Terveisiä naapurista: Viron kotimaan ruokamatkailu tavoittaa virolaiset vauvasta vaariin

Maalla asuminen vähenee ja kaupungit kasvavat hurjaa vauhtia Virossa, mutta kotimaan ruoka- ja maaseutumatkailu on hyvin suosittua, myös nuorten aikuisten keskuudessa. Syyskuussa vietetään virolaisen ruoan kuukautta, jonka aikana järjestetään useita alueellisia ja kokeilevia ruokafestivaaleja, kuten Hiidenmaalla 15 – 18. syyskuuta järjestettävä Ruoan ja taiteen viikko. Vuosittain järjestettävän kuukauden lisäksi Virossa valitaan vuosittain vuoden makualue, joka on vuonna 2019 Vana-Võromaan maakunta.

Uusia tuulia Viron ruokamatkailun edistämiseen tuo muun muassa makumatkailupalvelu joka toimii ilmaiseksi netissä. Toidutee.ee on tietokanta paikallisista tuottajista ja ruokapalveluista, joita valitsemalla voi luoda oman ruokaretken Google Maps –palvelun tarjoamaan pohjaan.

Erityisen onnistuneita Virossa ovat kuitenkin erilaiset ruokatapahtumat kuten kaksipäiväinen Avatud talude päev, joka järjestettiin tänä vuonna 20-21. heinäkuuta. Tapahtumapäivään lähdetään koko perheen voimin – ja tiloilla kävijät otetaan vastaan niin vanhojen kuin uusienkin isäntäparien voimin.

Virossa ekologisuus ja perinteet kiinnostavat

Vuonna 2016 ensimmäistä kertaa valtakunnallisesti järjestetty Avatud talude päev oli alun perin yhden maakunnan omaa Leader-toimintaa. Inspiraatio saatiin Ahvenanmaalaisesta sadonkorjuujuhlasta, Skördefesten på Ålandista.

Tämän vuoden päivässä mukana oli jo 310 virolaista tilaa, tuottajaa ja maaseutuyrittäjää. Myös erilaiset oppilaitokset osallistuivat päivään ja avasivat ovensa kiinnostuneille kävijöille. Tapahtumapäivää koordinoi Viron maaseutuverkosto keräämällä osallistuvien tilojen tiedot. Viron maaseutuministeriö taas hoitaa tapahtuman tiedottamisen ja markkinoinnin kuluttajille.

Yksi osallistuvista yrittäjistä oli Jaago talu –tila. Se tarjoaa ensisijaisesti käsityö-, leivonta- ja savityökursseja maaseutumiljöössä, sekä myy pienimuotoisesti käsitöitä netissä ja omassa pikkupuodissa.

“Viikossa meillä vierailee noin kaksikymmentä kävijää. Meillä on avoin yhden illan työpaja kahden viikon välein, sekä tilattuja useamman päivän leirejä ja retriittejä kauniissa maaseutumiljöössä. Tärkeintä meille on rakentaa omaa yhteisöä, joka tulee kursseille kerta toisensa jälkeen – sekä oman alueen kanssa että valtakunnallisesti”, kertoo tilan emäntä Inga Talvis.

Kursseille löytyy eri-ikäisiä osallistujia, mutta tärkein asiakaskunta ovat keski-ikäiset naiset. Virossa kiinnostaa tällä hetkellä vahvasti ekologisuus ja perinnetieto, Talvis kertoo.

Avatud talude päev –tapahtumassa Jaago talu on mukana jo neljättä vuotta. Päivä on erinomainen tapa markkinoida tilaa, mutta Talviksen mukaan se tekee myös hyvää paikalliselle yhteisölle ja kaikille maaseutuelämästä kiinnostuneille.

“Avatud talude päev –tapahtuman vierailijat ovat kiinnostuneita erilaisista tiloista ja toimijoista maaseudulla. He haluavat nähdä, kuinka eri kokoiset tilat pärjäävät ja mitä ne tarjoavat. Moni on utelias näkemään, miltä maaseutu oikein nykyään näyttää”, Talvis pohtii.

Onnistuneen tapahtumapäivän pitämiseen on kuitenkin yksi asia ylitse muiden: lapsien huomioiminen tapahtumassa, jotta kokonaiset perheet tulevat paikalle – kuten vuohenmaidosta tehty jäätelö, Talvis vinkkaa.

Suomalaista serkkua, eli Osta tilalta! –päivää vietetään 14. syyskuuta: ostatilalta.fi

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhla järjestetään 20 – 22. syyskuuta: skordefest.ax/fi/