Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Webinaari Arvonlisää maakuntaan yhdessä toimien – elintarvikkeet ja luonnontuotteet, kalat ja levät, tekstiilit

27.9.2022 @ 09:00 - 12:15

Tilaisuus on tarkoitettu biotalouden alueellisille kehittäjille ja kansallisen biotalouspaneelin jäsenille. Tilaisuus tukee alueita biotalouden toimeenpanossa sekä mahdollisessa toimeenpanosuunnitelmien laadinnassa.

27.9. klo 9 – 12.15

Ilmoittautuminen!

Ohjelma

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii biotalousneuvos Anne Vehviläinen, MMM.

Avaussanat

9.00 Tervetuloa. Biotalousstrategia ja alueelliset toimeenpanosuunnitelmat
Ylijohtaja Tuula Packalen, MMM


Teema: Arvonlisä

9.05 Biotalous lukuina. Miten arvonlisä muodostuu sektoreittain, miten arvonlisän mittaamiseen päästään maakunnissa? Tietolähteet.
Yliaktuaari Tiina Sauvula-Seppälä, Luke

9.15 Arvonlisän kasvattamisen kyvyt ja osaajat
Johtava asiantuntija Harri Länsipuro, TEM

9.25 Biotalouden yritystoiminnan merkitys aluetaloudelle
Elinkeino- ja ilmastoasiantuntija Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari

9.35 Arvoa yhteistyöstä, case Äänekoski Businesspaikka
Projektijohtaja Markku Rautiainen, Äänekosken kaupunki

9.45 Miten varmistetaan raaka-aineiden saanti? Mistä tietoa sivuvirroista?
Erikoistutkija Erika Winquist, Luke


Teema: Elintarvikkeet, luonnontuotteet ja sivuvirrat

9.55 Arvonlisän merkitys ruokaketjussa
Projektipäällikkö Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus, Ruokasektorin koordinaatiohanke

10.05 Alkutuotannon taloudellinen merkitys alue- ja paikallistaloudessa, lähiruoka-esimerkki Lapista
Tutkija Rauno Kuha, Luke, Lapin ruoka -hanke

10.15 Koivunmahlaa juomiin, elintarvikkeisiin ja kosmetiikkaan
Toimitusjohtaja Arto Korhonen, Nordic Koivu Oy

Tauko 10 min.


Teema: Sininen biotalous – kalat ja levät

10.35 Sinisen biotalouden selvitys potentiaaleista

  • kasvupotentiaali ja arvon lisäämisen mahdollisuudet
  • yhteiskunnalliset vaikutukset ja hyödyt
  • miten maakunnat voivat edistää

Neuvotteleva virkamies Timo Halonen, MMM

10.45 Levän kasvatuksen ja jalostuksen potentiaali sekä ympäristöhyödyt
Toimitusjohtaja Mari Granström, Origin by Ocean

10.55 Kala kasvaa innovatiivisessa kontissa vettä säästäen – tutkimuksesta ratkaisuja kalantuotannon kasvuun
Johtava asiantuntija Tapio Kiuru, Luke


Teema: Tekstiilit

11.05 Arvoketjun muodostuminen ja miten siihen voisi päästä
Toimitusjohtaja Marja-Liisa Niinikoski, Suomen Tekstiili & Muoti ry

11.15 Kotimaisten biopohjaisten kuitujen liiketoimintapotentiaali
Tutkimusprofessori Ali Harlin, VTT

11.25 Uudet materiaalit kuitukankaissa
Liiketoiminnan kehityspäällikkö Mari Rahkola, Suominen Oyj


Keskustelu ja jatkotoimenpiteet

11.35 Kolme toimialaa “sokkotreffeillä” – miten voisimme lisätä arvoa yhteistyöllä?

Keskustelemassa

  • elintarvikkeet: Päivi Töyli, Turun yliopiston Brahea-keskus
  • kalat ja levät: Timo Halonen, MMM
  • tekstiilit: Ali Harlin, VTT

11.55 Osallistujien keskustelu

12.10 – 12.15 Jatkotoimenpiteet: syötettä biotalouden alueellisiin toimeenpanosuunnitelmiin
Anne Vehviläinen, MMM

 

Tiedot

Päivämäärä:
27.9.2022
Aika:
09:00 - 12:15