Topplaceringar fick också maträtten Karelsk stek, de Karelska pirågerna och stekt fisk med potatismos. [rss-cut]
Nästan 50 000 finländare deltog i omröstningen om Finlands Nationalrätt som utlystes hösten 2016. I den första röstningomgången sommaren 2016 gav över 10 000 personer över 1000 förslag sammanlagt till vad de ansåg borde utses till Finlands nationalrätt. Efter det valde en panel bestånde av professionella inom matbranschen de tolv mest populära inhemska matskatterna; pitsa (stavat just så!), ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa, fil, Karelska piråger, blåbärspaj, stekta mujkor (siklöja)/strömming/abborre med potatis, Karelsk stek, gravad fisk och leverlåda.
Finlands nationalrätt utsågs bland finalisterna genom en folkomröstning under senhösten 2016. Över 40 000 personer röstade – av dem mer än hundra på traditionellt sätt med postkort. Omröstningen om nationalrätten arrangerades av ELO-stiftelsen, d.v.s. stiftelsen för befrämjandet av finländsk matkulur, tillsammans med Skogs- och lantbrukscentralen MTK och jord- och skogsbruksministeriet.
Folket och panelen eniga
Rågbrödet blev överlägsen segrare med nästan 10 000 röster. Det var också den överlägset populäraste maten bland unga röstare, d.v.s. alla under 30 år. De unga gillar också bl.a. Karelska piråger medan röstare över 60-år hellre valde Karelsk stek eller stekta mujkor eller strömming med mos. Blåbärspirågen blev den mest populära desserten i alla ålderskategorier.
Nationalrätten valdes genom en folkomröstning. Folkomröstningen stöddes av en proffspanel vars uppgift var att se till att tävlingens finalistern mångsidigt representerade finländsk matkultur ur flera aspekter; varierande historier och ursprung, olika råvaror och mångsidiga tillredningssätt. Panelens egen favorit var fisksoppan – till vilken rågbrödet passar alldeles speciellt bra!
Finland100 jubileumsåret är rågbrödets år. Vilket är ditt rågbröd?
Nationalrättpanelen föreslå altt den finländska kulturens dag, Kalevaladagen, också utlyses till den finländska matkulturens dag. Alla företag och föreningar som jobbar och sysslar med råg har gemensakt beslutat lyfta upp vårt dagliga rågbröd till ett firat festföremål.
Rådet uppmuntrar också oss alla i våra många län att föra fram våra specilaiteter – som sådana eller ”tunade” till delikatesser i vår tid.
Omröstningen visade hur ikoniskt rågbrödet är i finländarnas hjärtan. Var och en av oss har vårt eget förhållande till det och berättar gärna våra egna rågbrödshistorier. Det arbete som görs för att säkra att all vår råg är inhemsk, Finlands starka kunnande om dess hälsobrefämjande egenskaper tillsammans med utvecklingen av moderna rågsnacksproducker bådar gott för rågens framtid. Rågen finns i otaliga finländska delikatesser; i memma, i kalakukko, i paneringen av insjöfiskar och t.o.m. i rågwhisky!
Klicka in dig på jurymedlemmarnas hisotrier om ”Mitt rågbröd”, skriv ner din egen rågbrödshistoria eller skicka in din bild med hashtag #minunruisleipäni.
ELO-stiftelsen med samarbetspartners för fram alla tolv matskatter under Finland100 jubileumsårets månader. Klicka in på www.kansallisruoka.fi sidorna.
#kansallisruoka #nationalrätt
Se segrarvideon och bilder av våra matskatter samt omröstningsresultat.
Mer infomation:
ELO-stiftelsen för befrämjandet av finländsk matkultur
Seija Kurunmäki, Direktör
+ 358 400 460894, seija.kurunmaki@elo-saatio.fi
och
Susanna Haavisto, Informatör
+ 358 40 5060185, susanna.haavisto@elo-saatio.fi
Jord- och skogsbruksproducenternas centralförbund MTK ry
Anni-Mari Syväniemi, Matkulturombudsman
+ 358 50 5118909, anni-mari.syvaniemi@mtk.fi
Nationalrättpanelen
Panelen består av generalsekreteraren för Statens näringsdelegation Arja Lyytikäinen, ordföranden för föreningen Maa- ja kotitalousnaiset ry Maija Silvennoinen, den finska Skördekalenderns (Satokausikalenteri) grundare Samuli Karjula, verksamhetsledaren för Marttaliitto, det finska Marthaförbundet, Marianne Heikkilä, Finnjävel-restauratören Henri Alén, matkulturprofessor Johanna Mäkelä, historikern och författaren Lasse Lehtinen, Svenska litteratursällskapets arkiv- och folklivsforskare Yrsa Lindqvist, ordföranden för Finlands Gastronomers Görening Kim Palhus, Mondo-tidningens chefredaktör Kati Kelola, MTK:s matkulturombudsman Anni-Mari Syväniemi och ELO-stiftelsens direktör Seija Kurunmäki.