Julkaisu
Tiedotuspostit
Ruokasektorin tiedotusposti ilmestyy noin kerran viikossa. Tilaa tiedotusposti sähköpostiisi paivi.toyli@helsinki.fi. Tässä esillä muutama viimeisin tiedotusposti.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 10/2025 (27.3.2025)
1. Vuoden 2025 lähiruokateko ja yleisöäänestyksen voittaja
Vuoden lähiruokateko -palkinto on myönnetty Mikkelin Haukivuorella toimivalle perheyritykselle Ease Organic, joka tarjoaa helposti käytettäviä ja sujuvasti saatavilla olevia luomuvihannestuotteita. Yleisöäänestyksessä eniten sai ääniä rovaniemeläinen Laten Kalan, joka kehittää uusia kotimaisia kalatuotteita. Onnittelut voittajille! Tutustu palkittuihin tarkemmin aitojamakuja.fi -sivulla.
2. Lähiruokapäivän 2025 ilmoittautuminen on auki – lähde mukaan järjestäjäksi!
Valtakunnallista Lähiruokapäivää juhlitaan koko viikonloppu, 6.–7.9.2025. Ilmoittautuminen Lähiruokapäivän tapahtuman järjestäjäksi on nyt avoinna. Lähiruokapäivänä juhlistetaan kotimaista ruoantuotantoa ja maaseutua ympäri Suomen. Päivän järjestäjä voi olla laajasti ruoan parissa toimivat, tuottajista jalostajiin tai palveluiden tarjoajat, sekä muut maaseudun elämyksiä tuottavat tahot. Lisätietoja suomeksi ja ruotsiksi.
3. Ensi vuoden Grüne Woche messujen suunnittelu käynnistyy – tule mukaan!
Euroopan suurin elintarvike- ja ruokamatkailualan kuluttajatapahtuma Internationale Grüne Woche (IGW) järjestetään Berliinissä 16.- 25.1.2026. Näytteilleasettajana pääset esittelemään tuotteesi Suomen maabrändiä ja pohjoista eksotiikkaa ilmentävällä messuosastolla, luomaan uusia kontakteja ja kumppanuuksia, tunnustelemaan markkinaa sekä löytämään uusia liiketoimintamahdollisuuksia. Osastoa kokoaa Kouvola Innovation Oy. Ilmoita kiinnostuksestasi heti, niin pääset mukaan suunnitteluun ja messuvalmennuksiin, ks. lisätietoja ja ilmoittaudu.
4. Kysely kuluttajille ruokatuotannosta ja kasvinsuojelusta
CONSERWA-hankkeen kyselyssä kartoitetaan kuluttajien ruokaan liittyviä asenteita ja mielipiteitä kasvinsuojeluaineiden käytöstä ruokatuotannossa. Hankkeen tarkoituksena on vähentää kemiallisten kasvinsuojeluaineiden käyttöä ruoantuotannossa ja korvata niitä agroekologisilla rikkakasvien torjuntamenetelmillä vuoteen 2030 mennessä. Siirry kyselyyn.
Aitojamakuja.fi tapahtumakalenterissa tarjolla monipuolinen kattaus ruoka-alan tilaisuuksia.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 9/2025 (19.3.2025)
1. Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä strategiakysely
Kysely tulevaisuuden ruokajärjestelmästä on avoinna 27.4.2025 asti. MMM:n toteuttamassa kyselyssä halutaan kuulla ajatuksia siitä millaista ruokaa Suomessa tuotetaan ja missä tuotetaan, mitä muutostarpeita ruokajärjestelmään liittyen on tai mitä tavoitteita tulisi asettaa. Siirry kyselyyn.
2. Uusia julkaisuja
– Suomalaisten käsitys ruokakulttuurista on muuttunut. Tutustu tuloksiin ja lue yhteenveto Ruokatiedon verkkosivuilta.
– Sitran Tulevaisuusbarometri 2025. Tuloksissa kansalaisten ja päättäjien näkemyksiä valtakunnallisesti ja maakunnallisesti.
– E2 Tutkimus: Vihreä siirtymä, maaseutuelinkeinot ja yhteiskunnallinen resilienssi
– This is FINLAND Magazine 2025-2026 maakuvamedia nostaa esiin mm. lähiruokaa.
– PTT:n raportteja 296: Maahanmuuttajien merkitys yritys- ja elinkeinotoiminnassa
3. Nyt vietetään ruokakasvatuksen viikkoa
Hyvää tekevää ruokaa ja yhdessä syömistä juhlitaan ruokakasvatuksen viikolla 17.-21.3.2025. Ruokakasvatukseen liittyvää materiaalia, vinkkejä, tietoa löytyy kootusti Ruokakasvatusyhdistys Ruukun verkkosivuilta.
4. Oikeaa Ruokaa Kouluihin -kampanja
Kampanjan taustalla ovat oppilaiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista huolestuneet aktiiviset kuntalaiset. Sivustolla seurataan aiheeseen liittyviä kuntalaisaloitteita ja aihepiiriä tukevat myös 17 maatalouden ja maaseudun vaikuttajaa.
Aitojamakuja.fi tapahtumakalenterissa on monipuolinen kattaus ruoka-alan tilaisuuksia. Käy katsomassa, mitä kaikkea löytyykään!
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 8/2025 (12.3.2025)
1. Vuoden ensimmäinen Aitoja makuja -lehti
Maaliskuun lehdessä kerrotaan REKO-selvityksen tuloksista, ruokalahjan tuotekehityksestä ja lahjakorikokeilusta sekä Etelä-Korean osuuskuntatyyppisestä toiminnasta. Lisäksi esitellään konditoria-alan huippuosaamiskeskus ja luonnontuotteisiin liittyviä uusia reseptejä. Kuulumisia myös elintarvikeviennin yhteistyöverkostosta, Uudenmaan kehittämistoiminnasta, ruokatulevaisuuksien ennakoinnista ja ruokasektorikoordinaatiosta. Siirry Aitojamakujalehti.fi:n.
2. Vuoden lähiruokateko 2025 -yleisöäänestys on käynnissä
Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla esitellään kuusi ehdokasta. Omaa suosikkiaan voi äänestää 22.3. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2025 -palkittava julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla.
3. Maaseutututkijatapaamisen työryhmähaku käynnissä
Kuortaneella 27. – 28.8.2025 järjestettävän Maaseutututkijatapaamisen teema on tänä vuonna ”Tulevaisuus maaseudulla”. Tutustu mua.fi-sivuilla työryhmäkutsuun ja ehdota ryhmää 31.3.2025 mennessä.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 7/2025 (6.3.2025)
1. Selvitys tukkukaupan roolista ja taloudellisesta merkityksestä elintarvikeketjussa
MMM:n tilaamassa selvityksessä muodostetaan kokonaiskuva tukkukauppaa harjoittavista toimijoista ja tukkumarkkinan rakenteesta. Toimiala on moninainen ja tukkukauppamarkkinan merkitys korostuu ravitsemisalalla. Selvityksen lopussa on annettu toimenpidesuosituksia. Tutustu raporttiin.
2. Pro Gradu-tutkielma REKOn liiketaloudellisista ja muista merkityksistä on julkaistu
Helsingin yliopiston Nina Grönqvistin REKO-yrittäjyyteen liittyvä maisteritutkielma on nyt vapaasti luettavissa Helda-palvelussa. Tutkimuksessa on laskettu mm. myynninmäärää Facebook REKO-ryhmissä. Siirry julkaisuun.
3. Luomukuulumisia
– Portaat luomuun -ohjelman ylläpito siirtyy Pro Luomu ry:lle, mikä vahvistaa ohjelman jatkuvuutta ja yhteistyötä koko luomuketjussa. Lue uutinen.
– Luomuinstituutti on kuullut laajasti luomualan yritysten ja muiden toimijoiden näkemyksiä alan tutkimustarpeista tuleville vuosille ja koonnut ne Tiedolla kasvuun-julkaisuun.
– Parin vuoden ajan Luomu on osa ratkaisua -kampanjassa testattiin mm. erilaisia tuuppauskeinoja, joilla voidaan vaikuttaa kuluttajien tekemiin valintoihin päivittäistavarakaupoissa. Lue kampanjan tuloksista tarkemmin.
– Luomutuotteiden kysyntä vahvistui maailmanlaajuisesti vuonna 2023 ja sen arvo oli yli 136 miljardia euroa. Ennakkotietojen mukaan luomumarkkina piristyi Euroopassa edelleen vuonna 2024. Lue tiedote.
4. Kansallisia hankkeita käynnistymässä
Maatilatalouden kehittämisrahasto Makera rahoittaa 13 uutta vuonna 2025 alkavaa kansallista maa- ja elintarviketalouden tutkimus-, kehitys- ja selvityshankekokonaisuutta. Lisätietoja MMM:n verkkosivulla.
5. Food Data Finland tukee Business Finlandin co-innovation -rahoituksen haussa
Rahoitettava TKI-toiminta voi olla esimerkiksi oman tuotteen, palvelun tai toiminnan kehitystä. Ehtoina on, että projektissa on mukana muita yrityksiä ja tutkimusorganisaatio, projekti tähtää vientikyvykkyyksien nostoon ja oma rahoitusosuus on varmistettuna. GS1 Finland tarjoaa tukea kehitysprojektiaihioiden ja rahoitushakemusten työstöön. Lue lisää.
6. Tulevia ruoka-alan tapahtumia
Ruokasektorin koordinaatio järjestää maalis-huhtikuussa:
* Lisää luomua lautaselle – Ammattikeittiöiden luomuohjelman vaikuttavuus ja kehittäminen 13.3. klo 13.30-15
* Luonnontuotteiden keruun ja luomusertifioinnin organisoinnin fokusryhmä 18.3. klo 13-15
* Elintarvikealan vienti- ja kansainvälisyys -verkostotapaaminen 8.4. klo 13-15
Paljon muutakin Aitoja makuja -kalenterista löytyy esim. tuotekehitykseen, markkinakanaviin ja vastuullisuuteen liittyen. Katseita suunnataan myös jo tulevaan, kun tarjolla on 25.3. tietoa EU:n maatalouspolitiikkaan liittyviä muutoksista.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 6/2025 (28.2.2025)
1. Luonnontuotealan kansainvälisen seminaarin abstraktihaku käynnissä
Nordic Wild Berry and NTFP (non-timber forest products) Conference järjestetään lokakuussa Rovaniemellä. Konferenssissa tarkastellaan aihepiiriin liittyvien teemojen nykytilaa ja tulevaisuuden mahdollisuuksia. Tutkimusseminaarin abstraktihaku on auki 31.3. asti. Tutustu tarkemmin hakuohjeisiin ja teemoihin.
2. Kalatalousverkoston toimintaa ja viestintää
Kalatalouden ajankohtaistietoa kokoaa kansallinen Kalatalousverkosto, joka tuo elinkeinokalatalouden kehittäjät saman keskustelupöydän ääreen. Verkkosivulla https://maaseutuverkosto.fi/kalatalousverkosto/ linkki myös Kalaparlamenttiin, joka kokoaa kala-alan yrittäjät ja kehittäjät yhteen kuulemaan mielenkiintoisista alan asioista ja uutisista, kertomaan kokemuksistaan ja verkostoitumaan.
3. Euroopan komission visio: tavoitteena vetovoimainen maatalous- ja ruokasektori tuleville sukupolville
Visio esittää tiekartan tuleville strategisille ehdotuksille maatalous- ja ruokasektorin vetovoiman parantamiseksi ja vakaan toimintaympäristön luomiseksi koko ruokaketjun toimijoille. Lisäksi visiossa hahmotellaan tulevan yhteisen maatalouspolitiikan painopisteitä vuoden 2027 jälkeiselle ajalle. Lue koko uutinen.
4. MMM:n lausuntopyynnöt
– neljästä asetusluonnoksesta, jotka koskevat hunajaa, hedelmätäysmehuja ja tiettyjä vastaavia valmisteita, hilloja ja tiettyjä vastaavia valmisteita sekä tiettyjä osittain tai kokonaan kuivattuja maitoja.
– asetusehdotuksesta, jolla parannettaisiin kuluttajien tiedonsaantia elintarvikkeen ainesosana käytetyn lihan alkuperämaasta, lue tiedote.
Molempien lausuntopyynnöt katsottavissa https://mmm.fi/lausunnolla.
Maaliskuun tapahtumakalenterissa monipuolinen kattaus ruoka-alan tilaisuuksia. Käy katsomassa Aitojamakuja.fi -kalenterista, mitä kaikkea löytyykään!
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 5/2025 (14.2.2025)
1. Yläsavolainen muurinpohjalettu – uusin nimisuojattu tuote
Suojatun maantieteellisen merkinnän (SMM) hakijana on ProAgria Itä-Suomi ry/Itä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. Yläsavolaisen muurinpohjaletun suojaus perustuu letun maineeseen perinteisenä yläsavolaisena erikoisherkkuna. Lue lisää tuotteesta.
2. Ruokavirasto tiedottaa
– Pakatun veden ohjemuutoksella halutaan selkeyttää kivennäisvesi-nimen käyttöedellytyksiä Suomessa. Päivitetty ohje on voimassa 1.2.2025 lähtien.
– Tuoreiden hedelmien ja vihannesten kaupan pitämistä koskevat vaatimukset – Ohje hedelmä- ja vihannesalalle, kattaen myös marjat.
– Tarjoilupaikoissa on aterian ainesosana käytettävän tuoreen, jäähdytetyn tai jäädytetyn lihan alkuperämaa ilmoitettava kuluttajalle kirjallisesti. Asiaan liittyvän MMM:n asetuksen voimassaoloa on jatkettu 30.4.2029 asti. Lue lisää. MMM:n LinkedIn-sivuilla on myös aiheeseen liittyvä lyhyt video ravintoloitsijan näkökulmasta.
3. Elintarvikemarkkinavaltuutettu tiedottaa
– Syksyllä 2024 toteutettiin kysely liha-alan alkutuotannon toimijoille, jossa selvitettiin reilujen kauppatapojen noudattamista ja elintarvikemarkkinalain vaikutusta alalla. Kyselyyn vastasi 230 liha-alan toimijaa. Tutustu tuloksiin.
– Vuoden 2025 alussa voimaan astuneet elintarvikemarkkinalain muutokset vahvistavat valvontaa ja tavarantoimittajien asemaa. Lue tiedote.
4. Ulkomaiset marjanpoimijat tulevat jatkossa Suomeen kausityöläisinä
Ulkomaisten marjanpoimijoiden asemaa parantavat muutokset tulevat voimaan helmikuussa 2025. Muutoksen tavoitteena on parantaa poimijoiden oikeuksien valvontaa sekä turvata poimijoiden toimeentulo. Lisätietoja TEM:in tiedotteessa.
5. MMM:n johtama Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä -strategiatyö jalkautuu alueille
Ruuan tuotannon pitkän aikavälin strategiatyö on nyt vaiheessa, jossa ruokajärjestelmän eri toimijoita (tuotantopanokset, ruuantuotanto, jalostus, jakelu ja kulutus) otetaan mukaan strategian sisällön tuottamiseen eri puolilla Suomea. Työpajat järjestetään seuraavilla paikkakunnilla (ensimmäisiin on jo ilmoittautumiset auki ja loppuihin aukeaa pian): Pori 12.3., Kuopio 18.3., Kouvola 19.3., Rovaniemi 26.3. ja Oulu 27.3.
Kaikki ruoka-alan valtakunnalliset ja alueelliset tapahtumat löytyvät Aitojamakuja.fi kalenterista.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 4/2025 (5.2.2025)
1. EU agri-food business -delegaatio Japaniin
EU-komission AGRI-pääosasto on järjestämässä komissaari Hansenin matkaa Japaniin 8.–13.6. Komissaari toivoo delegaatioonsa edustajia erityisesti pk-elintarvikeyrityksistä (myös suuret yritykset voi osallistua), joilla on vientipotentiaalia. Lisätietoja ja ilmoita kiinnostuksesta osallistua 9.2. mennessä.
2. Innokaupungit vetovastuuhankkeissa ruokaa ja matkailua
Vetovastuuhankkeissa tuetaan osaamisalojen verkostoja ja kansainvälisesti kiinnostavien kokonaisuuksien syntymistä temaattisten kokonaisuuksien piirissä. Tänä vuonna lähtevät liikkeelle ruokavientiin ja hyvinvointi- ja luontoelämysmatkailuun liittyvät hankkeet.
3. Makeran maa- ja elintarviketalouden tutkimus- ja kehittämismäärärahan haku auki
Makeran hankehaun painopisteet ovat: 1) Vastuullisuus ja kilpailukyky ruokajärjestelmässä ja 2) Terve maaperä kasvukuntoa turvaamassa (MATO2-ohjelman teemasta 3). Ensimmäisen vaiheen haku päättyy 24.3. Lue lisää MMM:n verkkosivuilta.
4. Raportti Elintarvikkeiden merkinnöistä EU:ssa
Euroopan tilintarkastustuomioistuin kiinnitti huomiota, että elintarvikkeiden merkinnät voivat johtaa kuluttajia harhaan, mutta toisaalta merkinnät auttavat kuluttajaa tekemään perusteltuja ostopäätöksiä. Pitkässä raportissa on havainnollistavia kuvia ja esimerkkejä sekä suosituksia komissiolle. Lue uutinen ja linkki raporttiin uutisen lopussa.
Ruoka-alan valtakunnalliset ja alueelliset tapahtumat löytyvät Aitojamakuja.fi kalenterista.
Aitoja makuja ei viesti enää X:ssä, mutta viestintä Facebookissa ja Instagramissa jatkuu.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 3/2025 (30.1.2025)
1. Kestävän ruokamatkailun opas
Visit Finland on uudistanut Kestävän ruokamatkailun -oppaan. Opas sisältää suosituksia, joiden avulla yritykset voivat pienentää ympäristöjalanjälkeään esim. valitsemalla paikallisia ja sesonginmukaisia raaka-aineita, minimoimalla ruokahävikkiä ja lisäämällä asiakkaiden tietoisuutta kestävästä kulutuksesta. Tutustu tarkemmin visitfinland.fi-verkkosivulla.
2. Selvitys lähiruoan käytöstä ja sen aluetaloudellisista vaikutuksista on käynnistynyt
Julkiskeittiöiden kotimaisen ruoan sekä lähi- ja luomuruoan käyttöä selvitetään kuntapäättäjille ja julkisista elintarvikehankinnoista vastaaville henkilöille tehtävillä kyselyillä. Päättäjille suunnattu kysely on käynnissä parhaillaan. Selvityksessä tuotetaan myös arvio lähiruoan käytön muutoksen aluetalousvaikutuksista. Vastaavanlaisia selvityksiä on tuotettu aiemmin vuosina 2013 ja 2019. Lue lisää Helsingin yliopiston Ruralia-instituutin uutisesta.
3. Valtion mahdollistava rooli kasvattaa elintarvikevientiä
MMM:n tilaama selvitys elintarvikevientiyritysten kansainvälistymisen palveluista on julkaistu. Selvityksen mukaan Suomen hallituksen asettama tavoite elintarvikeviennin kaksinkertaistamisesta vuoteen 2031 edellyttää vientipalveluiden turvaamista. Lue koko uutinen MMM:n verkkosivuilla.
4. Anna ehdotuksia Kriteeripankki.fi sisältöön liittyen
Motivan sivuilla aiemmin ollut kestävien hankintojen tietopankki on poistunut ja jatkossa vastuullisuuskriteerit ovat Kriteeripankki.fi -palvelussa. Nyt kaivataan tietoa, mitä kriteeripankista mielestäsi puuttuu ja minkä hankintakategorioiden kriteereille juuri sinulla olisi työssäsi erityisen suuri tarve. Kysely on auki 21.2. asti, siirry Kriteeripankki.fi:n.
5. Kysely ammatillisen koulutuksen tarpeista
OKM toteuttaa yhdessä Fountain Parkin kanssa verkkoaivoriihen, jolla kerätään ammatillisen koulutuksen opiskelijoiden, opettajien, johdon, työelämän ja keskeisten sidosryhmien edustajien näkemyksiä ammatillisen koulutuksen kehittämistarpeista. Osallistu verkkoriiheen 11.2. mennessä www.fountainpark.fi/ammatillinenfi (myös ruotsiksi ja englanniksi).
6. Tulevia ruoka-alan tapahtumia
Ruokasektorin koordinaatio järjestää:
* Luonnontuotteiden keruun ja luomusertifioinnin organisoinnin fokusryhmä 11.2.2025 klo 9.15–11.00 Teamsissa
Ruoka-alan toimijoiden kaikki valtakunnalliset ja alueelliset tapahtumat löytyvät Aitojamakuja.fi kalenterista. Paljon tapahtumia on lisätty viime päivinä – käy katsomassa, mitä mielenkiintoista löytyy!
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 2/2025 (22.1.2025)
1. Vuoden ruokakasvattaja -tunnustuksen saajan haku auki
Ruokakasvattaja -tunnustus myönnetään alan huippuosaajalle, joka on kehittänyt ruokakasvatusta tai siihen liittyvää osa-aluetta aktiivisesti. Tunnustuksella halutaan huomioida erityisesti taho, joka on edistänyt lasten ja nuorten ymmärrystä ruokaketjun toiminnasta ja ruoan alkuperästä. Lue lisää ruokatieto.fi-sivulta ja jätä ehdotus 14.2. mennessä.
2. Ruokavirasto tiedottaa
– Elintarvikealan toimija vastaa hunajan laadusta ja aitoudesta. Lue lisää. Verkkosivulta löytyy myös hunajawebinaarin esitys, jossa avataan tarkemmin mm. pakkausmerkintöjä.
– Suositus elintarvikealan toimijoille: Medium-kypsennetyn jauhelihapihvin valmistus ja tarjoilu. Pdf on ladattavissa verkkosivun oikeasta laidasta.
3. Haku EU:n menekinedistämisrahoitukseen on auki 22.1.-23.4.
Näiden hankkeiden tavoitteena on tiedottamisen ja menekinedistämistoimien kautta vahvistaa tietoisuutta EU:n maataloustuotteista ja mm. EU:n laatujärjestelmistä. Tarkempia tietoja EU-rahoitteisista tiedotus- ja menekinedistämisohjelmista ruokavirasto.fi-sivulla ja EU komission sivuilla sekä lisäksi on infopäivät 29.-30.1.
4. Pastry Saimaa -hankkeella vahvistetaan konditoria-alaa
Etelä-Karjalassa Saimaan ammattiopisto Sampon Pastry Saimaan missiona on luoda kansainvälisesti tunnettu konditoria-alan huippuosaamiskeskus. Toimintaan voi tutustua tarkemmin verkkosivulla.
5. Maatalouden rakennemuutoksesta yritystoiminnan muutokseen -synteesiraportti
Maatilojen rakenteessa ja taloudellisessa tilanteessa on suurta vaihtelua, eikä keskiarvoista puhuminen anna aina oikeaa kuvaa sektorin taloudellisesta tilanteesta, vaan tulee tarkastella myös maatilojen välistä vaihtelua, heikkojen ja hyvien yritysryhmien taloudellista tilannetta. Tutustu tarkemmin Luonnonvarakeskuksen tuoreeseen synteesiraporttiin ja lue uutinen.
Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin – käy katsomassa mitä on tarjolla tammi-helmikuussa.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 1/2025 (14.1.2025)
1. Vuoden lähiruokateko -palkintohaku on auki
Palkinnolla halutaan edistää lähiruoan tunnettuutta ja nostaa esiin lähiruoan merkitystä osana yhteiskuntaamme. Palkinnonsaajan valinnassa painotetaan mm. vastuullisuutta, yhteistyötä ja uusien ratkaisujen kehittämistä lähiruokasektorilla. Lisätietoja lahiruokaluomu.fi-sivulla, ehdotuksia voi jättää 12.2. asti.
2. Aitoja makuja -lehti ilmestyy neljä kertaa tänä vuonna
Verkkolehti ilmestyy vuonna 2025 seuraavasti: 12.3., 21.5., 17.9. ja 26.11. Aineiston toimituspäivät ja kirjoittajaohjeet löytyvät lehdestä. Lehti nostaa esille ruoka-alan kehittämistä ja toimintaa eri puolilta Suomea. Mikäli haluat kirjoittaa jutun lehteen, ota yhteyttä allekirjoittaneeseen hyvissä ajoin.
3. Kooste vuoden 2025 ruokatrendeistä
Lähiruokaa – totta kai! -blogissa on kerätty yhteen meillä ja maailmalla tehtyjä ruokaan liittyviä trendikatsauksia. Muun muassa hyvinvointiin liittyvät asiat näyttävät nousevan esiin monella tapaa.
4. ETL tiedottaa
– ETL:n verkkosivuilta löytyy elintarviketeollisuuden avainlukuja kokoava diasetti. Tietoa mm. alan liikevaihdosta, yrityksistä, investoinneista ja t&k-panostuksista, työntekijämääristä.
– Vuoden suomalainen elintarvikeinnovaatio 2025 -kilpailussa haetaan vastuullisia ja kekseliäitä tulevaisuuden ruokaratkaisuja, jotka helpottavat kuluttajien arkea tai juhlaa. Palkinnon saajaa voi ehdottaa 31.1.2025 saakka. Lue uutinen.
5. Vuoden 2025 luonnontuotteet pihlajanmarja, lampaankääpä ja nokkonen
Arktiset Aromit ry ja Marttaliitto ovat valinneet vuoden luonnontuotteet marjojen, sienten ja yrttien joukosta. Vuoden valinnoilla nostetaan esiin ympäristön, ravitsemuksen ja omavaraisuuden kannalta erinomaisia luonnontuotteitamme ja niiden monipuolisia käyttömahdollisuuksia. Lue koko tiedote.
6. Kasviproteiiniverkoston kuulumisia
The Nordic-Baltic network for transdisciplinary food systems research (NFN) järjestää ensimmäisen pohjoismaisen ruokajärjestelmäkonferenssin ja politiikkafoorumin ”Challenging intersections: Securing sustainable food systems in turbulent times” Helsingissä toukokuussa. Politiikkafoorumissa tartutaan ajankohtaisiin kokonaisturvallisuuden, ruokaturvan ja kestävyyden teemoihin. Konferenssin abstraktikutsu on auki 31.1.2025 saakka. Lue lisää.
7. Yrityksille suunnattu opintomatka Italiaan – vielä mahtuu mukaan
Tuotekehityksellä meille ja maailmalle -elintarvikealan yhteistyöhanke järjestää maaseutuyrittäjille, erityisesti jalostaville elintarvikeyrittäjille, suunnatun opintomatkan Italiaan ja TUTTOFOOD-messuille toukokuussa. Katso lisätietoja, ilmoittaudu lähipäivinä.
Aitojamakuja.fi kalenteri kokoaa ruoka-alan tapahtumat samaan kalenteriin – käy katsomassa mitä on tarjolla tammi-helmikuussa.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 35/2024 (18.12.2024)
1. Katsaus elintarvikealan yritysten toimintaympäristötilanteeseen
Ruokasektorin koordinaatiohanke kokosi yhteen eri maakunnissa vuosina 2022-2024 yrityksille tehtyjen selvitystöiden tuloksia. Maakuntien ruokasektorin tilannekatsaus -julkaisu esittelee tuloksia maakunnittain ja kokoaa yhteen aiheita, jotka nousevat esiin eri puolella Suomea. Lue uutinen ja tutustu koosteeseen aitojamakuja.fi-sivulla.
2. Kehittämissuunnitelma nimisuojattujen tuotteiden hyödyntämiseksi
MMM:n julkaisemassa kehittämissuunnitelmassa tavoitteena on aktivoida suomalaisia toimijoita uusien nimisuojahakemusten laatimiseen, ja jo saatujen nimisuojien parempaan hyödyntämiseen. Lue uutinen mmm.fi-sivuilla.
3. Vinkkejä klusterityöhön
Klusterit Euroopassa – Etelä-Savon ruokaklusterin kokemuksia verkostoyhteistyöstä -julkaisu kokoaa saatuja kokemuksia ja tuloksia kansainvälisestä yhteistyöstä vuosilta 2023–2024 taustatiedoksi ja vinkeiksi klusteritoimintaa suunnitteleville. Tutustu julkaisuun.
4. Osaamiseen ja koulutukseen liittyviä julkaisuja
– Owal Groupin tekemä selvitys ”Huoltovarmuuteen liittyvät osaamiset 2035” on julkaistu. Luonnonvara-ala ja ruokahuolto on yksi tapausesimerkki, joka avataan selvityksessä tarkemmin. Julkaisu löytyy oph:n verkkosivuilta.
– Karvin tekemässä arvioinnissa on käyty läpi vuosien 2022-2024 biotalousalan korkeakoulutuksen koulutustarjontaa, tutkintojen tuottamaa osaamista, korkeakoulujen ennakointikykyä toimintaympäristön muutoksiin, työelämärelevanssia sekä jatkuvaa oppimista. Lue tiedote.
5. Kysely luonnontuotteiden kerääjille ja viljelijöille Lapin tai Pohjois-Pohjanmaan alueella
Kyselyn tavoitteena on yhdistää kerääjiä alueellisiin keruuketjuihin ja sitä kautta keruutuotteiden välittäjiin ja käyttäjiin. Tutustu tarkemmin ja siirry kyselyyn, vastausaikaa 15.1. asti.
Ruokasektorin koordinaatiohanke kiittää yhteistyöstä & toivottaa maistuvaa joulua sekä hyvää tulevaa vuotta 2025! Seuraavan kerran tämä sähköposti ilmestyy ensi vuoden puolella.
Ruokasektorin valtakunnallinen koordinaatio tiedottaa, 34/2024 (9.12.2024)
1. Ruokaketjun uudet kehittämishankkeet
Ruokavirasto on myöntänyt rahoituksen kahdelle hankkeelle: 1) Elintarvikeviennin yrityslähtöisen kasvualustan kehittäminen, toteuttajat Ruokatieto Yhdistys ry ja Suomen elintarvikevientiyhdistys SUVI ry, lue uutinen, ja 2) Kansainvälisen maisteriohjelman suunnittelu ruokaviennin ja gastronomisen osaamisen vahvistamiseksi, toteuttaja Helsingin yliopisto. Tiedote Ruokaviraston sivuilla.
2. Maaseuturahaston valtakunnallisten hankkeiden ideahaku on auki
Teemoina haussa ovat maaseudun vesihuollon turvallisuus, ruoka-alan yritysten toiminnan kehittäminen ja maaseudun yrittäjyys. Hankeidea tulee jättää 17.1.25 mennessä. Lisätietoa teemoista, hakulomake sekä tarkemmat ohjeet maaseutu.fi-verkkosivulla.
3. Lähiruoan tuottajille suunnattu itsearviointityökalu
Saimaan ja Itämeren alueella toteutettavassa BASCIL-hankkeessa on luotu lähiruoan tuottajille itsearviointityökalu. Se auttaa käymään läpi asioita, joihin kiinnittää huomioita, kun laajentaa toimintaa matkailupalveluihin. Työkalu on ladattavissa hankkeen verkkosivuilta materiaaleja-kohdasta.
4. Maaseutuverkoston toimintasuunnitelman luonnos kommenteilla
Mitä haluaisit kansallisen maaseutuverkoston osallisena korostaa maaseutuverkoston toiminnassa vuonna 2025? Nyt on mahdollisuus vaikuttaa kommentoimalla toimintasuunnitelmaa, 18.12. mennessä. Lue lisää.
5. Teollisuuspoliittinen strategia
TEM julkaisi teollisuuspoliittisen strategian, joka kokoaa yhteen Suomen teollisuuden uudistumisen ja kasvun strategisen agendan, ja antaa kokonaiskuvan hallituksen teollisuuspolitiikan painopisteistä ja keinoista. Lue tiedote.
