Genom att delta i en närmatstävling kan livsmedelsföretagaren få värdefull produktutvecklingshjälp och synlighet för sin produkt. Enligt Utredning gjord över närmatstävlingar lyfter tävlingarna fram berättelserna bakom närmaten och gör det lättare för produkterna att nå olika marknadskanaler. [rss-cut]Deltagande i tävlingar sporrar ett småföretag till tillväxt och de kunniga inom branschen i sitt arbete.
Finansieringen och regelbundenheten av många närmatstävlingar är tyvärr kortsiktig, vilket gör utvecklandet av tävlingarna utmanande. I Finland har man dock redan skapat några återkommande tävlingstraditioner till exempel genom att ordna Årets livsmedelstävling, branschspecifika tävlingar och FM-tävlingar i mathantverk. Nya tävlingar arrangeras i olika delar av Finland. Enligt utredningen skulle tävlingsverksamheten för närmat kunna dra nytta av att centraliseras.
Här under finns en lista på några närmats- och mattävlinar som hållits under de senaste åren. Vi kompletterar listan fortgående. Ta kontakt och tipsa om en tävling: paivi.toyli@utu.fi. Lycka till med tävlingarna!
Produkttävlingarna
- FM-tävlingar i mathantverk
https://www.novia.fi/mathantverkfm/home - Handtillverkad mat (Tävling i Mellersta-Finland med livsmedel tillverkade för hand huvudsakligen av finska råvaror)
https://www.aitomaaseutu.fi/kasintehty-ruoka-kilpailu-2017-avattu-osallistu - Finlands gårdsvinstävling:
Regler: https://www.epressi.com/tiedotteet/koulutus/suomen-tilaviinikilpailu-2017-lepaalla-11.4..html
Resultat: https://www.tampereenmessut.fi/tiedostopankki/551/Tilaviinikilpailu_2017.pdf - Finlands Bästa Öl
https://olutposti.fi/suomen-paras-olut-2017-kilpailun-saannot-julkistettu/ - Finlands bästa honung
http://www.mehilaishoitajat.fi/mehilaishoitajille/hunajan-markkinointi-ja-myynti/suomen-paras-hunaja-kilpailu/ - Årets Ekoprodukt (Ekoförbundet)
http://www.luomuliitto.fi/luomutuotteet/vuoden-luomutuote/ - Kvalitetstävling mellan ostar
http://www.juustonvalmistajat.fi/juustojen-laatukilpailut/ - Årets Finländska Livsmedel
http://www.etl.fi/vuoden-suomalainen-elintarvike.html - Eldrimner/ SM i Mathantverk (Sverige)
http://www.eldrimner.com/evenemang/41558.sm_i_mathantverk_2017.html - British Pie Awards (Storbritannien)
http://www.britishpieawards.co.uk/ - Pielinens bästa mattävling (år 2014), matrecept
Marknadsföringstävlingar
- Årets närmatsgärning
http://lahiruokaohjelma.blogspot.fi/2015/03/vuoden-lahiruokateko-palkinto-jaettu.html?m=1 (till exempel), (http://kevatmessut.messukeskus.com/messuilla/luomulahiruoka/) - Finlands bästa bageri
https://www.nelonen.fi/ohjelmat/suomen-paras-leipomo - Åres kock-tävling
http://www.elo-saatio.fi/haku-vk - FM-tävling i tårtdekorering
http://messukeskus.com/press-release/kakunkoristelun-sm-kisat-kotileipureille-finaali-viini-ja-ruoka-messuilla/
Produkt- och marknadsföringstävlingar
- Embla (Samnordisk mattävling, sju kategorier. Målsättningen är att stärka nordisk matidentitet och -kultur och samtidigt öka intresset för nordisk mat och matkultur även utanför Norden.)
http://fi.emblafoodaward.com/#1 - Hungry For Finland –Finlands bästa matturismprodukt
http://www.hungryforfinland.fi/ruokamatkailukilpailu - InnoElma (InnoElma-priset beviljas årligen till ett inhemskt start-up- eller tillväxtföretag på landsbygden. År 2017 var det dags för företag inom livsmedelsbranschen.)
- Fiksu Arki (Smart Vardag) (Produkt eller tjänst som hjälper konsumenten att göra hållbara vardagliga val) https://www.sitra.fi/hankkeet/fiksu-arki-yrityskilpailu/#kilpailu
- Ruokaoivallus (Matinsikt) / Södra-Savolax matstafett-projekt, 2017 (Kategorierna: 1. råvara eller livsmedel, 2.tillverknings- eller förpackningsmetod och 3. distribution eller marknadsföring)
https://ruokaoivallus.fi - Föra Finland-maten ut i världen (2017, tävling med exportpotentiella produkter)
https://www.lidl.fi/fi/Saannot-ja-kriteerit-1473.htm
I Koordineringsprojektet inom närmat vid Åbo universitets Brahea center verkställdes i september-oktober 2017 en utredning över närmatsbranschens tävlingsverksamhet. Målsättningen var att klargöra tävlingsverksamheten gällande närmatsbranschens produkter samt kriterier och bedömningsgrunder som ansluter till dem samt hur man med hjälp av dem skulle kunna öka uppskattningen av mat. Mera information om utredningen samt utvecklingsförslag för det kommande