Ta del av olika tips, guider och utredningar för att utveckla företagsverksamheten. Material per tema:
Lokalproducerade livsmedel, ekologiskt och naturprodukter
- Parempia proteiineja lounaslautaselle. Opas ympäristöystävällisen kasvisruoan tarjoamiseen – Maukkaita reseptejä härkäpavusta, öljyhampusta ja herneestä (pdf, 2024)
- agroBRIDGES -työkalupaketti lyhyiden elintarvikeketjujen kasvun tukemiseen
- Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla: ET-RH -työkirja liiketoiminnan riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun
- Muutosjoustavuudesta menestystä – Opas lähiruokayrityksille (pdf)
- Reiluustyökalu.fi – ruokajärjestelmän ympäristötoimien oikeudenmukaisuuden arviointi
- Vastuullinen ruoka-alan yrittäjyys työkirja
- Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle
- Opas elintarvikealan toimijoille elintarvikejätteen kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi
- Kyberturvallisuus oppaat maatiloille, alkutuotannolle, elintarviketeollisuudelle sekä kaupalle ja jakelulle
- Ruokahävikkitiekartta
- Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon (pdf)
- Selvitys lähiruoka-alan kilpailutoiminnasta (pdf, 3.4MB)
- Mikä lähiruoassa koukuttaa? Julkaisu lähiruokayrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville sekä lähiruokaverkostoille (pdf, 7,4 MB). Yritysesimerkit Lähiruokakoukuttaa YouTube-playlistalla.
- Lähiruokayrittäjän työkirja – Uuden liiketoiminnan kehittäminen
- Lähiruoan ekologisten vaikutusten argumenttipankki (pdf, 5.7MB)
- Lähiruokatoimijoiden sopimusopas (pdf, 5.2MB)
- Luomujatkojalostajan opas (pdf, 4.5MB)
- Luomukeruuasiat
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle-opas
- Opetusvideoita villiyrteistä
- Opas elintarvikealan yrittäjille luonnonkasvien käytöstä: Luonnontuotealan uuselintarvikekysymykset
- På sidan Arktiska aromer finns information och material om naturproduktbranschen (vilda bär, svampar, örter och specialnaturprodukter) t.ex. för temadagars behov.
- Kuinka perustan ruokapiirin? (pdf, 0.2MB) – Käytännön vinkkejä ja ohjeita toimintaan
- Portaat luomuun
Insektsektorn och honung
- Sirkkakirja – liiketoimintaa kestävästä hyönteistuotannosta tarjoaa perustietoa hyönteisalasta (2020)
- Hyönteiset elintarvikkeena, Ruokaviraston sivuilla
- Hunajan tuotanto ja hunajan myynti, Ruokaviraston sivuilla
God praxis och praktiska anvisningar
- Tuotantokanin hyvinvointiopas (pdf)
- Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat
- Luonnonmukaisen naudanlihantuotannon hyvät toimintatavat
- Hyvä tapa toimia lammasketjussa –opas (pdf, 0.7MB)
- Opas pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä (tulostettava pdf-versio, 8.6MB)
- Eviran arvioimat hyvän käytännön ohjeet, Ruokaviraston sivuilla
- Puutarhatuotannon hyvän käytännön opas
- Luonnonyrttiopas – hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle
- Hyvän käytännön ohjeet mehiläistarhauksessa
- Myymälän omavalvontaohje
- Elintarvikekuljetusten yleiset hyvän käytännön ohjeet
- Omavalvonta ravintoloissa, elintarvikkeet -ohje
- Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia pilkkoville yrityksille
- Pakkaamon Laatutarha -ohjeisto
- Hyvät rehuvarastojen merkintätavat kotieläintiloilla -ohje
- Elintarviketeollisuus vesihuoltolaitoksen asiakkaana, opas
Information om grundande och finansiering av företag
- Maaseutu.fi:n Vauhtia bisnekseen
- Suomi.fi har samlats information om näringar, vars utövande kräver separata tillstånd, anmälan eller registrering
Produktutveckling
- Opas korkean lisäarvon PREMIUM-tuotteen kehittämiseen kuluttajaa kuunnellen
- Kokemuksia ympäristöystävällisten pakkausten kehittämistyöstä
- Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa, KryoMikro -hanke (loppuraportti, pdf)
- Kuoretta ruokapöytään – kyllä, kiitos! Kuoreen matka kalastajalta kuluttajalle
- Fineli.fi är en nationell livsmedelsdatabas som upprätthålls av Institutet för hälsa och välfärd.
Marknadsföring
- Suomiruokaa-reseptiikkaa
- Vastuullisen viestinnän opas (pdf)
- Digitaalisen markkinoinnin käsikirja: opas mikro- ja PK-yrityksille
- Markkinointivinkkejä elintarvikeyritykselle -opas (pdf) tai issuu.com:issa
Logistik och transporter
- Logistiikkaselvitys (2020)
- Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin
- Jämförelse av transportsätt ur småföretagarsynvinkel (pdf)
Matturism och kulinariska evenemang
- Paikan tuntu -itsearviointityökalu matkailuyrityksille (pdf)
- Ruokamatkailun tarinallistaminen – Opas ydin- ja palvelutarinan käsikirjoittamiseen
- Ruokahävikkiopas matkailualan yrityksille
- Ruokamatkailun markkinointi Instagramissa
- Suomen ruokamatkailun kärkituotteet markkinoinnin näkökulmasta -suklaajäkälää, luontokokemuksia ja hyvää mieltä
- Ruokamatkailun tuotesuositukset (uudistettu keväällä 2020)
- Ruokamatkailun innovatiivisia cool & creative -tuotteita maailmalta
- Lähiruuan tuottama lisäarvo matkailulle Lapissa
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa
- Lähiruokaa tapahtumiin – Tuloksia päijäthämäläisen lähiruoan käytöstä tapahtumaruokailussa (pdf, 0.4MB)
- Näytteilleasettajaksi ruokatapahtumaan: opas pienyrityksille
- Lähiruokatapahtuman suunnittelu ja toteutus – Esimerkkinä Laurea Leppävaara
- Evästä matkailuun – Luotsi makumatkan rakentamiseen
Detaljhandel
- Mikroyritykset menestyvät kaupan yhteistyökumppaneina (pdf, 1.8MB)
- Tuorekasvisten jäljitettävyyden toteutuminen tilalta vähittäiskaupan asiakkaalle
Måltidstjänster och livsmedelsanskaffningar
- Lähiruokahankinnoista alueellista elinvoimaa — oppeja käytännön esimerkeistä (2024)
- Opas elintarvikeyrityksen ja julkisen keittiön väliseen yhteiskehittämiseen (pdf, 2023)
- Vastuullisuuskriteereitä julkisiin hankintoihin – Kriteeripankki
- Kehittämisen kahvakuula -malli ruokapalvelu- ja ravitsemisalan yrittäjille
- Vastuullinenruokapalvelu.fi, työkalu vastuullisuusohjelman tekemiseen
- Ravintolafoorumi on sivusto, jossa jaetaan tietoa ravitsemispalveluiden ruokahävikistä sekä Luken hävikkitutkimuksesta.
- Vastuulliset julkiset hankinnat osaksi kuntien strategioita -opas (pdf)
- Ravintolat hiilijalanjäljillä Mission Zero Foodprint -työkirja
- Guiden för upphandling av ansvarsfulla måltidstjänster
- Kestävä julkinen ateria -toimintaohjekokoelma (StratKIT Platform)
- Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruoan menekkiä – ohjekirja keittiöön (pdf, 3.2 MB)
- Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruoan menekkiä – ohjekirja päättäjille (pdf, 3.2 MB)
- Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin – suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi (pdf, 2.5 MB)
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumassa
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumassa
- Ruokahävikki kuriin – Erilaiset tavat tiedon jakamisessa
- Hävikistä hyvikiksi – opas ammattikeittiöille
- Opas vastuullisiin ruokapalvelu- ja elintarvikehankintoihin
- Elintarvikkeet ja ateriapalvelut – Ympäristöä säästävät julkiset hankinnat (GPP), tuotekohtaiset ohjeet (Euroopan komissio) (pdf, 0.1MB)
- Julkisten ruokapalvelujen laatukriteerit (pdf, 1.3MB)
- EkoCentrian oppaat liittyen kestäviin elintarvikehankintoihin
- Elintarvikkeiden hankintaopas
- Elinkaarianalyysit ja lähiruoan sosiaaliset vaikutukset
- Elintarvikejalostajan Luomuaskeleet
- Hankintavihkonen – ohjeita lähiruoan hankintaan
- LÄHIS-opas
- Miksi lähi- ja luomuruokaa?
- Päiväkotiopas
- Opas ikääntyneiden kestävään ruokailuun
- Ruokapalvelualan ympäristöpassi – Ympäristöosaava.fi
- Tips till ett litet matföretag för marknadsföring och större synlighet
- På Kuntaruokailun asiantuntijat ry:s sidor finns information om företaget och många fina länkar om teman som stöder kommunala måltider
Hjälp med livsmedelsexport
- Team Finlandin Kansainvälistymispalveluiden palvelupolku pk-yrityksille. Verkosto auttaa viennin ja kansainävälistymisen eri vaiheissa.
- Viexpo Oy
- Elintarvikkeiden vientipolku (pdf, 2021)
- Elintarvikealan pk-yritysten neuvonta ja vientiosaamisen parantaminen (Ruokavirasto)
- Näin aloitat viennin EU:n ulkopuoliseen maahan (Ruokavirasto)
- Fennopromo
- MarketWise-hankkeen kokoama videoarkisto maailmalta kerätystä markkinatiedosta
- ETL:n sivuilla tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
- Meillä on vientiä! Kansainvälistymistä verkostoyhteistyöllä (pdf, 2019)
- Arctic Food from Finland