Vuoden 2024 lähiruokateko -palkintohaku on avautunut

Kuka ansaitsee tänä vuonna palkinnon ansiokkaasta lähiruokatyöstä? Palkinnonsaajaa voi ehdottaa 11.2. saakka Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla.

Palkinnonsaajan valinnassa painotetaan muun muassa vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Hakuajan päätyttyä palkintoraati valitsee ehdotuksista 5–7 yleisöäänestykseen, joka käynnistyy helmikuun lopulla. Sekä Vuoden lähiruokateko 2024 että yleisöäänestyksen voittaja palkitaan Helsingin Messukeskuksessa järjestettävillä Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 21.3.

Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 5000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä. Lisätietoja palkinnosta ja hakulomake löytyvät nettisivuilta www.lahiruokaluomu.fi.

Vuoden lähiruokateko -palkinnolla halutaan edistää lähiruuan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruuan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnon kriteereissä painottuvat vastuullisuus, yhteistyö ja uudet ratkaisut osana lähiruokasektorin kehittämistä.

– Kannustan lähiruokatoimijoita aktiivisesti osallistumaan kilpailuun, jonka avulla nostetaan yleisesti lähiruokasektin tunnettuutta. Kilpailun avulla voidaan tuoda esille sitä todella monipuolista lähiruuan eteen tehtävää kehittämistoimintaa, jota meillä eri puolilla maata on, toteaa palkintoraadin puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija Kirsi Viljanen.

Edellä mainittujen kriteerien lisäksi raati voi valinnassaan ottaa huomioon myös esimerkiksi sitä, että ehdokas on kehittänyt lähellä tuotettuihin raaka-aineisiin perustuvaa tuotevalikoimaansa, luonut uudenlaisia markkinointikanavia lähiruokatuotteilleen tai toiminnallaan tukenut alueellista työllisyyttä.

Vuoden 2023 lähiruokateko -palkinnon voittaja Jyväs-Hamppu/Mikko Ilmoniemi ja Yleisöäänestyksen voittaja Pesolan Pihviliha/Antti Niskanen. Kuva Messukeskus.

Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Jyväs-Hamppu. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet Hakamaan Lammastila (2022), Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.

Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 21.–24.3. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen kanssa. #lähiruokateko2024 #lähiruokaluomu2024

Lisätietoja:

Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, MMM:n erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi

Helsingin Messukeskus, viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com

Kuva Messukeskus, kuvaaja Anna Autio.