Toimintaympäristötutkimukset
- Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2020
- Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2013
- Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2008
- Elintarvikealan pk-yritysten toimintaympäristö 2004
TEM toimialapalvelun julkaisut
Maatilojen kehitysnäkymät – valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin
- Maatilojen kehitysnäkymät 2030 – valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin (pdf)
- Maatilojen kehitysnäkymät 2027 – valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin (pdf)
- Maatilojen kehitysnäkymät 2025 – valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin (pdf)
Aluetalousvaikutukset
- Lähiruokahankinnoista alueellista elinvoimaa — oppeja käytännön esimerkeistä (2024)
- Lähiruoka puheissa ja teoissa – julkiskeittiöiden lähiruoan käytön muutos vuosien 2013 ja 2019 välillä
- Luomutuotanto 2020 – aluetaloudelliset vaikutukset ja asema julkisella sektorilla
- Työtä ja hyvinvointia! Lähiruoan käytön aluetaloudelliset vaikutukset Suomen maakunnissa
- Julkisten keittiöiden paikallisten elintarvikeostojen aluetaloudelliset vaikutukset – Tarkastelussa Etelä-Savon maakunta
- Keski-Suomen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys
- Hämeen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys
- Varsinais-Suomen ruoantuotannon aluetaloudellisen vaikuttavuuden selvitys
- Elintarviketalouden vaikutukset alueeseen ja työllisyyteen, Ruoka-Kouvola
2024
- Elintarviketeollisuuden tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotiekartta (pdf)
- PTT 1/2024 puheenvuoroja: Miten taata huoltovarmuus ruokasektorilla? – Näkökulmina globaalit muutosvoimat ja kustannusvaikuttavuus
- Ruoka-ala kasvuun viennin ja ruokainnovaatioiden vetämänä : Keskustelunavaus ruokasektorin arvonlisän kasvattamiseen
- Selvitys sopimusrakenteista ja kustannusindekseistä elintarvikealan julkisissa hankinnoissa
2023
- Suomen ruokajärjestelmän haavoittuvuus: Keskinäisriippuvuuksien verkko toimintakyvyn haasteena
- Keski-Suomen elintarvike- ja ruokamatkailuyritysten nykytila ja tulevaisuus
- Varsinais-Suomen ruokaketjun yritysten ja toimintaympäristön tulevaisuuden kehittämistarpeet (pdf)
- Imprisoned by the regime? Farmer agency and farm resilience in the making of a sustainable food system
- Ruokajärjestelmien kestävyyssiirtymä ja alueet keskinäisriippuvuuksien maailmassa
- Resilientti ruokajärjestelmä -tietokortit
- Resilienssiä ja ruokaa maaseuduilta
- Osaamista ja tekijöitä elintarviketeollisuuteen – elintarvikealan koulutuksen palvelukykyselvitys
- Paikallisia ruokajärjestelmiä kehitetään nyt vahvemman talouden ja turvallisuuden toivossa
- Paikallista ruokaa paikkaan sitoutuneille
- Kysely elintarvikehankintojen vastuullisuudesta ja kotimaisuusasteesta
- Esiselvitys kasviproteiinialan vaikuttavuusinvestoinnista
2022
- Foodservice-toimialan jatkuvuudenhallinnan ja huoltovarmuuden kehittäminen tulevaisuudessa (pdf)
- Luonnon monimuotoisuuden huomioiminen elintarvikehankinnoissa -selvitys
2021
- Elintarvikejätteen ja ruokahävikin seurantajärjestelmän rakentaminen ja ruokahävikkitiekartta
- Luonnonmarjojen ja -sienten kauppaantulomäärätutkimukseen 2020 (MARSI-tutkimus) (pdf)
- Myllytoimialaselvitys: Pohjois-Karjalan viljatoimialan kehittäminen sekä liite Vilja- ja proteiinikasvien markkinat Suomessa (ja Keski-Euroopassa)
- What drives brand love and purchase intentions toward the local food distribution system? A study of social media-based REKO (fair consumption) groups
- Elintarvikealan pk-yritysten koronaselvitys (pdf)
2020
- Elintarvikealan pk-yritysten koronaselvitys
- Logistiikkaselvitys (2020)
- Näin Suomi syö – lähiruokaa ostetaan yhä useammin
- Startupin menestystekijät – tarkastelussa elintarvikeala ja tapaus Nyhtökaura
- Lähiruokapiiri sosiaalisena innovaationa : Case REKO Vaasa
- Kyselyaineistoa REKO-toiminnasta keväältä 2020
- Elintarvikkeiden kotiinkuljetus Suomessa : Analyysi markkinoista ja toimintamalleista
- Understanding local food consumption in REKO groups : an application of behavioral reasoning theory
- Matriket – kohti ruoka-alan kehittämisalustaa
- Maatilojen kehitysnäkymät 2027 – valmius lähiruokapalveluihin ja suoramyyntiin
- Paikallista ruokaa, kiitos!: Näkökulmia paikkaan kiinnittyvän elintarvikebrändin rakentamiseen (case Pohjanmaa)
- Ammattikeittiöt 2020 -tutkimus
2019
- Nostetta särkikaloista. Särkikalat elintarvikkeeksi ja osaksi kiertotaloutta
- Matkailijoille merkityksellinen vastuullisuus majoitus- ja ruokapalveluissa
- Boundary Negotiations in a Self-Organized Grassroots-Led Food Network: The Case of REKO in Finland
- REKO Rovaniemellä ravintolan, kuluttajan ja tuottajan näkökulmasta
2018
- The complexity of freshness and locality in a food consumption context
- Lähiruokaa ammattikeittiöön : Case: Muuramen kunnan ruokapalvelut
- Kyllä nappaa – särkikalaa Pohjois-Savosta
- Retkiruokaopas
- Makumatkalla Lapissa – Ideoita paikallisen ruokaperinteen hyödyntämiseen matkailussa
- Luomuperunaa onnistuneesti ammattikeittiöihin
- Selvitys kaninlihan kiinnostavuudesta
2017
- Suomalaisen elintarvikeketjun menestyksen avaintekijät
- Kuka ostaa ruokaa Rekosta? Vaihtoehtoisten ruokaverkostojen kuluttajat
- Markkinaorientaation hyödyntäminen kuluttajalähtöisessä markkinassa – REKO-lähiruokarenkaat
- Selvitys lähiruoka-alan kilpailutoiminnasta
- Liikkuva teurastamo -selvitys
- Räätälöimällä julkisiin keittiöihin – Selvitys pienten elintarvikeyritysten ja ammattikeittiöiden välisistä lähi-innovaatioista
- Onko lähiruokayrittäminen kannattavaa? – yrittäjien kokemuksia jakelukanavista
- Perspectives on the sustainability promise of alternative food networks
2016
- Maatilojen kehitysnäkymät 2022: Valmius lähiruokapalveluihin ja myyntiin
- Lähiruokarenkaat kuluttajien ja tuottajien kohtaamispaikkana: Tutkimus REKO Järvilakeuden toiminnasta
- Ruokainnovaatioiden markkinatilannekatsaus startup -ympäristössä – Slush 2016
- Paikallisen ruuan tulevaisuuskuvat
- Laidunlihan laadun rakentuminen suoramyynnissä: tutkimus kuluttajien näkemyksistä
- Lähiruoasta matkailu-ravintoloiden valttikortti? : Keittiömestareiden ja ravintolan vastuuhenkilöiden näkemyksiä lähiruoan käytöstä Levillä ja Saariselällä
2015
- Tiekartta elämyksellisiin ruokakokemuksiin
- Arktinen ruoantuotanto : taustaselvitys ja kiteytysmatriisi
- Ruokaosuuskunnan jäsenyyden vaikutukset kodin arkeen ja ruokatalouden hoitamiseen
- Paikallinen ruoka ja kestävä kehitys
2014
- Ruokaa paikallistamassa: kehittämistyön tausta, tavoitteet ja muotoutuminen
- Enemmän kuin ruokaa? Lähiruoka kuluttajien puheessa asenteiden ja multifunktionaalisen maatalouden näkökulmasta.
- Yrittäjän rooli lähiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamisen edistämisessä
- Ruoka lähellä, kuluttaja kaukana? Näkökulmia lahiruoan kysynnän ja tarjonnan kohtaamiseen.
- Lähi- ja luomuruoan saavutettavuus Pohjois-Pohjanmaalla
- Venäläiset matkailijat ruokapalveluiden ostajina Tutkimusraportt
- Mainosmediatutkimus venäläismatkailijoist
2013
- Lähiruoka ja kuluttajan ostokäyttäytyminen Pohjois-Suomessa ja Espoossa
- Lähiruokaa, kiitos! Tutkimus suomalaisten ruoka- ja maatalousasenteista
- Lähiruoan lisääminen kuntien julkisissa hankinnoissa Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla
- Lähiruoka osana kestäviä ruokavalintoja – esimerkkejä Helsingistä, Mikkelistä, Kiuruvedeltä, Naantalista ja Eurasta
2012
- Lähiruokaa laineilla – lähituotteiden käyttö Ravintolalaiva Cindyllä
- Elintarvikealan tulevaisuuden osaamistarpeet
2011
- Osuuskaupan kulttuuri, puhetavat ja syömisen merkitykset – Näkökulmia lähiruokakeskusteluun päivittäistavarakaupan arjesta
- Kaupunkilaiskuluttajat lähiruokaostoksilla – suuria makuelämyksiä pieniltä tuottajilta
- Lähiruokavalikoiman vaikutus vähittäiskaupan asiakasuskollisuuteen
- Lähiruoka mahdollisuutena. Kyselytutkimus Oulun seudun ammattikorkeakoulun Liiketalouden ja Luonnonvara-alan yksikön opiskelijoille ja henkilökunnalle.
- Petri Ollila, A. Kiviluoma, K. Erola, M. Käyhty & S. Kivinen (2011). Lähiruoka – pientuottajat ja kuluttajat toisiaan etsimässä – Tutkimuksia lähiruuan jakelun nykytilasta. (ei luettavissa verkossa)
- Fact Finding –matka Pietariin
- Lähiruokaa, kiitos! Seuturuoka saatavaksi –hankkeen satoa