu uusiin ja päivitettyihin arviointiohjeisiin.

Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin (pdf)

Luomuelintarvikevalmistuksen uusissa ohjeissa Ruokavirasto antaa eri kappaleissa näkemyksensä siitä, miten säädöksiä tulisi soveltaa.

2. Luomuun liittyvän kuluttajatutkimuksen tuloksia

Kuluttajatutkimuksen mukaan suomalaisten mielestä ruokaostoksilla on vaikea tietää, mitkä ovat vastuullisia tuotteita ja mihin vastuullisuutta kuvaaviin merkintöihin voi luottaa. Luomumerkkiä pitää luotettavana selvästi yli puolet suomalaisista. Lue koko tiedote.

3. Suoramyyntiin liittyvää tilastotietoa

– Luken tietopalvelut: Maataloustuotteiden suoramyynti -taulukko (myös ELY-keskuksittain) ja uutinen Maatalouslaskenta 2020: Maatalous- ja puutarhayritysten muu yritystoiminta

Luken Taloustohtori Maatalouden suoramyynnit -verkkopalvelu tarjoaa mahdollisuuden vertailla maataloustuotteita suoraan asiakkaille myyvien ja tavanomaisia myyntikanavia käyttävien maatalousyritysten kannattavuutta vuodesta 2015 lähtien.

4. Oletko tutustunut Luomumerkki.fi -sivuihin?

Luomu on osa ratkaisua -kampanja lanseerattiin EU:n luomutuotannonpäivänä 23.9.2022 ja sitä toteutetaan vuosina 2022–2024. Kampanja näkyy päivittäistavarakaupoissa ja niiden läheisyydessä sekä sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa. Kampanja jatkaa elokuussa 2022 päättyneen Luomu. Se on hyvä merkki. -kampanjan tarinaa. Tutustu myös Mikä tekee ruuasta luomua? -infograafeihin ja brändioppaaseen.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 22/2022 (30.9.2022)

1. Uusi nimisuojattu tuote: Aito saunapalvikinkku

Komissio on hyväksynyt Aito saunapalvikinkku ja Äkta basturökt skinka -nimitysten rekisteröinnin EU:n nimisuojajärjestelmään. Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on Saunapalviyhdistys ry. Aito saunapalvikinkku on Suomen kolmastoista nimisuojattu tuote. Tutustu tarkemmin.

2. Mitä hävikistä ajatellaan? -kyselyn tuloksia

Kuluttajaliitto selvitti valtakunnallisesti kattavalla kuluttajakyselyllä kuluttajien arvoja, asenteita ja aikomuksia ruokahävikkiin liittyen. Tulokset ja niihin liittyvä tiedote Kuluttajaliiton sivuilla.

3. Visit Finlandin DataHub

Matkailualan kansallinen Visit Finland DataHub -tietokannassa on nyt mukana on noin 1 500 yritystä ja 5 000 tuotetietoa. Jo 15 eri julkaisukanavaa hyödyntää DataHubin tietoa avoimen rajapinnan kautta. Lue uutinen.

4. Suomalaisen ruoan maakuvallinen viestintämateriaali

– Maakuvan työkalupakki, Finland Toolbox, sai nyt täydennystä ruoan viestinnän avuksi otsikolla The Smart Taste of Nature. Esittelymateriaalina on ppt-esitys ja video.

ThisisFINLAND-verkkosivustolta löytyy artikkeleita ja muuta sisältöä maakuvatyön tueksi useilla kielillä.

5. Tiedoksi Ruokaviraston koulutus- ja tapahtumakalenteri

Ruokavirasto järjestää tilaisuuksia ja koulutuksia toimialansa ammattilaisille. Tulevat Ruokaviraston tapahtumat löydät Ruokaviraston koulutus- ja tapahtumakalenterista

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 21/2022 (22.9.2022)

1. Syksyn Aitoja makuja -lehti on ilmestynyt

Uusin Aitoja makuja -lehti keskittyy lyhyiden ketjujen näkökulmaan. Artikkeleita on mm. noutopisteisiin perustuvasta suoramyynnistä ja siihen liittyvistä innovaatioista sekä REKO-infoa. Myös yrittäjät jakavat vinkkejä tilatapahtuman järjestämiseen. Lisäksi avataan pk-yritysten riskien hallintaan liittyvää toimintaa, luonnontuotealan kehittämistoiminnan tuloksia ja kerrotaan tunnelmia Lähiruokapäivästä. Mukana on myös tietoa luomun arvoketjutyöstä, tutkimustiistain antia ja muita uutisia. Vieraskynässä tehdään kestävämpää ruokalautasta.

2. Tilastotietoa ruokaketjusta – Tietohaarukka 2022

Ruokatieto on julkaissut uuden Tietohaarukan, joka kokoaa keskeiset ruoantuotantoa ja -kulutusta koskevat luvut yksiin kansiin. Tänä vuonna uusia taulukoita on lisätty päivittäistavaroiden verkkokauppaan ja ruokahävikkiin liittyen. Tietohaarukka on saatavissa sekä painettuna että sähköisenä versiona.

3. Ammattialojen osaamistarvekyselyt auki 30.9. asti

OPH:n Osaamisen ennakointifoorumi selvittää kyselyllä näkemyksiä ammattialojen osaamistarpeiden muutoksiin. Teollisuuden työntekijöiden alta löytyy mm. elintarviketyöntekijät ja Palvelutyöntekijät -ryhmän alta majoitus- ja ravitsemisalan työntekijät.

4. Ruoka-alan tapahtuu paljon

Aitoja makuja -tapahtumakalenterissa on runsain mitoin mielenkiintoisia tapahtumia liittyen mm. tuotekehitykseen, innovaatioihin, ikäihmisten ruokailuun, kasviproteiineihin, ruokahävikkiin, luomuun ja kansainvälistymiseen. Huomaathan, että tapahtumia järjestetään nyt kasvokkain, joten ilmoittautuminenkin pitää hoitaa hyvissä ajoin kuntoon. Oman tilaisuutesi saat kalenteriin laittamalla viestiä allekirjoittaneelle.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 20/2022 (12.9.2022)

1. Kysely elintarvikehankinnoista ja kotimaisuusasteesta julkisissa ruokapalveluissa

Kyselyyn toivotaan vastauksia ruokapalveluista ja elintarvikehankinnoista vastaavilta. Välitäthän tietoa eteenpäin. Lisätietoja kyselystä. Sen toteuttaa Motiva Oy maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta.

2. Esityshaku luonnontuotealan tutkimusseminaariin

Luonnontuotealan tutkimusseminaariin 8.11.2022 pyydetään lähettämään vapaamuotoisia ehdotuksia tutkimushankkeiden ja -tulosten esittelyistä 22.9. mennessä. Pääteemoina ovat 1) ekologisen mallintamisen ja viljelyn hyödyt luonnontuotealan raaka-ainehankinnassa ja 2) luonnontuotteiden lisäarvo ja uudet mahdollisuudet arvoketjuissa.

3. Haussa Vuoden luonnontuotetoimija

Suomen luontoyrittäjyysverkosto ry:n perustaman tunnustuspalkinnon saa vuosittain henkilö, yritys tai organisaatio, joka on toiminut ansiokkaasti luonnontuotealan edistämiseksi, ehdotukset jätettävä viimeistään 27.9. Lisätietoja aitoluonto.fi-sivulla.

4. Tuotantokanin hyvinvointiopas

Tuotantokanien pidossa tulee noudattaa eläinsuojelulaissa ja -asetuksessa annettuja yleisiä vaatimuksia eläinten hoidolle, kohtelulle ja käsittelylle. Helsingin yliopiston tekemä Tuotantokanin hyvinvointiopas on ladattavissa tästä (pdf) ja löytyy myös Ruokaviraston sivuilta.

5. Valtakunnallisia kehittämishankkeita käynnistyy

Viisi hanketta sai rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman valtakunnallisina hankkeina. Ne liittyvät kahteen haussa olleeseen teemaan 1) tuottajayhteistyö ja -organisaatioiden perustaminen alkutuotannon kannattavuuden edistäjinä ja 2) Kestävän matkailun verkostoyhteistyö. Lue uutinen maaseutu.fi-sivustolla.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 19/2022 (31.8.2022)

1. Ruokavirasto tiedottaa: oppaita ja päivitettyjä ohjeita

Ohje rekisteröidyn elintarviketoiminnan elintarvikehygieniasta. Ohje on tarkoitettu kuntien elintarvikevalvojille, mutta myös elintarvikealan yrityksille avuksi oman toimintansa suunnitteluun.

Ohje munien tuotantoon, myyntiin ja kananmunapakkaamoiden valvontaan.

Ohje luomusuunnitelman tekoon (pdf). Luomuvalvonnan päivittämässä ohjeessa avataan, mitä asioita luomusuunnitelmassa tulee kuvata.

Omavalvontaan ravintolassa löytyy ohjeita ja videoita Ruokaviraston verkkosivuilta. Samalta sivulta löytyy myös linkki ravintolan perustamiseen liittyvään oppaaseen ja verkkokurssiin.

2. Ruoka-alan tapahtumia tarjolla runsaasti

– Jos et ole vielä käynyt vilkaisemassa Aitoja makuja -tapahtumakalenteria – tee se nyt! Tulevina viikkoina järjestetään runsaasti ruoka-alan toimijoille suunnattuja koulutuksia, infopäiviä, webinaareja ja seminaareja mm. vastuullisuuteen, tuotekehitykseen, hävikkiin, vientiin liittyen. Eikä sovi unohtaa näin sadonkorjuuaikaan ruokatapahtumia, joita järjestetään useita joka viikonloppu. Niissä voi käydä herkuttelemassa ja tekemässä ostoksia, sekä Lähiruokapäivänä 10.9. tutustumassa myös tilojen toimintaan.

– Valtakunnallisen Ruokasektorikoordinaation järjestämiä tulevia toimijatapaamisia ja infotilaisuuksia:

* Tutkimustiistai-info 6.9. klo 9-10, aiheena Vastuullisesta ruoan tuotannosta liiketoimintaa? Esimerkkinä eläinten hyvinvointimerkinnät. Ilmoittaudu! Seuraavat pidetään 4.10. ja 1.11.

* Elintarvikealan vienti ja kansainvälisyys -verkostotapaaminen 28.9. klo 9-11. Ilmoittautumalla saat linkin paluupostissa

– Jos haluat oman tapahtumasi kalenteriin, laita viestiä allekirjoittaneelle.

3. Aitoja makuja -lehti ilmestyy syksyllä kaksi kertaa

Aitoja makuja -verkkolehti jakaa kokemuksia elintarvikealan kehittämistyöstä sekä kertoo ajankohtaisista tutkimus- ja kehittämistoiminnan tuloksista erityisesti ruoka-alan pienyrittäjyyteen liittyen. Lehden ilmestymispäivät ovat 21.9. ja 23.11. Mikäli haluat kirjoittaa lehteen, niin ole hyvissä ajoin yhteyksissä allekirjoittaneeseen. Lue viimeisin verkkolehti

4. Elintarvikemarkkinavaltuutetun suosituksia kustannuskriisin ratkaisemisen edistämiseksi ja elintarvikeketjun kannattavuustilanteen parantamiseksi

– Suositus elintarvikeketjun sopimuskäytäntöjen tarkentamiseksi sisältää listauksen toimenpiteistä, joilla kustannuskriisiä voidaan helpottaa nykyisten sopimusten mahdollistamin keinoin. Sopimusosapuolten väliset neuvottelut ovat avainasemassa.

– Suositus toimenpiteistä elintarvikeketjun kannattavuustilanteen parantamiseksi keskittyy koko ketjun toimijoiden välisen yhteistyön kehittämiseen sekä tutkimustiedon ja markkinatiedon hyödyntämiseen.

Molemmat suositukset löytyvät Elintarvikemarkkinavaltuutetun verkkosivuilta.

Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 18/2022 (17.8.2022)

1. Rahoitushakuja auki

– Harvaan asuttujen alueiden matkailuhankehaun toinen hakukierros on auki 16.8.-19.9.2022. Haussa etsitään luonto-, ruoka-, kalastus- ja metsästysmatkailun kehittämiseen liittyviä hankkeita. Yleinen hakuinfo järjestetään 19.8. Lisätietoja hankehausta ELY-keskuksen verkkosivuilla.

– Pohjoismaisille ruokakasvatus, kouluruokailu ja ruokamatkailun yhteistyöhankkeille on haku auki Ny Nordisk Mat-ohjelman kautta 30.9. asti. Tutustu tarkemmin NKJ:n verkkosivuilla.

– Uusien maaseudun innovaatioryhmien (EIP) haku on auki 14.10. asti. Hakukierroksen teemana on huoltovarmuus ja omavaraisuus alkutuotannossa. Hakuun liittyvä infotilaisuus on 7.9. Tarkemmat tiedot teemoista ja hakuohjeet maaseutu.fi -verkkosivuilla.

2. Marjakaveri-kampanja tarjoaa tietoa ja osallistumismahdollisuuksia

Arktisten Aromien Marjakaveri-kampanjassa kootaan kartalle marjojen ja sienten ostopisteet, annetaan vinkkejä marja- ja sienimetsään sekä tarjotaan mahdollisuus osallistua Mustikka-kuvakisaan ja jakaa omia marjastuskokemuksia. Tutustu monipuoliseen tarjontaan kampanjan S.O.S -sivulla.

3. Avoinna olevia kilpailuja

Artesaaniruoan SM-kilpailut järjestetään Lappeenrannassa. Vielä elokuun loppuun asti ehtii ilmoittaa tuotteensa mukaan tämän vuoden Artesaaniruoka-kilpailuun.

Vuoden Luomutuote -kilpailu on käynnissä. Vuosittainen kilpailu nostaa esille Suomen parhaat luomutuotteet. Mukaan mahtuvat niin pienet kuin suuretkin toimijat. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 28.8.

Seafood Innovation 2022 -kilpailu etsii kalan käyttöä tai tarjontaa edistäviä innovaatioita. Viimeinen osallistumispäivä on 16.10.