- This event has passed.
Webinaari Arvonlisää maakuntaan yhdessä toimien – elintarvikkeet ja luonnontuotteet, kalat ja levät, tekstiilit
27.9.2022 @ 09:00 - 12:15
Tilaisuus on tarkoitettu biotalouden alueellisille kehittäjille ja kansallisen biotalouspaneelin jäsenille. Tilaisuus tukee alueita biotalouden toimeenpanossa sekä mahdollisessa toimeenpanosuunnitelmien laadinnassa.
27.9. klo 9 – 12.15
Ohjelma
Tilaisuuden puheenjohtajana toimii biotalousneuvos Anne Vehviläinen, MMM.
Avaussanat
9.00 Tervetuloa. Biotalousstrategia ja alueelliset toimeenpanosuunnitelmat
Ylijohtaja Tuula Packalen, MMM
Teema: Arvonlisä
9.05 Biotalous lukuina. Miten arvonlisä muodostuu sektoreittain, miten arvonlisän mittaamiseen päästään maakunnissa? Tietolähteet.
Yliaktuaari Tiina Sauvula-Seppälä, Luke
9.15 Arvonlisän kasvattamisen kyvyt ja osaajat
Johtava asiantuntija Harri Länsipuro, TEM
9.25 Biotalouden yritystoiminnan merkitys aluetaloudelle
Elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari
9.35 Arvoa yhteistyöstä, case Äänekoski Businesspaikka
Projektijohtaja Markku Rautiainen, Äänekosken kaupunki
9.45 Miten varmistetaan raaka-aineiden saanti? Mistä tietoa sivuvirroista?
Erikoistutkija Erika Winquist, Luke
Teema: Elintarvikkeet, luonnontuotteet ja sivuvirrat
9.55 Arvonlisän merkitys ruokaketjussa
Projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus, Ruokasektorin koordinaatiohanke
10.05 Alkutuotannon taloudellinen merkitys alue- ja paikallistaloudessa, lähiruoka-esimerkki Lapista
Tutkija Rauno Kuha, Luke, Lapin ruoka -hanke
10.15 Koivunmahlaa juomiin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan
Toimitusjohtaja Arto Korhonen, Nordic Koivu Oy
Tauko 10 min.
Teema: Sininen biotalous – kalat ja levät
10.35 Sinisen biotalouden selvitys potentiaaleista
- kasvupotentiaali ja arvon lisäämisen mahdollisuudet
- yhteiskunnalliset vaikutukset ja hyödyt
- miten maakunnat voivat edistää
Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, MMM
10.45 Levän kasvatuksen ja jalostuksen potentiaali sekä ympäristöhyödyt
Toimitusjohtaja Mari Granström, Origin by Ocean
10.55 Kala kasvaa innovatiivisessa kontissa vettä säästäen – tutkimuksesta ratkaisuja kalantuotannon kasvuun
Johtava asiantuntija Tapio Kiuru, Luke
Teema: Tekstiilit
11.05 Arvoketjun muodostuminen ja miten siihen voisi päästä
Toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski, Suomen Tekstiili & Muoti ry
11.15 Kotimaisten biopohjaisten kuitujen liiketoimintapotentiaali
Tutkimusprofessori Ali Harlin, VTT
11.25 Uudet materiaalit kuitukankaissa
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Mari Rahkola, Suominen Oyj
Keskustelu ja jatkotoimenpiteet
11.35 Kolme toimialaa “sokkotreffeillä” – miten voisimme lisätä arvoa yhteistyöllä?
Keskustelemassa
- elintarvikkeet: Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
- kalat ja levät: Timo Halonen, MMM
- tekstiilit: Ali Harlin, VTT
11.55 Osallistujien keskustelu
12.10 – 12.15 Jatkotoimenpiteet: syötettä biotalouden alueellisiin toimeenpanosuunnitelmiin
Anne Vehviläinen, MMM