Lähiruokaa maakunnissa
Maakunnissa lähi- ja paikallisruokaa edistetään muun muassa erilaisten toimijoiden ja hankkeiden toimesta maakuntien omien ruokabrändien kautta.
Etelä-Pohjanmaa: Ruokaprovinssi
Satakunta: Suomi syö Satakunnasta, Sikses parasta lähiruokaa
Pohjois-Savo: Taste Savo, European Region of Gastronomy Kuopio 2020-2021
Häme: Taste of Häme
Avoimet maatilat -tapahtuma
Varsinais-Suomi: VS-lähiruoka.fi
Eat my Turku -sivusto
Pirkanmaa: Parasta Pirkanmaalta
Pohjois-Karjala: Karelia à la carte
Keski-Suomi: Aito maaseutu Keski-Suomessa
Kvarken Plate – Pohjanmaa Lautasella
Lähiruoka on paikallisruokaa
Lähiruoka on yksi maamme ruokapolitiikan kärjistä. Maa- ja metsätalousministeriössä yhteistyössä eri sidosryhmien kanssa valmisteltu Lähiruokaohjelma hyväksyttiin valtioneuvoston periaatepäätöksenä 16.5.2013. Lähiruokaohjelma päivitettiin keväällä 2021.
Maa- ja metsätalousministeriön mukaan Lähiruokaohjelmassa lähiruualla tarkoitetaan erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, joka on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omalla alueella tarkoitetaan maakuntaa tai sitä vastaavaa tai pienempää aluetta.
Lähiruokaohjelman toimenpiteet kattavat lisäksi elintarvikealan erikoistuotteet, joiden merkittävimmät markkinat ovat lähialueella, mutta joita myydään eri kanavissa muuallakin Suomessa. Näitä tuotteita on lähinnä pienempien yritysten valikoimassa.
Lähiruokaohjelmassa korostetaan myös lyhyitä jakeluketjuja. Lähiruoka ja ruuan paikallisuus liittyvät erityisesti lyhyisiin jakeluketjuihin, joita määrittää taloudellisten toimijoiden määrän väheneminen ketjussa, toimijoiden yhteistyö, paikallinen talouskasvu sekä tuottajien ja kuluttajien maantieteelliset ja sosiaaliset yhteydet.