- This event has passed.
Kattava koululounas ja välkyt välipalat – webinaari
13.4.2021 @ 13:00 - 15:15
Terveisiä Valtioneuvoston kanslian selvitys- ja tutkimustoimintaan liittyvästä Kattava koululounas ja välkyt välipalat -hankkeesta.
Hankkeen tavoitteena on ollut tuottaa tietoa koulupäivän uudistamisprosessin (harrastamisen Suomen malli) ja kouluruuan kehittämisohjelman valmistelun tueksi. Olemme selvittäneet muun muassa:
- oppilaiden kouluruokailua
- välipalan tarjoamiseen liittyviä toimintamalleja
- EU:n koulujakelujärjestelmän hedelmätuen käyttöä ja käytön esteitä
- kouluruokailun kustannuksia ja niihin liittyviä tekijöitä
- Covid-19-pandemian aiheuttamia muutoksia kouluruokailun järjestämisessä.
Hankkeen tulosten pohjalta on laadittu 11 toimenpide-ehdotusta. Ehdotusten avulla nostamme esiin muun muassa käytännön toimia kouluruokailun sekä välipalan tarjoamisen ja ruokakasvatuksen toteutumisen kehittämiseksi sekä EU:n kouluhedelmätuen käytön edistämiseksi.
Tässä webinaarissa esittelemme hankkeen päätuloksia sekä toimenpide-ehdotuksia, jotka yhdessä mahdollistavat koulupäivän aikaisen ruokailun kehittämisen lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi.
Aika: 13.4.2021, klo 13–15.15
Linkki webinaariin osallistumiseen: https://tinyurl.com/valipalat
Webinaarin kohderyhmä: Laajasti peruskoulutuksesta, kouluruokailusta, harrastamisen Suomen mallista ja näiden toteuttamisesta vastaavat toimijat ja organisaatiot, kuten ministeriöt, kuntapäättäjät ja viranhaltijat, ruokakasvatuksen, ruokapalveluiden ja opetuspalveluiden asiantuntijat ja muut asiasta kiinnostuneet sidosryhmät.
Ohjelma:
13.00 Tervetuloa webinaariin, konsortion johtaja Tanja Tilles-Tirkkonen, Itä-Suomen yliopisto
13.05 Avauspuheenvuoro, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä, maa- ja metsätalousministeriö
13.15 Miltä näyttää kouluaikainen ateriointi suhteessa suosituksiin? projektitutkija Henna Jalkanen, Itä-Suomen yliopisto
13.25 Kouluaikaisen ruokailun nykytilanne, projektikoordinaattori Päivi Jämsén, Ammattikeittiöosaajat ry
13.40 Välipalan kehittämistarpeet tulevaisuudessa, tutkimuspäällikkö Teija Rautiainen, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
13.55 Kouluaterioiden kustannukset, tutkimuspäällikkö Elsa Paronen, Itä-Suomen yliopisto
14.05 Tauko
14.15 Toimenpide-ehdotukset kouluaikaisen ruokailun kehittämiseksi, konsortion johtaja Tanja Tilles-Tirkkonen, Itä-Suomen yliopisto
14.30 Kommenttipuheenvuorot
- Näkökulmana harrastamisen Suomen malli, valtiosihteeri Tuomo Puumala, opetus- ja kulttuuriministeriö
- Näkökulmana koulujakelujärjestelmä, ylitarkastaja Jenni Anttila, Ruokavirasto
- Näkökulmana ruokapalveluiden arki, ruokapalvelupäällikkö Kirsi Hanski, Tuusulan kunta
15.00 Päätössanat, neuvotteleva virkamies Sirpa Sarlio, sosiaali- ja terveysministeriö
15.15 Tilaisuus päättyy
Webinaarin järjestävät: Itä-Suomen yliopisto, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Ammattikeittiöosaajat ja Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu. Selvitys on toteutettu osana Valtion tutkimus- ja selvitystoimintaa.
Lisätiedot: Projektitutkija, Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto, aija.laitinen@uef.fi
Lisätietoa hankkeesta ja webinaarista: https://sites.uef.fi/kattava-koululounas.