12 nimisuojatuotetta esittelyssä

Kitkan viisas, Sahti, Kalakukko, Lapin Puikula, Lapin Poron kylmäsavuliha, Puruveden muikku, Lapin Poron liha, Karjalanpiirakka, Lapin Poron kuivaliha, Kainuun Rönttönen, Suomalainen Vodka ja Suomalainen Marjalikööri, Suomalainen Hedelmälikööri [rss-cut]

Kitkan viisas (SAN) kitkan_viisas

Kuusamo ja Posio ovat kuuluisia puhtaista, kalarikkaista suurista vesistöistä. Näissä vesissä asuu myös kuuluisa ”kitkan viisas”, pieni ja maukas muikku, joka on saanut perimätiedon mukaan lempinimensä Venäjän vallankumouksen aikaan. Noihin aikoihin myös Koillismaalta lähti ihmisiä rakentamaan sosialistista ihannevaltiota, mutta joku hoksasi nimetä tämän pienen kalan Kitkan Viisaaksi, koska se oli tarpeeksi fiksu ettei lähtenyt, vaikka olisi itään päin virtaavia jokia pitkin päässyt myös mukaan. Alueen arktisten olosuhteiden ja vesistöjen vähäravinteisuuden takia Kitkan viisas on useimpia muita makean veden muikkukantoja huomattavasti pienempi ja sen ruoto ei kovetu vaan se säilyy pehmeänä. (Kuva: Jarmo Pitkänen)

Sahti (APT) sahti

Sahti, ainutlaatuinen etno-olut, valmistettu perinteisistä raaka-aineista ilman lisäaineita. Valmista sahtia ei suodateta eikä pastöroida, vaan se nautitaan tuoreoluena. Sahti on maailman epätavallisimpia ja selkeimmin erottuvia mallasjuomia sekä yksi Länsi-Euroopan viimeisistä alkuperäisistä oluista. Sahtia on käytetty ja käytetään edelleen juhlajuomana ja osana elävää maaseutukulttuuria kotialueellaan Kanta- ja Päijät-Hämeessä sekä Pohjois-Satakunnassa. (Kuva: MMM:n kuva-arkisto)

Kalakukko (APT) Kalakukko

Kuopio tunnetaan kalakukosta, joka on kautta aikojen ollut hyvää tuliainen ja retkievät. Kalakukossa on leipä, kala ja liha samassa paketissa. Perinteinen savolainen kalakukko on soikea tai pyöreä. Se nautitaan lämpimänä ja avataan päältäpäin, eli leikataan kansi auki, sitten leikataan kukonkuoresta viipaleita ja otetaan lusikalla täytettä ja voita päälle. On makuasia, tykkääkö muikku- vai ahvenkukosta. Parhaimmat kukot voi ostaa kalakukkoleipomosta, torilta tai kauppahallista.

Lapin Puikula (SAN) Lapinpuikula

Lapin Puikula on pohjoinen perunan paikallislajike. Puikulaa on viljelty vuosisatoja Lapissa, jonka erityisolosuhteet antavat perunalle sen erinomaisen maun ja aromin. (Kuva: Marjo Särkkä-Tirkkonen)

 

Lapin Poron kylmäsavuliha (SAN)

Lapin Poron kylmäsavuliha tuotetaan, jalostetaan ja pakataan Suomen poronhoitoalueella. Vapailla luonnonlaitumilla kasvaneet porot, vuosisatojen aikana kerätty tietotaito jalostamisesta ja savustamisesta, hiertosuolaus ja viikon kypsytys leppä-, koivu- tai katajapurusta kytösavumenetelmällä tekevät Lapin Poron kylmäsavulihasta sen, mikä se on: murean, aromikkaan aivan oman, erityisen maun omaavan poronlihatuotteen. (Kuva: Maa- ja metsätalousministeriö)

puuruveden muikku_SMM.inddPuruveden muikku (SMM)

Puruveden muikku, tuo Ruotsin ja Venäjän hoveissakin 1300- luvulta lähtien tunnettu herkku. Muikku saa poikkeuksellisen kirkkaan värisävynsä, pehmeän ruotonsa ja runsaan D- vitamiinipitoisuutensa uiskennellessaan Puruveden ”kristallivedessä”. Kirkas ja puhdas vesi kun tuottaa muikuille erinomaista ravintoa ja toimii hyvänä elinympäristönä. Pehmeän ruotonsa vuoksi se soveltuukin erityisen hyvin ruotimatta syötäväksi paisto-, savu- ja keittomuikuksi. Puruveden muikun maine perustuu myös alueen perinteisiin pyyntimenetelmiin, kuten nuottaukseen. Kalojen paikantamis- ja pyyntitaidot ovat jo satojen vuosien ajan siirtyneet sukupolvelta toiselle. Esimerkkinä syksyn pimeisiin öihin ajoittuu harvinainen, mutta kirkasvetiselle Puruvedelle ominainen kuutamolla tapahtuva kalastus, jolloin muikut nousevat aivan veden pintaan.
Puruveden muikku -esite ja Muikun nuottausta Puruvedellä (Youtube).

Lapin Poron liha (SAN) Poronliha

Pohjoisen ruoka-aitan ehdoton raaka-aine on poro, tuo puolivilli metsäneläin, jossa on yhä ainutlaatuinen riistan maku. Kun tiedetään, että poro valitsee ravintonsa erittäin tarkkaan, on luonnollista, että myös sen liha on erinomaista. Lautaselle päätyessään poro on enemmän kuin lihaa. Se on ruskassa liekehtivää puronvartta, vaivaiskoivikossa tuivertavaa tuulta, vapautta – kokonainen arktinen maailma ja kulttuuri. (Kuva: Erkki Viero)

Karjalanpiirakka (APT) karjalanpiirakka (2)

Aitoja oikeita karjalanpiirakoita jokainen rakastaa! Karjalanpiirakka on todellista kansallisruokaa. Uunituoreet, tuoksuvaiset, juuri voidellut piirakat saavat veden herahtamaan kielelle. Karjalanpiirakoissa maistuu rukiin puhtaat maut. Sopivat juhlaan, arkeen, välipalaksi, pääruuan yhteyteen. Herkullisuuden ja perinteisyyden lisäksi karjalanpiirakat ovat myös terveellisiä. Karjalanpiirakat maistuvat sellaisenaan, mutta päälle voi laittaa munavoita tai leikkeleitä.

Lapin Poron kuivaliha (SAN)

Lapin Poron kuivaliha kuivataan vuosisatoja jatkuneella perinteisellä tavalla ulkona helmi-huhtikuussa. Pohjoisen ilmaston suuret kevättalven lämpötilan vaihtelut mureuttaa lihan ja antaa sille luonnon aromikkuuden. Jo 1555 Olaus Magnus, kirjassaan Pohjoisten kansojen historia, tiesi kertoa käytännöllisen retkimuonan herkullisuudesta. (Kuva: Paliskuntainyhdistys)

Kainuun Rönttönen (SMM) Kainuun_Rönttönen

Leivällä ja leipomuksilla on Kainuussa keskeinen sija aterioissa. Tarina kertoo, että ennen vanhaan, kun ruoasta oli todella pulaa ja isännän piti lähteä kevättalvella savottaan, niin emäntä raapi puolukkatiinun pohjalta viimeiset puolukat, keräsi laarin pohjalta niin ikään viimeiset perunat ja leipoi survoksen ruiskuoreen. Näin syntyi rönttönen. Entisaikaan sokeria ei ollut tai sitä oli hyvin vähän. Kainuun Rönttönen vastasi makeankaipuuseen. Makeus saatiin perunan imellyttämisellä. Hapattaminen sai aikaan kuoren kuohkeuden ja mehevän maun ja leivinuunin arinalla rönttöset paistettiin ainutlaatuisiksi rapeakuorisiksi leivonnaisiksi. (Kuva: Hilla Martikainen)

vadelmalikoori_SMMSuomalainen Marjalikööri, Suomalainen Hedelmälikööri (SMM)
Finsk Bärlikör, Finsk Fruktlikör

Suomalainen marjalikööri tai suomalainen hedelmälikööri on valmistettu Suomessa kasvaneista marjoista ja hedelmistä. Pohjolan puhdas luonto ja valoisat kesäyöt tuovat tuotteisiin ainutlaatuista aromikkuutta, raikkautta ja väriä aistiemme iloksi. Liköörit valmistetaan liköörimestarin ammattitaidolla uuttamalla marjoja tai hedelmiä alkoholissa, kunnes juoma kypsyy ja saavuttaa täyteläisen maun ja kauniin värin. Nauti suomalaista marjalikööriä tai suomalaista hedelmälikööriä sellaisenaan, käytä juomasekoituksiin ja cocktaileihin, tai lorauta ruokaan korostamaan aitoja suomalaisia makuja.

Suomalainen Vodka (SMM)
Finsk Vodka

kuvaplugifi_vodka_SMM_kehys

Suomalainen vodka on maailmanlaajuisesti arvostettu alkoholijuoma, joka valmistetaan tislaamalla kotimaisesta viljasta tai perunasta sekä puhtaasta suomalaisesta vedestä. Vodka on perinteisesti kirkasta ja väritöntä, mutta sitä voidaan myydä myös maustettuna. Puhtaan makunsa vuoksi suomalainen vodka pääsee oikeuksiinsa huurteisena snapsina, mutta se sopii erinomaisesti myös cocktaileihin ja juomasekoituksiin. (Kuva: Kuvaplugi.fi)

Nimisuojakampanja on osa valtakunnallista Nimisuojasta kilpailukykyä -hanketta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa suomalaisten elintarvikkeiden kilpailukykyä EU:n nimisuojajärjestelmää hyödyntämällä.

mmmfi_cmykH_10mm

Tutustu nimisuojatuotteisiin aitojamakuja.fi-sivustolla

Lue myös Mikä on sinun suosikkisi? -nimisuojakilpailun tuloksista Karjalanpiirakka oli yleisön suosikki!

 

Jätä kommentti

4 ajatuksia aiheesta “12 nimisuojatuotetta esittelyssä”