Medaljer delades ut fredag kväll vid festmiddagen i Fiskars Bruk i Raseborg. I tävlingen deltog 50 företag med sammanlagt 120 produkter. [rss-cut]Förutom mathantverkare från olika delar av Finland lockade tävlingen deltagare från Åland, Sverige och Estland. Tävlingen var öppen för deltagare från Finland, Norden och de baltiska länderna.
Vinnarprodukter
Charkuteriprodukter
- Färskkorv: Marskogens lamm (Åland) – Lammsnäcka
Fiskprodukter
- Inlagd fisk: Jörre & Johannas fisk (Pellinge) – Gräddfil-Chili-strömming
Bageriprodukter
- Vetesurdegsbröd (endast surdeg): Aroma Bageri & Konditori (Vasa)– Linvete
- Rågsurdegsbröd (enbart surdeg): Backers Baker Ab (Raseborg) – Backers ekologiska Rågsurbröd
- Hårt bröd: Aroma Bageri & Konditori (Vasa) – Speltknäcke
Bär- och fruktprodukter
- Kryddad sylt: Närboden (Kimito)- Jordgubbs-rabarbersylt
- Marmelad: Sara´s Kitchen Garden (Raseborg) – Godmorgon-marmelad
- Kryddad gelé: Toores Jôud Oû (Estland) – Meadowsweet Jelly
Kalla krydd- och matsåser
- Chutney: Ingvalsby gård (Raseborg) – Söt chili
- Kryddsåser: (2 vinnnare/delad första plats): Vikbo torp (Pargas) – Zing! och Huhtasrinne Ky (Askola) – Salmiakki & Hunaja-puriste
- Naturell olja: I klassen inlämnades endast 1 bidrag. Juryn valde att dela ut ett hedersdiplom till produkten eftersom den var av exceptionellt hög kvalitet: Maidla Sillaotsa Talu (Estland) – Cold pressed hemp oil
Nordiska drycker (alkoholfria)
- Bärsaft och must: Öfvergårds (Åland) – Sortspecifik äppelmust
- Glögg: Kullas Gård (Kimito) – Hallonglögg
Nordiska drycker (alkoholhaltiga)
- Matvin: Vuokatin Viini Oy (Vuokatti) – Erland vitt bärvin
- Dessert- och delikatessvin: Kuura Cider AB (Raseborg) – Kuura Ice Cider 2015
Innovativ mathantverk: Smakverket AB (Åland) – Picklade äppelskott
Mejeriprodukter
I kategorin tävlade endast 5 produkter fördelat i 3 olika klasser. Juryn valde att dela ut ett hedersdiplom till en produkt: Mattas Gårdsmejeri (Åland): “Mattas Malou”
Förpackningstävling: 2 vinnare, delad första plats: Nord-T (Helsingfors) – Moose on the Loose och Kuura Cider (Raseborg) – Ice cider 2015
FM i Mathantverk ordnas även nästa år vid Yrkeshögskolan Novia i Raseborg. Tidpunkten är 21–23 mars 2018. Huvudarrangör är fortsättningsvis Kustens Mat, som är ett mathantverksprojekt i samarbete mellan regionerna Österbotten, Åboland, Åland och Nyland. Tävlingen genomförs tillsammans med branschorganisationer och andra aktörer inom livsmedelsbranschen.
Mer information https://www.novia.fi/mathantverkfm/