- Tämä tapahtuma on mennyt.
Boosting Geographical Indications / Alkuperämerkit tunnetuksi, Kuopio
Come to learn on the latest updates on EU’s Geographical Indication from top class experts.
Sneak peek to the content:
- GIs regulation will soon extend also to craft and industrial products. What could be our potential products?
- GIs as a tool to communicate the origin of the food and beverages.
11th November 2025, 9:00–16:00, Kuopio, Finland
Programme
Chair Marjo Särkkä, University of Helsinki, Ruralia Institute
08.30 – 09.00 Registration and coffee
09.00 – 09.10 Opening words
Tytti Määttä, Regional Mayor, North Savo Regional Council
09.10 – 11.30 Does the European PDO/PGI/TSG quality system reach the goals?
Presentations:
Jertta de Mazieres, Ministerial adviser, The ministry of agriculture and forestry of Finland
Muiris Kennedy, Marketing consultant
Johanna Autio, Business manager, Wood from Finland Oy
Tommi Iso-Somppi, Director of Unit, Finnish Food Authority
GI product exhibition during the day in the lobby of House of Region
11.30 – 12.30 Lunch at restaurant Pelimies Kallanranta
12.30 – 14.00 GI means Networking and Cooperation
Presentations:
Case Donegal Tweed, Kieran Molloy, Director, Molloy & Sons
Case Nordic Whisky, Anssi Pyysing, CEO, Teerenpeli distillery
Global view, Amandine Legros, EU Representative, OriGIN
14.00 Coffee break
14.30 – 15.30 Panel discussion: Achieved GI -label needs to be communicated
Panelists:
Kieran Molloy, Director, Molloy & Sons
Hafliði Haldorsson, Managing Director, ICLA/Icelandic lamb (PDO)
Pauliina Kovanen, Suonenjoen mansikka (PGI) producer
Amandine Legros, EU Representative, OriGIN
Jari Sihvonen, Communications Specialist, Regional Council of North-Savo
Moderator:
Dr. Anne Matilainen, University of Helsinki, Ruralia Institute
15.30 – 16.00 Discussion and closing words
Programme GIFT Seminar 11 November (pdf)
Register for the event by 3 November 2025.
Contact information: University of Helsinki Ruralia Institute, marjo.sarkka@helsinki.fi
11. marraskuuta 2025 klo 9.00–16.00, Kuopio, Suomi
Tule kuulemaan ajantasaisimmat tiedot alkuperäasioista suoraan asiantuntijoilta. Kurkistus sisältöön:
- Nimisuoja laajenee pian koskemaan myös käsi- ja teollisuustuotteita. Mitkä voisivat olla potentiaalisia tuotteita?
- Nimisuoja työkaluna ruoan ja juomien brändäämisessä ja alkuperän kertomisessa.
Ilmoittaudu mukaan tilaisuuteen 3.11.2025 mennessä.
Yhteydenotot: Helsingin yliopisto Ruralia-instituutti, marjo.sarkka@helsinki.fi

