Ruoka meidät tiellä pitää

Ruoka on parhaimmillaan elämys, johon kytkeytyy tarina sen alkuperästä ja tekotavasta: mistä raaka-aineet ovat peräisin, kuka sen on tehnyt ja millä tavalla valmistanut.

Suomessa on 2860 elintarvikealan jalostavaa yritystä (www.aitojamakuja.fi/tilastot.php), joista 85 % on pieniä alle 10 henkilöä työllistäviä yrityksiä. Näistä monet toimivat paikallisilla markkinoilla valmistaen meille kaikille sen alueen raaka-aineisiin ja ruokakulttuuriin perustuvia tuotteita. Paikallisten tuotteiden ostaminen tukee oman alueen taloutta, pitää yllä ja lisää työllisyyttä sekä edistää yleisemminkin alueen ja ihmisten hyvinvointia.

Luomuelintarvikkeita valmistaa ja markkinoi Suomessa noin 450 yritystä, joista useimmat ovat leipomoita ja hedelmä- ja marjavalmisteita tekeviä yrityksiä, mutta merkittävässä roolissa ovat myös maidon- ja lihanjalostusalan yritykset. Luomutuotteiden myynnin osuus päivittäistavarakaupassa oli vuonna 2018 2,4 % arvossa mitattuna Pro Luomun arvion mukaan (https://proluomu.fi/luomun-myynnin-kasvu-jatkui-viime-vuonna). Lisäystä edelliseen vuoteen oli 9 %. Kuluttajien tärkeimmät syyt ostaa luomua ovat puhtaus, terveellisyys, hyvä maku ja ympäristöystävällisyys.

Luonnontuotealalla on noin 750 yritystä, joista suurin osa toimii alkutuotannossa tai elintarvikkeiden valmistuksessa. Laajinta toiminta on marja-alalla, marjoja kerätään myyntiin hyvänä satovuotena yli 15 miljoonaa kiloa. Metsämarjojen jalostusketju työllistää noin 2 200 henkilöä. Luonnontuotteilla on edelleen monia mahdollisuuksia, esimerkiksi terveellisyys, ympäristöystävällisyys ja luontomme puhtaus ovat ainutlaatuisten luonnontuotteidemme valtteja.

Valtakunnallinen Ruokasektorin koordinaatiohanke tukee pk-elintarvikeyrittäjyyden kehittämistä lähiruoan, luomun ja luonnontuotealan osalta. Viikolla 12 vietettävällä Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelman ruokaviikolla nostetaan esiin lähiruokaan, luomuun ja luonnontuotteisiin liittyviä näkökulmia kuvin ja muun teemaan liittyvän materiaalin avulla.

Luomuvideo #fiksuvalinta https://youtu.be/9_Gkv5oPk70

Elämyksellistä, paikallista ja kestävää http://www.aitojamakuja.fi/arkisto/Aitoja-makuja-viesti.pdf

Viestintäsprintin kuvat

Lisätietoja: www.aitojamakuja.fi, www.aitoluonto.fi, www.proluomu.fi