Ympäri Suomea tutkitaan elintarvikeyritysten kannattavuutta, toimintaympäristöä, tulevaisuuden näkymiä, tarpeita ja vahvuuksia. Tutkimusten tuloksissa on paljon samaa, mutta myös alueellisia eroja. Tunnistamalla haasteita ja mahdollisuuksia voidaan toimia sopeuttaa niiden mukaan ja täten edesauttaa alan menestystä.
Valtakunnallinen Lähiruokaa, luomua ja luonnontuotteita – Ruokasektorin koordinaatio -hanke keräsi yhteen eri maakunnissa vuosina 2022-2024 yrityksille tehtyjen selvitystöiden tuloksia. Monet toimijat ympäri Suomea tutkivat oman alueensa yritysten tilannetta. Elintarvikeyritysten tilanteeseen on perehdytty haastattelemalla yrityksiä, asiantuntijoita ja työntekijöitä, toteuttamalla kyselyitä ja keräämällä dataa. Selvityksiä on toteutettu eri intensiteetillä ja panoksin. Joissain kyselyissä vastaajia voi olla satoja, kun toisaalla on toteutettu syvähaastatteluja muutaman yrittäjän kanssa. Kaikki kerätty tieto on yhtä lailla arvokasta.
Raportissa käydään ensin läpi maakuntien tutkimusten päätuloksia ja lopussa kootaan yhteen, mitkä asiat nousevat esiin koko maassa. Vastaavuuksia alueiden välillä löytyi sekä vahvuuksista että kipukohdista. Selvityksissä korostui tarve toimia yhdessä koko ketjun läpi, mikä puhuu myös valtakunnallisen yhteistyön kasvattamisen puolesta. Esimerkiksi tarve osaavalle työvoimalle, digi- ja viestintätaidoille sekä kestävyystoimien käyttöönotolle ja löytämiselle jaetaan joka puolella, ja tilanteen yhteinen kehittäminen koko maassa auttaisi kaikkia. Raportti on otos ja katsaus ajantasaiseen tietoon, vaikka se ei sisälläkään kaikkien olemassa olevien tutkimusten tietoa.
Maakuntakohtaisiin katsauksiin liittyviä lisätietoja voi kysyä Aitoja makuja -verkoston jäseniltä https://aitojamakuja.fi/yhteystiedot/.
Lataa Maakuntien ruokasektorin tilannekatsaus (pdf, 2 Mt)
