I tävlingen deltog 73 högklassiga kandidater. [rss-cut]Juryn konstaterade, att i år var dryckeskulturen starkt representerad. Priserna delades ut av näringsministern Mika Lintilä och jord- och skogsbruksministern Jari Leppä vid Arbets- och näringsministeriets årsseminarium om turism 6.9.
– Matka är en skickligt förverkligad interaktiv upplevelse där innovativt genomförande, visualitet och ypperliga smaker förenas – varje detalj är utfunderad, preciserade juryn vinnarens styrkor. Även en fungerande servicegång sågs som dess merit.
Pekka Terävä, som hör till Olos grundare, berättade att Olos unika kreativitet väller ur en nära interaktion med människor. Restaurangen föredrar säsongsaktiga lokalt närproducerade råvaror och producenter som har en viss leveranssäkerhet.
– Jag väntar otåligt på säsongen för färsk fiskrom, berättade Kreativa direktören och restauratören Jari Vesivalo. Restauratören och verkställande direktören Katja Henttunen lyfte fram nypotatisen som en av sina favoritråvaror.
Dessutom prisbelönades tre betydande upplevelser inom matturismen. Priserna fick:
- Hotelli Punkaharju: svampar och örter
- I Fiskars: en guidade rundtur ordnad av Fiskars destilleri, Kuura Cider och Ägräs Distillery, samtliga producenter av hantverksdrycker samt
- Skördefesten som ordnas årligen på Åland.
Hedersomnämnanden fick
- SMAKU, Borgå-restaurangernas gemensamma guidade rundvandring som upplevelserik smakresa med mat och dryck
- Studioravintola Tundra, Kuusamo: köksmästar-keramikerns hantverk av viltmat och vilda örter
I tävlingen tog man fasta på kundorientering, den lokala anknytningen och berättelserna, närmat, upplevelser, samarbete, affärsfunktion, lönsamhet samt mångsidighet vid bruk av försäljnings- och marknadsföringskanaler.
Tilläggsuppgifter om vinnarna:
http://olo-ravintola.fi/creative-kitchen/
http://hotellipunkaharju.fi/tapahtumat/
http://www.agrasdistillery.com/the-distillery-tap-room/
http://www.skordefest.ax/etusivu/
SMAKU Porvoo Facebookissa
Hungry for Finland-matturismtävlingen
Matturismtävlingen uppmuntrar nätverk som är verksamma inom mat och turism att utveckla ett nytt utbud av lokalt inspirerade koncept inom matturism. Tävlingen efterlyser företag och samfund som är matturismens innovativa föregångare och som erbjuder turisterna matupplevelser. Målsättningen med tävlingen är att stärka produktifieringen av upplevelseorienterad matturism och hitta topprodukter inom matturismen. http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu