Lähiruokapäivä on tänä vuonna kaksipäiväinen: tuplasti aikaa tutustua alueesi tapahtumiin

Vuoden 2024 Lähiruokapäivä kestää ensimmäistä kertaa kaksi päivää yhden sijaan. Viikonlopun aikana maatilat, matkailukohteet, puutarhat ja muut maaseudun toimijat avaavat ovensa yleisölle. Ennätyspitkää Lähiruokapäivää juhlitaan 7.–8. syyskuuta.

Valtakunnallista Lähiruokapäivää vietetään jälleen syyskuussa. Maaseutua ja kotimaista ruokaa juhlitaan tänä vuonna kahta kovemmin: aiemmin yhden lauantain kestävä tapahtuma jatkuu nyt myös sunnuntaina. Järjestäjät pitävät ovensa auki vieraille lauantaina 7.9. ja halutessaan myös sunnuntaina 8.9.

– Ajatus kaksipäiväisyydestä lähti liikkeelle järjestäjien ja vierailijoiden toiveista. Nyt kävijät ehtivät tutustua useampiin maaseudun kohteisiin ja lähiruokaherkkuihin, kun vierailuaikaa on kaksin verroin enemmän, kertoo Anna Mäkinen, Lähiruokapäivän koordinaattori Maaseutuverkostoyksiköstä.

Kuva: ©maaseutuverkosto, kuvaaja Satokausikalenteri

Maaseudun yrittäjät esiin – kaikkialta Suomesta toivotaan järjestäjiä

Maaseutuverkostoyksikkö kutsuu Lähiruokapäivän järjestäjiksi tuottajat, tilat, puutarhat, palvelut, yrittäjät ja jatkojalostajat, jotka toimivat lähiruoan ja maaseudun parissa. Mukaan kutsutaan myös maaseudun elämysmatkailutoimijat, ruoka-alan ammattilaiset, yhdistykset ja seurat.

– Viikonlopun aikana kaikki halukkaat pääsevät kokemaan maaseudun elämyksellisyyttä. Toivomme, että kaikkialla Suomessa lähiruoan tuottajat ja muut maaseudun yrittäjät innostuvat avaamaan ovensa, Anna Mäkinen sanoo.

Järjestäjät voivat ilmoittautua helposti mukaan Lähiruokapäivän verkkosivuilla osoitteessa lahiruokapaiva.fi. Ilmoittautumisen voi tehdä milloin tahansa ennen tapahtumaa, mutta 16.8. mennessä ilmoittautuneet voivat tilata ilmaisen materiaalipaketin tapahtuman järjestelyjä varten.

Ruoan juhlaa

Syyskuun alussa kotimainen ruoka on kaikkien huulilla: saman viikon aikana juhlistetaan Lähiruokapäivän lisäksi myös Suomalaisen ruoan päivää. Lähiruokapäivän avajaiset vietetään tänä vuonna Etelä-Pohjanmaalla Jalasjärven Keskikylässä 7.9.

Lähiruokapäivän suosio on kasvanut vuosi vuodelta. Viime vuonna tapahtumassa oli mukana yli 300 järjestäjää. Kohteissa kävi vierailijoita yhteensä noin 71 000 – yli kaksi kertaa enemmän kuin vuonna 2022. Tapahtuma on maksuton sekä järjestäjille että vierailijoille.

Lähiruokapäivän juuret ulottuvat vuoteen 2016, jolloin ruoantuottajat avasivat ensimmäistä kertaa ovensa yleisölle. Tuolloin tapahtuma tunnettiin vielä Osta tilalta -päivänä, mutta nimi vaihtui nykyiseen muotoonsa vuonna 2021.

Siirry Lähiruokapäivä.fi -verkkosivulle