Erityiseksi todettu

Nimisuojattu tuote on erityiseksi todettu. Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä suojaa maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimiä. Tarkoituksena on antaa kuluttajille tietoa tuotteen erikoisluonteesta, suojata nimiä väärinkäytöltä ja jäljittelyltä ja edistää monipuolista maataloustuotantoa.

Nimisuojamerkin avulla tiedät elintarvikkeen olevan korkeiden laatuvaatimusten mukaan tuotettu: se kertoo varmistettua tarinaa laadusta ja alkuperästä. Nimisuojatut tuotteet vievät makumatkalle Suomeen: jos ei fyysisesti, niin ainakin mielikuvien muodossa.

Katso alla olevasta interaktiivisesta kartasta, mitä nimisuojatuotteita meiltä Suomesta löytyy. Ne on kaikki erityiseksi todettuja.


Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä

Kotimaiset nimisuojatuotteet (numeroituna yllä olevassa kartassa:)

1.-3. Lapin Poron liha (SAN), Lapin Poron kuivaliha (SAN) Lapin Poron kylmäsavuliha (SAN)

4. Lapin puikula (SAN)

5. Kainuun rönttönen (SMM)

6. Sahti (APT)

7. Suomalainen Hedelmälikööri/Marjalikööri (SMM)

8. Suomalainen Vodka (SMM)

9. Kitkan viisas (SAN)

10. Kalakukko (APT)

11. Karjalanpiirakka (APT)

12. Puruveden muikku (SMM)

13. Aito saunapalvikinkku (SMM)

14. Suonenjoen mansikka (SMM)

Nimisuojamerkit

Suojattu alkuperänimitys (SAN) voidaan myöntää tuotteelle, jonka laatu tai ominaisuudet johtuvat olennaisesti tai yksinomaan sen maantieteellisestä alueesta. Myös kaikkien tuotantovaiheiden on tapahduttava kyseisellä alueella.

Suojattu maantieteellinen merkintä (SMM) voidaan myöntää tuottelle, jonka tietty laatu, maine tai muu ominaispiirre johtuu pääosin sen maantieteellisestä ympäristöstä. Tuotantovaiheista ainakin yhden on tapahduttava kyseisellä alueella.

Aito perinteinen tuote (APT) voidaan myöntää tuotteelle, jolla on perinteinen koostumus tai tuotantotapa. Tuotetta voidaan valmistaa missä tahansa EU:n alueella, mutta tuote on valmistettava rekisteröidyn valmistusmenetelmän ja ainesosaluettelon mukaisesti.

Oikeat vastaukset Gastro-messujen tietovisaan:

1. Kuinka monta ruokalusikallista riisipuuroa on karjalanpiirakassa?
3,3 ruokalusikallista (mittalusikallista)

2. Kuinka monta muikkua menee 1kg:n kalakukkoon?
Oikea vastaus: 33 kpl

3. Kuinka monta Suonenjoen mansikkaa on litrassa mansikoita?
Oikea vastaus: 16-20 kpl