Kitkan viisas, Sahti, Kalakukko, Lapin Puikula, Lapin Poron kylmäsavuliha, Puruveden muikku, Lapin Poron liha, Karjalanpiirakka, Lapin Poron kuivaliha och Kainuun Rönttönen [rss-cut]
Kuusamo och Posio är berömda för sina rena, stora, fiskrika vattendrag. I dessa vatten bor också den berömda ”kitkan viisas” (översättning: ”Kitkas kloke”), en liten och smaklig siklöja, som enligt tradition har fått sitt smeknamn under den ryska revolutionstiden. På den tiden färdades människor även från Koillismaa österut för att bygga upp en socialistisk idealstat, men någon kom på att kalla denna lilla fisk för ”Kitkan viisas”, eftersom den var så pass fiffig att den inte vandrade iväg, även om det hade varit enkelt att slå följe längs floderna som strömmade österut. Beroende på områdets arktiska miljöförhållanden och de näringsfattiga vattendragen är ”Kitkan viisas” märkbart mindre än andra siklöjbestånd i sötvattnen, och dess ben hårdnar inte utan förblir mjuka. (Bild: Jarmo Pitkänen)
Sahti, ett unikt etno-öl, framställt av traditionella råvaror utan tillsatsämnen. Färdig sahti varken filtreras eller pastöriseras, utan det dricks som färsköl. Sahti är ett av världens mest ovanliga och tydligast urskiljbara maltdrycker samt ett av Väst-Europas sista ursprungliga öl. Sahti har konsumerats och konsumeras alltjämt som en festdryck och som en del av levande landsbygdskultur i sitt hemområde i Kanta- och Päijät-Häme (Central- och Päijät-Tavastland) samt i Pohjois Satakunta (norra Satakunda). Bild: MMM:s bildarkiv)
Kuopio är känd för sin ”kalakukko”, som genom tiderna varit en fin välkomstgåva och bra vägkost till utflykter. I ”kalakukko” finns bröd, fisk och kött i samma paket. En traditionell savolaxisk ”kalakukko” är oval eller rund till formen. Den äts varm och öppnas oppifrån, dvs, man skär upp locket, sedan skär man skivor från ”kukko”-skalet och tar med sked fyllning och smör ovanpå. Det är en smaksak om man gillar siklöj- eller abbor-”kukko”. De bästa ”kukkona” kan man köpa i ”kalakukko”-bagerier, från torget eller i saluhallen.
Lapin Puikula (SAN)
”Lapin Puikula” (Lapplands mandelpotatis) är en nordlig lokalsort av potatis. ”Puikula” har odlats i århundraden i Lappland, vars specialförhållanden ger potatisen dess utmärkta smak och arom. (Bild: Marjo Särkkä-Tirkkonen)
Lapin Poron kylmäsavuliha (SAN)
”Lapin Poron kylmäsavuliha” (kallrökt renkött från Lappland) produceras, förädlas och paketeras i finska renskötselområdet. Renar som betat fritt på naturliga betesmarker, kunskaperna som samlats under århundraden om förädling och rökning, saltning med speciell gnidteknik och en veckas mognande i röken av långsamt brinnande spån av al, björk eller en gör ”Lapin Poron kylmäsavuliha” till det som det är: en mör, smakrik renköttsprodukt med en alldeles egen unik smak. (Bild: Jord- och skogsbruksministeriet)
”Puruveden muikku” (siklöjan från Puruvesi), en känd delikatess sedan århundraden och källan till regionens välstånd ända sedan svenska stormaktstider. Specialitén med ”Puruveden muikku” är mjukheten i dess ben som gör att den lämpar sig speciellt bra att ätas som stekt, rökt och kokt utan att benas ur. ”Puruveden muikkus” silvertoner beror på sjöns exceptionellt klara vatten. ”Puruveden muikkus” rykte grundar sig också på regionens traditionella fångstmetoder såsom notfiske. Konsten att lokalisera och fånga fiskarna har under århundraden förts från generation till generation. Det sällsynta fiskandet, som är kännetecknande för Puruvesi med sitt klara vatten, infaller under mörka höstnätter i månsken, då siklöjorna stiger ända upp till vattenytan.
Den nordliga matbodens absoluta råvara är renen, detta halvvilda skogsdjur, som fortfarande har en helt unik smak av vilt. Då man vet, att renen väljer sin föda ytterst noggrannt, är det naturligt, att även dess kött är utmärkt. När renen slutligen hamnar på tallriken är den mera än kött. Den är en bit av bäckrenen som gnistrar i ruska, av vinden som viner i dvärgbjörkdungarna, frihet – en hel arktisk värld och kultur. (Bild: Erkki Viero)
Alla älskar riktiga äkta karelska piroger! Karelska piroger är verklig nationalmat. Ugnsfärska, doftande piroger, nyligen penslade med smör, får munnen att vattnas. I karelska piroger känner man rågens rena smaker. De lämpar sig till fest, vardag, som mellanmål, eller som en del av huvudmåltiden. Förutom att de är läckra och traditionella är karelska piroger även hälsosamma. Karelska piroger smakar som sådana, men de kan också ätas med äggsmör eller charkuterier.
Lapin Poron kuivaliha (SAN)
”Lapin Poron kuivaliha” (torkat renkött från Lappland) torkas enligt hundraåriga traditionella metoder utomhus i februari-april. Det nordliga klimatets stora temperaturväxlingar på vårvintern mörar köttet och ger det naturens rika arom. Redan år 1555 visste Olaus Magnus att berätta i sin bok Historia om de nordiska folken om hur läcker den praktiska utflykts-vägkosten var. (Bild: Renbeteslagsföreningen)
Bröd och bageriprodukter är en viktig del av måltiderna i Kainuu (Kajanaland). Det berättas, att förr i världen, då det rådde verklig brist på mat och husbonden måste bege sig till stockskogen på vårvintern, skrapade husmor ihop de sista lingonen från bottnen av lingonkaret, samlade likaså ihop de sista potatisarna från låren och bakade moset in i ett rågskal. På så sätt uppstod rönttönen. I forntiden fanns inte socker eller det fanns väldigt lite av det. ”Kainuun rönttönen” tillfredsställde behovet av sötma. Sötheten fick man genom att mälta potatisen. Med jäsning åstadkom man skalets luftighet och mustiga smak och på bakugnens galler bakades rönttönen till unika bakelser med frasigt skal. (Bild: Hilla Martikainen)
Suomalainen Marjalikööri (Finsk Bärlikör), Suomalainen Hedelmälikööri (Finsk Fruktlikör) (SMM)
Finsk bärlikör eller finsk fruktlikör är tillverkad av bär och frukter som vuxit i Finland. Nordens rena natur och ljusa sommarnätter ger produkterna en unik aromrikedom, fräschhet och färg till glädje för våra sinnen. Likörerna tillverkas med likörmästarens yrkesskicklighet genom att extrahera bär eller frukter i alkohol, tills drycken mognar och uppnår en fyllig smak och vacker färg. Njut av finsk bärlikör eller finsk fruktlikör som sådan, använd till dryckblandningar och cocktails, eller tillsätt en skvätt i maten för att framhålla äkta finska smaker.
Suomalainen Vodka (Finsk Vodka) (SMM)
Finsk vodka är en alkoholdryck som uppskattas över hela världen, och som tillverkas genom destillering av inhemskt spannmål eller potatis samt rent finskt vatten. Vodkan är traditionellt klar och färglös, men den kan också säljas smaksatt. Tack vare sin rena smak kommer finsk vodka till sin rätt som en imbelupen snaps, men den lämpar sig utmärkt också till cocktails och dryckblandningar. (Bild: Kuvaplugi.fi)
Namnskyddskampanjen är en del av riksomfattande Konkurrensfraft via namnskydd- projektet. Målet med projektet är att stärka de finländska livsmedlens konkurrenskraft genom att nyttja EU:s system för namnskydd.
Bekanta dig med namnskyddsprodukterna på äktasmak.fi-platsen.