Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

The Nordic Joint Committee for Agricultural and Food Research, Helsinki

ma 26. toukokuun @ 09:00 - ke 28. toukokuun @ 16:00

Ruokajärjestelmän kestävyyskysymyksiä koskevia tapahtumia Helsingissä 26.-28.5.2025

Kolme toisiinsa kytkeytyvää tapahtumaa toukokuun lopussa Helsingissä

Strategisen tutkimuksen Kohti kestävää, terveellistä ja ilmastoneutraalia ruokajärjestelmää (FOOD) -tutkimusohjelman loppuseminaari

Aika: Maanantaina 26.5.2025 klo 9:00-11:30
Paikka: Helsingin yliopiston päärakennus, pieni juhlasali (F4050), Fabianinkatu 33, Helsinki, 4. krs ja etäyhteys

Seminaarissa tarkastellaan kuusivuotisen FOOD-ohjelman (2019-2025) kolmen laajan tutkimushankkeen (Leg4Life, Just food, MULTA) tuloksia ja niiden merkitystä suomalaisen ruokajärjestelemän kestävyysmurroksessa.

Seminaari on tarkoitettu kaikille suomalaisen ruokajärjestelmän toimijoille: yritysten ja julkisen sektorin päättäjille, politiikoille ja virkamiehille sekä järjestöjen edustajille. Tarkasteltavana uusimman tutkimustiedon pohjalta ovat ne mahdollisuudet ja keinot, joilla nykyistä kestävämpään ruokajärjestelmään on mahdollista päästä. Seminaari on ajankohtainen myös hallitusohjelman mukaisesti poikkihallinnollisessa valmistelussa olevan Kestävä ja kannattava ruokajärjestelmä-kokonaisuuden kannalta.

Tilaisuus on ilmainen kaikille, mutta vaatii rekisteröitymisen Nordic-Baltic food systems conference -sivulla.

The Food Policy Forum: Securing sustainable food systems in turbulent times

Time: Monday May 26, 2025 11:30 am–4 pm (Finnish time)
Location: University of Helsinki, Main building, small hall (F4050), address: Fabianinkatu 33, Helsinki, 4th floor and online

The Food Policy Forum brings together food system actors, policy makers and researchers to discuss intertwined challenges in securing sustainable food systems in turbulent times.

The event is free of charge but registration is required on Nordic-Baltic food systems conference webpage.

Nordic-Baltic food systems conference
Challenging intersections: Securing sustainable food systems in turbulent times

Time: Tuesday and Wednesday May 27-28, 2025
Location: University of Helsinki, Viikki Campus

The 1st Nordic-Baltic food systems conference and policy forum invites researchers, policy makers and food system actors to take stock on the food system challenges across the Nordic and Baltic countries, share experiences and look for innovative solutions and future collaborations.

Food systems face multiple and by large, intertwined challenges. Climate change, biodiversity loss and pollution call for immediate actions across the food system, from the fields to the plates. At the same time the geopolitical turbulences have raised food security concerns to the political agendas of the European states and the European Union. The meaning of food for our wellbeing and health is unquestionable and calls for stronger appreciation across society and by the people.

Dealing with such complex problems is a challenge for both research, policy makers, and food system actors. The intertwined challenges cannot be solved by focusing on a single element of the food system, or by a specific sectoral policy or individual scientific discipline. The 1st Nordic-Baltic food systems conference and policy forum invites researchers, policy makers and food system actors to take stock on the challenges related to securing sustainability food systems, share experiences across the Nordic and Baltic countries and look for innovative solutions and future collaborations.

The conference is part of Finland’s presidency of the Nordic Council of Ministers.

Read more!

Tiedot

Alkaa:
ma 26. toukokuun @ 09:00
Loppuu:
ke 28. toukokuun @ 16:00