Vuoden lähiruokateko 2023 -yleisöäänestys on käynnistynyt Lähiruoka & luomu -messujen nettisivuilla. Omaa suosikkiaan voi äänestää saakka 19.3. saakka. Sekä yleisöäänestyksen voittaja että raadin valitsema Vuoden lähiruokateko 2023 -palkinnonsaaja julkistetaan Lähiruoka & luomu -messuilla torstaina 30.3. Helsingin Messukeskuksessa.
Vuoden lähiruokateko -palkintoraati on valinnut yleisöäänestykseen kuusi ehdokasta. Äänestyksen myötä raati haluaa nostaa esille ansioitunutta lähiruokatoimintaa ja kuluttajien mieltymyksiä.
Vuoden lähiruokateko 2023 -yleisöäänestysehdokkaat ovat:
– Jyväs-Hamppu viljelyttää ja jalostaa öljyhampun siemenistä elintarvikkeita ja pyrkii edistämään ravintosisällöltään erinomaisen hampun monipuolista käyttöä osana jokapäiväistä ruokavaliota. Tuotteiden tarkoituksena on osoittaa hampun edut muun muassa kasviproteiinituotannon osalta.
– Kinnarin Tilan yrittäjät ajattelevat, että aitous, sydämellisyys ja rehti maku ratkaisevat hyvän lähiruokatuotteen menestyksen. Vastuullisuus Kinnarin Tilalla tarkoittaa muun muassa lyhyttä ketjua tuottaa ruokaa sekä uusiutuvaa energiaa tuotannossa.
– Penttilän Tilalla on tehty käsityönä lähiruokajalosteita vuodesta 1995 saakka. Raaka-aineina käytetään hyviä, mutta kauppaan kelpaamattomia pienten tuottajien tuotteita, kuten liian isoja tai pieniä perunoita, tomaatteja ja porkkanoita sekä juuston pakkaamisessa syntyneitä kanttipaloja.
– Pesolan Pihvilihan lihamyynti käynnistyi vuonna 2013, ja myyntialue on laajentunut kattamaan lähes koko Suomen verkkokaupan kautta. Pesolan puhtaan pihvilihan ovat löytäneet muun muassa monet ravintolakokit. Tuotteita kehitetään asiakkaiden toiveita kuunnellen.
– Stadin tarjaajat ja hunajafrendit ry on pääkaupunkiseudulla toimiva, yli 200 mehiläishoitajan joukko. Yhdistys järjestää yhteisöllisiä tapahtumia, joiden tarkoituksena on kouluttaa, neuvoa ja kannustaa mehiläistarhaajia sekä edistää vastuullista kaupunkimehiläistarhausta.
– Uudenmaan Ruoka yhdistää kuluttajat ja paikalliset viljelijät, kalastajat ja leipurit ilman välikäsiä. Osuuskunta Uudenmaan Ruoka perustettiin vastavoimaksi isoille kaupan toimijoille. Osuuskunta on vastuullisen ja paikallisen ruoan tilaus-, sopimus- ja markkinointikanava pääkaupunkiseudulla.
Ehdokkaista voi lukea lisää ja suosikkiaan äänestää Lähiruoka & luomu -messujen verkkosivuilla osoitteessa www.lahiruokaluomu.fi. Yleisöäänestys on käynnissä sunnuntaihin 19.3. klo 24 saakka.
Lähiruoka & luomu -messuilla Helsingin Messukeskuksessa 30.3. palkitaan sekä raadin valitsema palkinnonsaaja että yleisöäänestyksen voittaja. Vuoden lähiruokateko -palkinnonsaajalle luovutetaan 4000 euron ja yleisöäänestyksen voittajalle 1000 euron stipendi. Palkintorahat lahjoittaa Suomen Messusäätiö. Palkintoraatina toimii Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmä puheenjohtajanaan erityisasiantuntija Kirsi Viljanen maa- ja metsätalousministeriöstä.
Lähiruokateko-palkinnon sai viime vuonna Hakamaan Lammastila. Aiempina vuosina palkinnon ovat saaneet vuonna Pielisen Kala (2020), Heikkilän Juustola (2019), Stadin puutarhuri ja Juuri Yhtiöt (2018), Otava Food Factory Oy (2017), Sodankylän kunnan ruokapalvelut (2016), Reko-lähiruokarenkaiden ”isä” Thomas Snellman (2015), LähiPuoti Remes (2014) ja keittiömestari Heikki Ahopelto (2013). Palkintoa ei jaettu vuonna 2021.
Lähiruoka & luomu -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 30.3.–2.4. samaan aikaan Kevätmessujen, OutdoorExpon ja Golfmessujen (avoinna pe–su) kanssa . www.lahiruokaluomu.fi, #lähiruokateko2023 #lähiruokaluomu2023
Lisätietoja:
- Lähiruoka & luomu -messujen kehitysryhmän puheenjohtaja, erityisasiantuntija Kirsi Viljanen, maa- ja metsätalousministeriö, p. 040 509 8986, kirsi.viljanen@gov.fi
- Viestinnän asiantuntija Antti Karjunen, Helsingin Messukeskus, p. 050 574 3444, antti.karjunen@messukeskus.com