Aito perinteinen tuote, Suojattu maantieteellinen merkintä ja Suojattu alkuperänimitys eli yhdessä Euroopan unionin nimisuojajärjestelmä. Nimisuojaus on tavaramerkkien tavoin immateriaalioikeuksia suojaava väline ja järjestelmä, joka tuo esille nimisuojattujen tuotteiden maantieteellistä alkuperää sekä perinteisyyttä. Suomalaisia nimisuojatuotteita on tällä hetkellä 12.
Aito perinteinen tuote -suojaus (ATP)
Karjalanpiirakka
Karjalanpiirakka on todellista suomalaista kansallisruokaa. Karjalanpiirakka kulkeutui jo 1600-luvulla ympäri Suomea ja jopa Ruotsiin asti siirtokarjalaisten mukana. Uunituoreet, tuoksuvaiset, juuri voidellut piirakat saavat veden herahtamaan kielelle. Yleensä riisi- tai ohrapuurolla täytettyjen piirakoiden rapeuden takaa ohut kuori ja korkea paistolämpötila. Mehevät karjalanpiirakat sopivat juhlaan ja arkeen, niin välipalaksi kuin pääruuan yhteyteen.
Kalakukko
Perimätiedon mukaan kalakukon valmistaminen aloitettiin Savossa ja Karjalassa jo keskiajalla. Alueella haluttiin saada hyötykäyttöön suomalaiset pienet ja herkulliset, mutta vaikeasti valmistettavat kalalajit kuten muikku, ahven, särki ja kuore. Ruiskuoren alla ja rasvaisten sianlihakylkisiivujen kyydittäminä niistä valmistui mehevä eväs. Kalakukko nautitaan lämpimänä ja avataan päältäpäin, eli leikataan kansi auki, sitten leikataan kukonkuoresta viipaleita ja otetaan lusikalla täytettä ja voita päälle. Rapea kuori ja maittava sisus muodostavat yhdessä täydellisen ateriakokonaisuuden. Järvikalaa hyödyntävä kalakukko on myös ekologisesti kestävä valinta.
Sahti
Sahti on erinomainen vahva perinneolut jonka käymistä ei ole keskeytetty, eli se nautitaan tuoreoluena. Se lukeutuu maailman epätavallisimpiin ja selkeimmin erottuviin mallasjuomiin, ja on yksi Länsi-Euroopan viimeisistä alkuperäisistä oluista. Sahdin pääraaka-aine on korkealaatuinen ohramallas ja sen alkoholi muodostuu yksinomaan siitä sokerista, joka on syntynyt valmistuksessa käytetyistä maltaista ja muista viljatuotteista. Perinteisistä raaka-aineista valmistettu sahti sopii nautittavaksi erilaisten naposteltavien kanssa, mutta loistaa myös juhlapöydässä pitoruokien juomaparina.
Suojattu alkuperänimitys -suojaus (SAN)
Kitkan viisas
Kuusamon ja Posion ylänköalueilla sijaitsevissa puhtaissa vesistöissä asuu kuuluisa Kitkan viisas, pieni ja maukas muikku, joka on saanut perimätiedon mukaan lempinimensä Venäjän vallankumouksen aikaan. Noihin aikoihin myös Koillismaalta lähti ihmisiä rakentamaan sosialistista ihannevaltiota, mutta Kitkan viisas ei lähtenyt, vaikka olisi itään päin virtaavia jokia pitkin päässyt mukaan. Arktisten olosuhteiden ja vesistön erityislaatuisuuden vuoksi tämän pienen muikun ruoto pysyy pehmeänä ja maku puhtaana. Se sopii erinomaisesti pannulla rapeaksi paistettavaksi tai keitoissa herkulliseksi haudutettavaksi.
Lapin Poron liha
Poronhoito on hyvin vanha elinkeino, jonka varassa ihmiset ovat pystyneet asumaan Suomen pohjoisimmilla alueilla aina 1600-luvulta lähtien. Lapin Poron liha tuotetaan Suomen poronhoitoalueella, jossa porot laiduntavat vapaasti luonnonlaitumilla kevään, kesän, syksyn ja alkutalven ennen teurastusta. Tänä aikana ne keräävät kaiken ravintonsa luonnosta, joka koostuu jopa yli 350 eri kasvilajista. Lapin Poron lihassa on ainutlaatuinen riistan maku, joka kertoo tarinaa niin ruskassa liekehtivästä puronvarresta kuin vaivaiskoivikossa tuivertavasta tuulesta. Herkullinen liha on parhaimmillaan juhlapöydässä, kastikkeissa ja käristyksissä.
Lapin Poron kylmäsavuliha
Mehukas Lapin Poron kylmäsavuliha tuotetaan, jalostetaan ja pakataan Suomen poronhoitoalueella. Sitä kypsytetään noin viikko kylmäsavustamalla ja kosteutta haihduttamalla vuosisatojen aikana kerätyn tietotaidon mukaan. Savu muodostetaan pohjoisen puulajeista, eli leppä- koivu- tai katajapurusta, kytösavumenetelmällä. Lapin Poron kylmäsavulihan maku on pehmeän savunmakuinen ja sen aromi on voimakas sekä tuoksussa että maussa, joka takaa ainutlaatuisen makuelämyksen. Murea Lapin Poron kylmäsavuliha on herkullinen lihatuote, jota voi nauttia sellaisenaan tai käyttää ruoka-annosten kruunaajana.
Lapin Poron kuivaliha
Ylellisen aromikas Lapin Poron kuivaliha tuotetaan, jalostetaan ja pakataan Suomen poronhoitoalueella. Liha kuivataan vuosisatoja jatkuneella perinteisellä tavalla ulkona helmi-huhtikuussa 3-6 viikon ajan. Pohjoisen kevättalven lämpötilanvaihtelut mureuttavat lihan ja antavat sille luonnollisen aromikuuden ja ainutlaatuisen maun. Jo 1555 Olaus Magnus, kirjassaan Pohjoisten kansojen historia, tiesi kertoa käytännöllisen retkimuonan herkullisuudesta. Lapin Poron kuivaliha sopii erinomaisesti herkutteluun sellaisenaan tai juustolautaselle vuoltavaksi.
Lapin puikula
Lapissa kasvaa ainutlaatuinen suomalainen perunalajike, Lapin puikula. Puikulaa on viljelty vuosisatoja Lapissa, jossa pohjoisen pitkä päivä takaa sen korkean laadun ja ihanan maun. Aromikas puikula on kaunis pitkulainen lajike, jonka malto on keittämisen jälkeen voimakkaan keltainen. Lapin puikula sopii erinomaisesti soseisiin jauhoisuutensa ansiosta ja on ilmiselvä makupari Lapin poron maukkaalle lihalle.
Suojattu maantieteellinen merkintä -suojaus (SMM)
Kainuun rönttönen
Kainuun rönttönen on ainutlaatuinen rapeakuorinen leivonnainen. Tarina kertoo että ennen vanhaan kun ruoasta oli todella pulaa, emäntä raapi puolukkatiinun pohjalta viimeiset puolukat ja keräsi laarin pohjalta niin ikään viimeiset perunat ja leipoi survoksen ruiskuoreen. Näin syntyi Kainuun rönttönen. Se on yhä tärkeä osa kainuulaista kulttuuria, jossa leivällä ja leipomuksilla on aina ollut keskeinen sija aterioissa. Kahvileipänä ja retkieväänä maukas Kainuun rönttönen on verraton.
Puruveden muikku
Puruveden muikku on tunnettu herkku jo vuosisatojen ajan ja ollut lähiseutujen vaurauden lähteenä aina Ruotsin vallan ajoilta lähtien. Se on väritykseltään huomattavan hopeinen ja sille tunnusomaista on koon suuri vaihtelu vuosittain. Kirkasvetisessä Puruvedessä muikun nuottaus vaatii paikallisten kalastajien ammattitaitoa sillä nuotta jää helposti kiinni pohjan kareihin. Syksyn pimeisiin öihin ajoittuu myös harvinainen, mutta kirkasvetiselle Puruvedelle ominainen kuutamolla tapahtuva kalastus, jolloin muikut nousevat aivan veden pintaan. Puruveden muikku tunnetaan maukkaana paistokalana, mutta se soveltuu erinomaisesti myös savustukseen.
Suomalainen Marjalikööri, Suomalainen Hedelmälikööri
Finsk Bärlikör, Finsk Fruktlikör, Finnish berry liqueur, Finnish fruit liqueur
Suomalainen marjalikööri tai suomalainen hedelmälikööri on valmistettu Suomessa kasvaneista herkullisista marjoista ja hedelmistä. Puhdas luonto ja valoisat kesäyöt luovat suomalaisiin marjoihin ja hedelmiin ainutlaatuista aromikkuutta ja raikkautta. Liköörit valmistetaan liköörimestarin ammattitaidolla uuttamalla marjoja tai hedelmiä alkoholissa, kunnes juoma kypsyy ja saavuttaa täyteläisen maun ja kauniin värin. Nauti suomalaista marjalikööriä tai suomalaista hedelmälikööriä sellaisenaan tai käytä sitä juomasekoituksiin ja cocktaileihin.
Suomalainen vodka
Finsk Vodka, Vodka of Finland
Suomalainen vodka on maailmanlaajuisesti arvostettu alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla kotimaisesta viljasta tai perunasta sekä puhtaasta suomalaisesta vedestä. Vodka on perinteisesti kirkasta ja väritöntä, mutta sitä voidaan myydä myös maustettuna. Puhtaan makunsa vuoksi suomalainen vodka pääsee oikeuksiinsa huurteisena snapsina, mutta se sopii erinomaisesti myös cocktaileihin ja juomasekoituksiin.
- Nimisuojatuotteita valmistavat yritykset löydät Aitoja makuja -yrityshausta.
- Lisätietoa elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmästä, kuva- ja videopankki suomalaisista nimisuojatuotteista ja ohjeita nimisuojauksen hakemiseen aitojamakuja.fi/nimisuoja.