Ruoka-alan teemaseminaarissa 13.12.2022 käsiteltiin monipuolisesti elintarvikealan työvoima-, koulutus- ja osaamistarpeita sekä toimialalla tapahtuvia muutoksia, jotka vaikuttavat niin yritysten kuin alan eri toimijoiden käytännön työn tekemiseen. Seminaarin yhteydessä julkistettiin myös tämän vuoden elintarvikealan toimialaraportti ja pk-yritysbarometrin tuloksia. Teemaseminaarin järjestivät valtakunnallinen Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatiohanke, työ- ja elinkeinoministeriö Toimialapalvelut sekä maa- ja metsätalousministeriö.
Seminaarin ohjelma ja esitykset
Tervetuloa! / päivän puheenjohtaja erityisasiantuntija Petri Koskela, maa- ja metsätalousministeriö ja projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskus
Työvoiman saatavuus elintarvikealalla, työ-ja elinkeinoministeriön Tiekartta-hankkeen analyysityön tulokset / alivaltiosihteeri Elina Pylkkänen, työ- ja elinkeinoministeriö (videolla kohdasta 6:50)
Löytyykö tulevaisuudessa Suomesta työvoimaa elinkeinoalalle? / asiantuntija Rasmus Aro, Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI (videolla kohdasta 29:45)
Elintarvikeala – muutosjoustavaa verkostotaloutta / toimialapäällikkö Leena Hyrylä, Kaakkois-Suomen ELY-keskus (videolla kohdasta 1.02:30)
Arvoketjuja vahvistamalla volyymia luonnontuotealalle / toimialapäällikkö Sirkku Wacklin, Pohjanmaan ELY-keskus (videolla kohdasta 1.32:30)
Osatyökykyisten työskenteleminen elintarvikealalla / sosiaalisihteeri Kai Laaksonen, Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL ry (videolla kohdasta 1.45:20)
Maailma muuttuu – millä eväillä vientimarkkinoille? Elintarvikealan kansainvälistyminen fokuksessa / Head of Food from Finland program Esa Wrang, Business Finland (videolla kohdasta 2.13:05)
- Tutustu myös Business Finland – Suomen ruokastrategia (15.2.2022)
Elintarvikkeiden tuotanto- vienti- ja markkinapotentiaaliselvitys / erikoistutkija Csaba Jansik, Luonnonvarakeskus (LUKE) (videolla kohdasta 2.32:35)
Kaupan uudet liiketoimintamallit ja tulevaisuuden osaamistarpeet / KTT, dosentti Lasse Mitronen, Aalto-yliopisto (videolla kohdasta 2.54:30)
Uusilla konsepteilla vastuullisempaa ruokahuoltoa / toimitusjohtaja Mikko Tahkola, Fodelia Oyj (videolla kohdasta 3.19:30)
Elintarvikealan yrityksen askelmerkit kohti omistajanvaihdosta / projektipäällikkö Juha Tall, SeAMK, Maaseutuyritysten omistajanvaihdospalvelut (MOP-hanke) (videolla kohdasta 3.46:00)
Elintarvikealan kasvuyrityksen näkemyksiä osaavan työvoiman saatavuuteen / toimitusjohtaja Nikolas Jokisalo, Poikain Parhaat (videolla 4.07:50)
Työvoima-, koulutus- ja osaamistarpeiden ennakointi – Osaamisen ennakointifoorumi / opetusneuvos Ilpo Hanhijoki, Opetushallitus (videolla kohdasta 4.30:45)