Artesaaniruoassa näkyy sydän ja sielu! Vuoden 2019 voittajat

Tämän vuoden Artesaaniruoka SM 2019 -kilpailussa Jyväskylässä 13.-14.9. arvioitiin 122 kilpailutuotetta 62 yritykseltä. Mukana oli yrityksiä Suomen lisäksi myös Virosta ja Latviasta. Omissa kilpailuluokissaan palkintosijoille kipusivat muun muassa Gunnel Englund Pellingenin saaristosta Konjakki-kirsikka ja Crenoco Saarijärveltä Metsämarenki -tuotteillaan. Kalakategorian tuomarit ylistivät erityisesti villikalatuotteita, kuten Kala-Tovin kylmäsavustettua kuhaa, joka myös pokkasi kultaa.

Kilpailun tuomarina toiminut Margot Wikström totesi, että tuotteiden arviointi vaatii todellista paneutumista. – Tärkeintä artesaaniruoassa on lopulta maku. Sen tulee voittajatuotteessa olla kohdallaan. Tuomareiden tärkeä tehtävä on auttaa yrityksiä tuotteiden kehityksessä ja kilpailun avulla tehdä artesaaniruokaa näkyväksi Suomessa, hän kertoo.

– Itselleni tärkein syy osallistua kilpailuun on saatu palaute ja kehitysehdotukset, joiden avulla voin parantaa tuotteitani. Koko asia on minulle melko uusi eli kuuntelen uteliaana. Tunnelma on oikein hyvä, mutta vähän kyllä jännittää, kertoi marja- ja hedelmätuotteiden kategoriassa kilpaileva osallistuja ennen tulosten julkaisua.

Tämän vuoden kilpailun teemana olivat villiyrtit. Osassa tuotteista olikin hyödynnetty luovasti muun muassa nokkosta ja koivunlehteä. Villiyrttejä oli käytetty Snaksit-kategoriassa kultaa voittaneessa Crenocon Metsämarengissa sekä hapatetun maidon kategoriassa voittajaksi valitussa Pitkäsen Maalaisjuustolan kuusenkerkkäjogurtissa. Kumpikin sai erillisen villiyrtti-kunniamaininnan. Lokakuussa ilmestynyt Maatilan Pellervo esittelee tarkemmin Pitkäsen Maalaisjuustolan ajatuksia palkitun tuotteen tuotekehityksestä.

– Kilpailu oli kovatasoinen. Yhteistyö eri toimijoiden ja maakuntien välillä on erittäin tärkeää myös yritysten ja tuotteiden kehityksen kannalta. Ideat on tehty jaettavaksi ja yhdessä olemme enemmän, toteaa kilpailunjohtaja Leena Pölkki.

Tulokset

MAITOTUOTTEET
Kovat juustot
– kulta: Mattas Annie, Mattas gårdsmejeri
– hopea: Aito Cheddar Gin, Jukolan juusto Oy
Hapatettu maito
– kulta: Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti, Pitkäsen Maalaisjuustola / lehto Sippala Oy
– hopea: Ahlman piimä, Ahlmanin koulun säätiö sr / tilamejeri
Ei hapatetut juustot
– kulta: Kartanon grillijuusto, Ahlmanin tilameijeri
– hopea: Jukkolan leipäjuusto, Jukkolan Food

LIHATUOTTEET
Säilykkeet ja muut
– kulta: Hirvenpaistisäilyke, Säilyke Herttua Oy

KALATUOTTEET
Kylmäsavukala
– kulta: Kala-ToVin Kylmäsavustettua kuha, Kala ToVin
Lämminsavukala
– kulta: Ahven herkku, Arctic Circle Delight Oy
Graavikala
– kulta: Lapin graavi, Kala-Lappi
Säilötty kala
– kulta: Järki Särki luomutomaatti & yrtit, Järki Särki

LEIPOMOTUOTTEET
Täytetyt leipomotuotteet
– kulta: Nokkos-kuhakukko, Kotileipomo Isabella
– hopea: Mummin riisipiirakka, Mummin Pullapuoti, Elosen Konditoria Oy
Tumma limppu
– kulta: Kullas Skärgårdslimpa, Kullas Gård
– hopea Hardomin saaristolaisleipä, Hardomin Leipä
– pronssi: Luomu Mallasvuoka, Paijan tila
Hapatettu leipä
– kulta: Pieni juurileipomon juurileipä, Visun villisika Oy / Pieni Juurileipomo

MARJA- JA HEDELMÄTUOTTEET
Hillot
– kulta: Päron, lingon&chili sylt, Hvits Gård
– hopea: Närbodens Favorit, Närboden

VIHANNES- JA SIENITUOTTEET
Hapatetut vihannekset
– kulta: Wairinkin hapankaali, tmi Juvan hapankaali
– hopea: Mjölksyrad kålrabbi med chili, Surburken

KYLMÄT MAUSTE- JA RUOKAKASTIKKEET
Maustekastikkeet
– kulta: Kaskiyön nauris chutney, Arktinen aurinko osuuskunta
– hopea: Arrabbiata sauce, Eco Flora Oü (Esland)

SNAKSIT
– kulta: Metsämarenki, Crenoco

POHJOISMAISET JUOMAT, alkoholittomat
Marjamehut / hedelmämehut
– kulta: Santana, sortren äppelmust, Öfvergårds
Glögg, Glögi
– kulta: Glögi, Sommaröstrand Gästhamn
Muut alkoholittomat juomat
– kulta: Rosensaft, Kullas Gård

POHJOISMAISET JUOMAT, alkoholipitoiset
Aito siideri
– kulta: Kuura Cuvee 2016, Kuura Cider Oy

INNOVATIIVINEN ARTESAANIRUOKA
– kulta: Mustaherukansiemen ruohelastu, MinBy Oy
– hopea: Hauki nugetti, Arctic Circle Delight Oy
– pronssi: Buljonggrönsaker/ Liemivihanneksi, Veronika Bäckman

KUNNIAMAININNAT
Säilötyt vihannekset: Picklade äppelskott, Övergårds i Tjudö
Marja- ja hedelmäsäilöntä: Cognacskörsbär, Gunnel Englund
Kylmäsavustettu kala: Lapin kylmäsavu, Kala Lappi
Villiyrtit:
– Metsämarenki, Crenoco
– Pitkäsen kuusenkerkkäjogurtti, Pitkäsen Maalaisjuustola / Lehto Sippala Oy

Tuomaristo arvioimassa tuotteita Artesaaniruuan SM-kilpailussa Jyväskylässä 14.9. Kuva: Päivi Töyli, aitojamakuja.fi

Lisätietoa:
Kilpailunjohtaja Leena Pölkki, projektipäällikkö, Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 -hanke, p. 050 4011894, leena.polkki@jamk.fi
Kilpailun operatiivinen johtaja Eija Lamsijärvi, p. 0400 5660739, eijalamsij@gmail.com

Seuraava Artesaaniruoka SM -kilpailu järjestetään Raisiossa 14.–16.10.2020. Lisätietoja www.artesaaniruoka2020.fi

Avoimet Artesaaniruoan SM-kilpailut 2019 järjestettiin 13.–14. syyskuuta 2019 Jyväskylässä Keski-Suomessa. Kilpailun järjesti Jyväskylän ammattikorkeakoulun Keski-Suomen ruokaketjun koordinaatio 2 –hanke yhteistyössä Suomen Artesaaniruoka ry:n ja maa- ja metsätalousministeriön kanssa. Hanketta rahoittaa Keski-Suomen ELY-keskus Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta. Seminaaria rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö.

Juttua päivitetty 9.10.2019