Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

Papuja pallon parhaaksi-yleisöluentosarja: Miten käy elintärkeän B12-vitamiinin saannin kestävyyssiirtymässä?

ma 21. lokakuun @ 17:00 - 19:00

Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjassa puidaan palkokasvien roolia monenlaisten ympäristö- ja yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisemisessa. Kuljemme palkokasvien matkassa pellolta pöytään ja tutkimme keinoja, joilla nämä runsaasti proteiinia sisältävät kasvit voivat parantaa ympäristön ja ihmiskunnan terveyttä ja hyvinvointia. Leg4Life-hanke on toteuttanut vuosittaista luentosarjaa jo syksystä 2020 saakka ja Leg4Life-hankkeen viimeisen toimintavuoden käynnistyessä nyt on myös viimeisen Papuja pallon parhaaksi -yleisöluentosarjan aika. Tilaisuudet ovat avoimia ja ilmaisia kaikille kiinnostuneille.

Seuraa yleisöluentosarjaa verkossa suorana tai katso tallenteena! Voit myös osallistua keskusteluun ja lähettää mieltäsi askarruttavat kysymykset asiantuntijoiden pohdittavaksi. Ilmoittautumisen jälkeen saat heti sähköpostiisi linkin yleisöluentosarjan seuraamiseen ja ohjeet keskusteluun osallistumiseen. Jokaiseen iltaan tulee ilmoittautua erikseen. Ilmoittautuminen on auki jokaisen illan alkuun saakka.

Ilmoittautuminen ja lisätietoja

Siirtymä kestäviin ruokavalioihin ma 23.9.2024 klo 17-19

Yleisöluentosarjan ensimmäisenä iltana pohdimme, mikä on palkokasvien rooli siirtymässä kestäviin ruokavalioihin. Miten palkokasvit näkyvät uusissa ruokasuosituksissa? Miten palkokasvien syönnin lisääminen vaikuttaa miesten terveyteen? Entä mitkä tekijät ohjaavat lounasruokailijat valitsemaan ravintolan ruokalistalta palkokasvivaihtoehdon?

Ravitsemuksesta ovat keskustelemassa väestön ravitsemuksen asiantuntija, erikoistutkija Niina Kaartinen, ravitsemustutkija Sari Bäck ja elintarvikebiotekniikan asiantuntija, erikoistutkija Marjatta Vahvaselkä. Illan puheenjohtajana toimii Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Satu Jyväkorpi.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Satu Jyväkorpi, Valtion ravitsemusneuvottelukunta
  • 17:10 Uudet ruokasuositukset ja ravintoaineiden saannin riittävyys – mikä on palkokasvien rooli?
    Niina Kaartinen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • 17:35 Papumies-tutkimus – miesten terveys kiittää papuisasta ruokavaliosta
    Sari Bäck, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Miten tuupata papupastan valintaan ravintolaympäristössä?
    Marjatta Vahvaselkä, Luonnonvarakeskus
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Kestävyyden hinta puntarissa ma 7.10.2024 klo 17-19

Yleisöluentosarjan toisena iltana punnitsemme palkokasvien tuotannon ja käytön lisäämisen kestävyysvaikutuksia. Mitä tapahtuu maidontuotannon sosiaalisille riskeille ja ympäristövaikutuksille, kun palkokasvit korvaavat lehmien ruokinnassa tavanomaisia rehuja? Millaisia kustannuksia ja hyötyjä syntyy, kun viljelykiertoon lisätään palkokasveja ja millaisia epävarmuuksia näihin liittyy?

Palkokasvien tuotannon ja käytön kestävyydestä ovat keskustelemassa ympäristötekniikan tutkija Sanna Hietala, ympäristöekonomian tutkija Anu Reinikainen ja kansantaloustieteen vanhempi yliopistonlehtori Chiara Lombardini. Keskustelua vetää kestävän biotalouden emeritaprofessori ja Elonkierron Ystävät ry hallituksen puheenjohtaja Sirpa Kurppa.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Sirpa Kurppa, Elonkierron Ystävät ry
  • 17:10 Maidontuotannon elinkaaristen ympäristövaikutuksien pienentäminen rehuvalinnoilla – palkokasvirehun vaikutus
    Sanna Hietala, Luonnonvarakeskus
  • 17:35 Lypsykarjan rehuseosten sosiaaliset riskivaikutukset: tuontirapsin korvaaminen kotimaisella härkäpavulla
    Anu Reinikainen, Luonnonvarakeskus
  • 18:00 Palkokasveja sisältävän kasvinvuorotuksen hyödyt ja kustannukset epävarmassa maailmassa
    Chiara Lombardini, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Miten käy elintärkeän B12-vitamiinin saannin kestävyyssiirtymässä? ma 21.10.2024 klo 17-19

Yleisöluentosarjan viimeisenä iltana keskustelemme terveyden kannalta elintärkeästä B12-vitamiinista. Miten käy B12-vitamiinin, kun sekä ihmisten että tuotantoeläinten ravitsemus muuttuu kestävyyssiirtymän myötä? Mitkä tekijät vaikuttavat maidon B12-vitamiinipitoisuuteen? Helsingin yliopistossa on kehitetty menetelmä, jossa fermentoinnin avulla voidaan saada B12-vitamiinia myös kasviperäisiin tuotteisiin – mitä kaikkea tämän innovaation syntyminen on vaatinut? Miten hyvin tämä B12-vitamiini on hyväksikäytettävissä ihmisillä?

B12-vitamiinista ovat keskustelemassa kotieläinravitsemuksen tutkijatohtori Marjukka Lamminen, elintarvikekemian emeritaprofessori Vieno Piironen ja ravitsemustieteen apulaisprofessori Anne-Maria Pajari. Illan puheenjohtajana toimii Fazerin johtava ravitsemusasiantuntija Marika Laaksonen.

Ohjelma:

  • 17:00 Tilaisuuden avaus
    Marika Laaksonen, Fazer
  • 17:10 Maidon rooli B12-vitamiinin lähteenä
    Marjukka Lamminen, Helsingin yliopisto
  • 17:35 B12-vitamiinia kasvituotteisiin – monivaiheinen tutkimustie ideasta sovelluksiin
    Vieno Piironen, Helsingin yliopisto
  • 18:00 Papuleipä-tutkimus – fermentoimalla tuotetun B12-vitamiinin hyväksikäytettävyys ihmisellä
    Anne-Maria Pajari, Helsingin yliopisto
  • 18:25 Keskustelu
  • 19:00 Tilaisuus päättyy

Tiedot

Päivämäärä:
ma 21. lokakuun
Aika:
17:00 - 19:00