Majatalosta majataloon retket utsedd till Finlands bästa matturismprodukt

Juryn för tävlingen Hungry for Finland har valt konceptet Majatalosta majataloon retket (från värdshus till värdshus), som arrangeras gemensamt av fyra företag i Nurmes och Valtimo, till den bästa matturismprodukten i Finland. Priset till vinnarna utdelades av näringsminister Olli Rehn. Sammanlagt 77 förslag, som alla höll hög kvalitet, deltog i tävlingen. [rss-cut]

– Det lokala inslaget och miljövänligheten är viktiga element i produkten. Maten smakar bra, den är tillverkad av rena råvaror och känns äkta. Turisterna lär sig att använda de örter som plockas under en utflykt till matlagning, välbefinnande och skönhetsvård. De lär sig bl.a. att baka karelska piroger. Turisterna bor på värdshus, under hemlika förhållanden, och får njuta av vardagsupplevelser. Upplevelserna fortsätter även därefter eftersom man får vägkost med sig hem.  Distributionskanalerna är välgenomtänkta. Samarbetet mellan de fyra företagarna fungerar utmärkt, konstaterar juryn.

Utöver den ovan nämnda produkten belönades ytterligare tre utmärkta koncept inom matturismen: Inari Menu/Tradition Hotel Kultahovi, Malmgård Slott och Kammarherrens kalas på Svartå Slott. Juryn gav dessutom ett hedersomnämnande till broschyren Food Helsinki HEL YEAH, som är i fickformat, och till matfestivalen Food & Fun i Åbo. Juryns mer detaljerade motiveringar kan läsas via länken nedan.

De kriterier som juryn fäste sig vid i samband med valet av den bästa matturismprodukten var graden av kundorientering, det lokala inslaget och historierna, närproducerad mat, upplevelsemässighet, samarbete, affärsmässighet, lönsamhet samt mångsidigt utnyttjande av försäljnings- och marknadsföringskanaler.

Matturismen är ett viktigt utvecklingsobjekt inom turismen i Finland. Målet för tävlingen var att få fram de bästa turistmålen inom matturism, att uppmuntra nätverk i anslutning till mat och turism, att skapa ett nytt och lokalt utbud av matturism samt att öka synligheten av och kännedomen om matrelaterade turistmål.

Tävlingen ordnades av Visit Finland, arbets- och näringsministeriet samt undervisnings- och kulturministeriet. Yrkeshögskolan Haaga-Helia svarade för genomförandet av tävlingen.

Juryns bedömningar av vinnarna: www.tem.fi/files/43254/hungry_for_finland_liite_SV.pdf

 

Lämna en kommentar