Elintarvikeyrittäjä voi saada tuotteelleen arvokasta tuotekehitysapua ja tunnettuutta lähiruokakilpailuun osallistumisesta. Lähiruokakilpailuista tehdyn selvityksen mukaan kilpailut nostavat esiin lähiruoan tarinoita ja edistävät tuotteiden pääsyä eri markkinakanaviin. [rss-cut]Kilpailuun osallistuminen kannustaa pienyritystä kasvuun ja alan osaajia työssään.
Monien lähiruokakilpailujen rahoitukset ja sitä kautta toistuvuus ovat valitettavasti lyhytjänteisiä, mikä haastaa kilpailujen kehittämisen. Kuitenkin Suomessa on luotu jo joitakin vakiintuneita kilpailuperinteitä esimerkiksi Vuoden elintarvikekilpailun, alakohtaisten kilpailujen ja Artesaaniruuan SM-kilpailun järjestämisessä. Uusia kilpailuja järjestetään eri puolilla Suomea. Selvityksen mukaan lähiruokaan liittyvä kilpailutoiminta voisi hyötyä keskittämisestä.
Alle on listattu joitakin lähivuosina pidettyjä lähiruoka- ja ruokakilpailuja. Täydennämme listaa jatkuvasti. Ota yhteyttä ja vinkkaa kilpailu: paivi.toyli@utu.fi. Tsemppiä kilpailuihin!
Tuotekilpailut
- Artesaaniruuan SM-kilpailut
https://www.novia.fi/mathantverkfm/fi/ - Käsintehty ruoka (Kilpailu Keski-Suomessa pääosin suomalaisista raaka-aineista käsityöllä valmistetujen elintarvikkeiden kesken.)
https://www.aitomaaseutu.fi/kasintehty-ruoka-kilpailu-2017-avattu-osallistu - Suomen tilaviinikilpailu:
Säännöt: https://www.epressi.com/tiedotteet/koulutus/suomen-tilaviinikilpailu-2017-lepaalla-11.4..html
Tulokset: https://www.tampereenmessut.fi/tiedostopankki/551/Tilaviinikilpailu_2017.pdf - Suomen Paras Olut
https://olutposti.fi/suomen-paras-olut-2017-kilpailun-saannot-julkistettu/ - Suomen paras hunaja
http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunajan-markkinointi-ja-myynti/suomen-paras-hunaja-kilpailu/ - Vuoden Luomutuote (Luomuliitto)
http://www.luomuliitto.fi/luomutuotteet/vuoden-luomutuote/ - Juustojen laatukilpailu
http://www.juustonvalmistajat.fi/juustojen-laatukilpailut/ - Vuoden Suomalainen Elintarvike
http://www.etl.fi/vuoden-suomalainen-elintarvike.html - Eldrimner/ SM i Mathantverk (Ruotsi)
http://www.eldrimner.com/evenemang/41558.sm_i_mathantverk_2017.html - British Pie Awards (Iso-Britannia)
http://www.britishpieawards.co.uk/ - Pielisen paras ruokakilpailu (vuonna 2014), ruokaresepti
Markkinointikilpailut
- Vuoden Lähiruokateko
http://lahiruokaohjelma.blogspot.fi/2015/03/vuoden-lahiruokateko-palkinto-jaettu.html?m=1 (esimerkiksi), http://kevatmessut.messukeskus.com/messuilla/luomulahiruoka/ - Suomen paras leipomo
https://www.nelonen.fi/ohjelmat/suomen-paras-leipomo - Vuoden kokki -kilpailu
http://www.elo-saatio.fi/haku-vk - Kakunkoristelun SM-kilpailut
http://messukeskus.com/press-release/kakunkoristelun-sm-kisat-kotileipureille-finaali-viini-ja-ruoka-messuilla/
Tuote- ja markkinointikilpailut
- Embla (Yhteispohjoismainen ruokakilpailu, seitsemän kategoriaa. Tavoitteena vahvistaa pohjoismaista ruokaidentiteettiä ja – kulttuuria ja haluaa samalla kasvattaa kiinnostusta pohjoismaiseen ruokaan ja ruokakulttuuriin myös Pohjolan ulkopuolella.)
http://fi.emblafoodaward.com/#1 - Hungry For Finland – Suomen paras ruokamatkailutuote
http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu - InnoElma (Inno Elma -palkinto myönnetään vuosittain kotimaiselle maaseudun start-up- tai kasvuyritykselle. Vuonna 2017 vuorossa oli elintarvikealan yritys.)
- Fiksu Arki (Tuote tai palvelu, joka auttaa kuluttajia tekemään kestäviä arjen valintoja.)
https://www.sitra.fi/hankkeet/fiksu-arki-yrityskilpailu/#kilpailu - Ruokaoivallus / Etelä-Savon ruokaviesti -hanke, 2017 (Kategoriat: 1. raaka-aine tai elintarvike, 2. valmistus- tai pakkausmenetelmä ja 3. jakelu tai markkinointi)
https://ruokaoivallus.fi - Viedään Suomi-ruoka maailmalle (2017, vientipotentiaalisten tuotteiden kilpailu)
https://www.lidl.fi/fi/Saannot-ja-kriteerit-1473.htm
Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohankkeessa toteutettiin syys-lokakuussa 2017 lähiruoka-alan kilpailutoimintaan liittyvä selvitys, jonka tavoite oli selvittää lähiruoka-alan tuotteisiin liittyvää kilpailutoimintaa sekä niihin liittyviä kriteereitä ja arviointiperusteita sekä miten niiden avulla voitaisiin lisätä ruuan arvostusta. Lisätietoa selvityksestä sekä kehitysehdotukset tulevaan