Elintarvikejalostuksen hanketreffit järjestettiin etänä 28.10.2024. Elintarvikejalostuksen parissa toimivat hankkeet, yritykset, rahoittajat ja muut toimijat kutsuttiin yhteen käsittelemään jalostuksen tilannetta, tulevaisuutta ja mahdollisuuksia elintarvike kärjellä. Tähän juttuun on koottu yhteenvetävästi elintarvikejalostuksen hanketreffien antia. Aitoja makuja -YouTube-kanavan soittolistalle kootuista videotallenteista pääsee katsomaan tapahtuman puheenvuorot.
Elintarvikejalostaminen pitää sisälleen paljon ja tapahtumassa käsiteltiin koko Suomen tilannetta ulkomaankauppaa unohtamatta. Keskusteluun nousi innovointi eri tavoin tuotetasosta uuteen teknologiaan ja digitalisaatioon. Koko ketjun näkökulmaa pyrittiin huomioimaan ja elintarvikealan erityispiirteet korostuivat puheenvuoroissa.
Tapahtuman alussa kuultiin kaksi pidempää puheenvuoroa, joiden jälkeen 8 aiheeseen liittyvää hanketta esittäytyi. Lapin Marian yrittäjä Saska Tuomasjukka puhui innovoinnista otsikolla ”Voiko uutta enää keksiä? Tyhmä kysymys!” (pdf). Tuotekehitys näkökulmaa esitteli FoodWest Oy:n Jaakko Holtinkoski.
Hanketreffeillä esittäytyi monipuolisesti hankkeita eri puolilta Suomea
Monessa hankkeessa tuli esille asioita, jotka ovat toistettavissa tai hyödynnettävissä myös toisissa hankkeissa, joten kannattaa ottaa yhteyttä hankkeita esitelleisiin ja kysyä tarkemmin. Löydät alta jokaisen hanketreffeillä esitellyn hankkeen esitelmän. Esitelmistä löydät yhteystiedot ja ohjeita, mistä aiheisiin pääsee tutustumaan tarkemmin.
Ladattavat hanke-esitykset (pdf):
- Koverola – KEKE, Kymenlaakson elintarvikesektorin kestävä kehitysloikka
- Aalto – Kasvumylly – Tuotantokehitysyksikkö ruoka-alan startupeille
- Lemettinen – Luonnontuotteita pohjoisesta
- Mäkinen – Työelämän rakennemuutoksen tukeminen elintarvikealalla
- Lamminparras – Tuotekehitys LURU-hankkeessa
- Pölkki – Tuotekehityksellä meille ja maailmalle – yhteistyöhanke
- Peltonen – HÄMILIS, Hävikki minimiin, lisäarvo maksimiin
- Peltomaa & Gröhn – Elintarvikealan kiertotalouden konseptien jatkokehitysmahdollisuudet
Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille. Mukana oli suunnilleen 30 osallistujaa. Aikaan saatiin hyvää keskustelua, kysymyksiin löydettiin vastauksia ja yhteistyökuvioitakin solmittiin. Hanketreffit ovat hyviä alustoja, joilla jakaa tietoa ja osaamista koko maan laajuisesti ja mahdollisesti löytää uusia kontakteja eri tarpeisiin.
Hanketreffien järjestämisestä vastasi Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanke.
Löydät lisää tästä ja muista mielenkiintoisista aiheista näistä kanavista: