Ansökningstiden för Årets närmatsinsats 2020 pågår fram till den 23 februari. Bland de bidrag som lämnats in väljer juryn för första gången ut 3–5 förslag som publiken får rösta på. Publikomröstningen inleds i början av mars. Både årets pristagare och publikomröstningens vinnare offentliggörs torsdagen den 2 april 2020 på mässan Lokal & ekologisk mat.
Utmärkelsen Årets närmatsinsats kan tilldelas person, företag eller sammanslutning som har bidragit till att öka användningen av och kännedomen om närproducerad mat i Finland. Du kan anmäla dig själv eller någon lämplig kandidat via webbplatsen för mässan Lokal och ekologisk mat www.lahiruokaluomu.fi. Den mässans planeringsgrupp fungerar även som jury, och ordförande är specialsakkunniga Kirsi Viljanen vid Jord- och skogsbruksministeriet. Anmälningstiden pågår fram till söndagen den 23 februari.
Årets närmatsinsats 2020 utses av juryn och belönas med ett stipendium på 2 000 euro som doneras av Finlands Mässtiftelse.
I fjol var det osttillverkaren Heikkilän Juustola som tilldelades utmärkelsen Årets närmatsinsats. Tidigare prismottagare har varit Stadin puutarhuri och Juuri Yhtiöt från Helsingfors (2018), Otava Food Factory Oy från S:t Michel (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), initiativtagaren till närmatscirkeln Reko Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) och köksmästare Heikki Ahopelto (2013). Evenemanget Lokal & ekologisk mat arrangeras i Helsingfors mässcentrum 2–5.4.2020 samtidigt med Vårmässan.
www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokaluomu2020.