Vuoden 2023 lähiruokateko -palkinnon hakuaika on alkanut

Arvostetun Vuoden lähiruokateko -palkinnon haku on avautunut. Tällä kertaa palkinnonsaajan valinnassa painotetaan erityisesti vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Ehdotuksen palkinnonsaajasta voi tehdä 5.2. asti Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla.

Hakuajan päätyttyä palkintoraati valitsee ehdotuksista 3–5 yleisöäänestykseen, joka käynnistyy helmikuun lopulla. Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 30.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö ja palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä. Lisätietoja palkinnosta ja hakulomake löytyy nettisivuilta www.lahiruokaluomu.fi.  

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin sen merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnon voi saada taho, joka on toiminut lähiruoan käytön edistämiseksi Suomessa. Palkinnon kriteereissä painotetaan tänä vuonna erityisesti vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusia ratkaisuja osana lähiruokasektorin kehittämistä.


– Vastuullisuuden merkitys kasvaa koko ajan ja se on kaikkien yritysten otettava toiminnassaan huomioon. Yritysten välinen yhteistyö luo lisäarvoa ja on usein edellytys yritystoiminnan kehittymiselle. Yhteistyötä voi luoda erikokoisten yritysten välille ja myös yli toimialarajojen. Lähiruokasektori tarvitsee myös uusia innovaatioita ja ratkaisuja mennäkseen eteenpäin, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Kirsi Viljanen.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi raati voi valinnassaan ottaa huomioon myös esimerkiksi sitä, että ehdokas on kehittänyt lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa, luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai toiminnallaan tukenut alueellista työllisyyttä.

Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Hakamaan Lammastila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet vuonna Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.

 
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen kanssa. #lähiruokateko2023 #lähiruokaluomu2023 

Lisätietoja: 

Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi