Tutustu erilaisiin vinkkeihin, oppaisiin ja selvityksiin yritystoiminnan kehittämiseksi. Materiaalit aihealueittain:
Lähiruoka, luomu ja luonnontuotteet
- Parempia proteiineja lounaslautaselle. Opas ympäristöystävällisen kasvisruoan tarjoamiseen – Maukkaita reseptejä härkäpavusta, öljyhampusta ja herneestä (pdf, 2024)
- agroBRIDGES -työkalupaketti lyhyiden elintarvikeketjujen kasvun tukemiseen
- Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla: ET-RH -työkirja liiketoiminnan riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun
- Muutosjoustavuudesta menestystä – Opas lähiruokayrityksille (pdf)
- Reiluustyökalu.fi – ruokajärjestelmän ympäristötoimien oikeudenmukaisuuden arviointi
- Vastuullinen ruoka-alan yrittäjyys työkirja
- Lähiruoan tie kauppaan ja kuluttajan ostoskoriin – opas lähiruokatuottajille ja kauppiaille
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle
- Luomuravintola.fi – Luomua ravintola -hakupalvelu ja luomun käyttö ammattikeittiöissä verkkosivusto
- Opas elintarvikealan toimijoille elintarvikejätteen kirjanpito- ja tiedonantovelvollisuuden noudattamiseksi
- Kyberturvallisuus oppaat maatiloille, alkutuotannolle, elintarviketeollisuudelle sekä kaupalle ja jakelulle
- Ruokahävikkitiekartta
- Laatua luonnon raaka-aineiden talteenottoon (pdf)
- Luomubuumi – Lisää luomutuotteita rohkeilla kokeiluilla ja paremmalla osaamisella
- Selvitys lähiruoka-alan kilpailutoiminnasta (pdf, 3.4MB)
- Mikä lähiruoassa koukuttaa? Julkaisu lähiruokayrittäjille ja yrittäjyyttä suunnitteleville sekä lähiruokaverkostoille (pdfr, 7,4 MB). Yritysesimerkit Lähiruokakoukuttaa YouTube-playlistalla.
- Lähiruokayrittäjän työkirja – Uuden liiketoiminnan kehittäminen
- Lähiruoan ekologisten vaikutusten argumenttipankki (pdf, 5.7MB)
- Lähiruokatoimijoiden sopimusopas (pdf, 5.2MB)
- Luomujatkojalostajan opas (pdf, 4.5MB)
- Luomukeruuasiat
- Laatua ja laadunhallintaa luonnontuotealalle-opas (2020)
- Opas elintarvikealan yrittäjille luonnonkasvien käytöstä: Luonnontuotealan uuselintarvikekysymykset (2016)
- Arktisten aromien sivuilta löytyy luonnontuotealaan (luonnonmarjat, -sienet, -yrtit ja erikoisluonnontuotteet) liittyvää tietoa ja aineistoa vaikka teemapäivien tarpeisiin
- Kuinka perustan ruokapiirin? – Käytännön vinkkejä ja ohjeita toimintaan (pdf, 2016)
Hyönteisala ja hunaja
- Sirkkakirja – liiketoimintaa kestävästä hyönteistuotannosta tarjoaa perustietoa hyönteisalasta (2020)
- Hyönteiset elintarvikkeena, Ruokaviraston sivuilla
- Hunajan tuotanto ja hunajan myynti, Ruokaviraston sivuilla
Hyvät toimintatavat ja käytännön ohjeet
- Tuotantokanin hyvinvointiopas (pdf, 2022)
- Luomusikatuotannon hyvät toimintatavat (pdf, 2021)
- Luonnonmukaisen naudanlihantuotannon hyvät toimintatavat (pdf, 2016)
- Opas pienteurastamon sivutuotteiden hyödyntämisestä ja hävittämisestä (tulostettava pdf-versio, 2015)
- Eviran arvioimat hyvän käytännön ohjeet, Ruokaviraston sivuilla
- Puutarhatuotannon hyvän käytännön opas
- Luonnonyrttiopas – hyvän käytännön ohjeet luonnonyrttialalle
- Hyvän käytännön ohjeet mehiläistarhauksessa
- Myymälän omavalvontaohje
- Elintarvikekuljetusten yleiset hyvän käytännön ohjeet
- Omavalvonta ravintoloissa, elintarvikkeet -ohje
- Hyvän käytännön ohje tuorekasviksia pilkkoville yrityksille
- Pakkaamon Laatutarha -ohjeisto
- Hyvät rehuvarastojen merkintätavat kotieläintiloilla -ohje
- Elintarviketeollisuus vesihuoltolaitoksen asiakkaana, opas (2014)
- Hyvä tapa toimia lammasketjussa –opas (pdf, 2006)
- Leipomon fiksut energiatoimet (video) 2020
Tietoa yrityksen perustamisesta ja rahoituksesta
- Maaseutu.fi:n yritysrahoitustietoa kokoavat sivut
- Yritys-Suomeen on koottu tietoa elinkeinoista, joiden harjoittaminen vaatii erillisen luvan, ilmoituksen tai rekisteröinnin.
- Elintarvikeyritysten tuet maaseutuohjelmassa ja rakennerahastoissa
Tuotekehitys
- Opas korkean lisäarvon PREMIUM-tuotteen kehittämiseen kuluttajaa kuunnellen (2023)
- Kokemuksia ympäristöystävällisten pakkausten kehittämistyöstä (2021)
- Mikroaaltojen ja kryokonsentraation hyödynnettävyys teollisissa prosesseissa, KryoMikro -hanke (loppuraportti, pdf, 2020)
- Kuoretta ruokapöytään – kyllä, kiitos! Kuoreen matka kalastajalta kuluttajalle (2020)
- Fineli.fi on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämä elintarvikkeiden kansallinen koostumustietopankki.
Markkinointi
- Suomiruokaa-reseptiikkaa (2023)
- agroBRIDGES -työkalupaketti lyhyiden elintarvikeketjujen kehittämisen tueksi (2023)
- Vastuullisen viestinnän opas (pdf, 2023)
- Digitaalisen markkinoinnin käsikirja: opas mikro- ja PK-yrityksille (2020)
- Markkinointivinkkejä elintarvikeyritykselle -opas (pdf, 2020) tai issuu.com:issa
Logistiikka ja kuljetukset
- Elintarvikekuljetukset ja niiden yhdistely muihin kuljetuksiin (2020)
- Kuljetuspalvelujen vertailua pienyrittäjän näkökulmasta (pdf, 2021)
Ruokamatkailu ja ruokatapahtumat
- Makuelämykset matkamuistoiksi. Opas ruokalahjojen tuotteistamiseen (2023)
- Paikan tuntu -itsearviointityökalu matkailuyrityksille (pdf, 2023)
- Ruokamatkailun tarinallistaminen – Opas ydin- ja palvelutarinan käsikirjoittamiseen (pdf, 2020)
- Tartu tarinaasi – asiakaspolun tarinallistamisen käsikirja (pdf, 2023)
- Ruokamatkailun markkinointi Instagramissa (2020)
- Ruokamatkailun tuotesuositukset (pdf, 2020)
- Ruokamatkailun innovatiivisia cool & creative -tuotteita maailmalta (2020)
- Lähiruuan tuottama lisäarvo matkailulle Lapissa (2017)
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumissa (2019)
- Näytteilleasettajaksi ruokatapahtumaan: opas pienyrityksille (2011)
- Evästä matkailuun – Luotsi makumatkan rakentamiseen (2013)
Vähittäiskauppa
- Mikroyritykset menestyvät kaupan yhteistyökumppaneina (pdf, 2019)
- Tuorekasvisten jäljitettävyyden toteutuminen tilalta vähittäiskaupan asiakkaalle (2017)
Ruokapalvelut ja elintarvikehankinnat
- Lähiruokahankinnoista alueellista elinvoimaa — oppeja käytännön esimerkeistä (2024)
- Opas elintarvikeyrityksen ja julkisen keittiön väliseen yhteiskehittämiseen (pdf, 2023)
- Vastuullisuuskriteereitä julkisiin hankintoihin – Kriteeripankki (2023)
- Kehittämisen kahvakuula -malli ruokapalvelu- ja ravitsemisalan yrittäjille (2023)
- Vastuullinenruokapalvelu.fi, työkalu vastuullisuusohjelman tekemiseen (2023)
- Ravintolafoorumi on sivusto, jossa jaetaan tietoa ravitsemispalveluiden ruokahävikistä sekä Luken hävikkitutkimuksesta (2022)
- Vastuulliset julkiset hankinnat osaksi kuntien strategioita -opas (pdf, 2022)
- Ravintolat hiilijalanjäljillä Mission Zero Foodprint -työkirja (2021)
- Vastuullisten ruokapalveluiden hankintaopas (2021)
- Kestävä julkinen ateria -toimintaohjekokoelma (StratKIT platform) (2021)
- Malli julkisen joukkoruokailun mahdollisuuksista edistää lähiruoan menekkiä – ohjekirja keittiöön (pdf, 2020) ja ohjekirja päättäjille (pdf, 2020)
- Rohkeasti mukaan julkisiin hankintoihin (pdf, 2022)
- Opas vastuullisiin elintarvikehankintoihin – suosituksia vaatimuksiksi ja vertailukriteereiksi (pdf, päivitetty 2023)
- Opas kestäviin ruokapalveluihin yleisötapahtumassa (2019)
- Ruokahävikki kuriin – Erilaiset tavat tiedon jakamisessa (2021)
- Hävikistä hyvikiksi – opas ammattikeittiöille (2019)
- Green Public Procurement Criteria and Requirements (GPP) (2023)
- Julkisten ruokapalvelujen laatukriteerit (pdf, 2010)
- EkoCentria on koonnut oppaita ja vinkkejä vastuullisiin ruokapalveluihin liittyen
- Ammattilaisen kädenjälki™ -verkkokurssipalvelu
- Pienet ja keskisuuret tavarantoimittajat HoReCa-tukkukaupan yhteistyökumppaneina (pdf, 2007)
Apua elintarvikevientiin
- Team Finlandin Kansainvälistymispalveluiden palvelupolku pk-yrityksille. Verkosto auttaa viennin ja kansainvälistymisen eri vaiheissa.
- Viexpo Oy
- Elintarvikkeiden vientipolku (pdf, 2021)
- Elintarvikealan pk-yritysten neuvonta ja vientiosaamisen parantaminen (Ruokavirasto)
- Näin aloitat viennin EU:n ulkopuoliseen maahan (Ruokavirasto)
- Fennopromo
- MarketWise-hankkeen kokoama videoarkisto maailmalta kerätystä markkinatiedosta
- ETL:n sivuilla tilastoja elintarvikkeiden viennistä ja tuonnista
- Meillä on vientiä! Kansainvälistymistä verkostoyhteistyöllä (pdf, 2019)
- Arctic Food from Finland