Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti

Keskeisimmät askelmerkit sellaiselle pienimuotoiselle ja vähäriskiselle toiminnalle, josta ei elintarvikelain (13.1.2006/23) 13 § momentin 6 mukaan tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Näiden tulkintojen avulla tuetaan uuden yrittäjyyden ja kokeilukulttuurin syntymistä lähiruokasektorille ilman liiallista byrokratiaa.

Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi aitoja makuja jäsen sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Huomioithan toimintaa suunniteltaessa myös verottajan ohjeistukset vähäiselle liiketoiminnalle www.vero.fi.

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti -kokonaisuus käsittelee sellaista elintarviketurvallisuuden kannalta vähäriskistä toimintaa, josta ei tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että toiminnan riskien on oltava elintarviketurvallisuuden kannalta vähäisiä sekä

1. elintarvikealan toiminta tapahtuu samassa huoneistossa kuin toimijan harjoittama muu elinkeinotoiminta; esimerkiksi alkutuotannon yhteydessä tapahtuva vähäriskinen elintarvikehuoneistotoiminta, jonka arvioitu vuosittainen myynti on alle 10 000 €

Esimerkki: Marjatilan yhteydessä toimiva kesäkahvila palvelee asiakkaitaan marjasesongin ajan ja kahvilassa myytävät tuotteet ovat vähäriskisiä (esimerkiksi pulla, tehdasvalmisteinen jäätelö, mehu, kahvi).

tai

2. toimija on yksityinen henkilö; vuosittainen myynti on alle 10 000

Esimerkki: Yksityishenkilö leipoo ruisleipiä kotikeittiössään ja myy niitä kauppaan sekä suoraan kuluttajille esimerkiksi REKO -renkaiden kautta. Kun myynti jää alle 10 000 euron, ei ruisleipien valmistuksesta ja myynnistä tarvitse tehdä elintarvikehuoneistoilmoitusta. Huomioi tässä myös verottajan ohjeistukset vähäiselle liiketoiminnalle, www.vero.fi .

  tai

3. toimintaa ei voida pitää elinkeinon harjoittamisena; esimerkiksi yhdistysten ja järjestöjen varainkeruu

Esimerkki: 4H –yhdistys voi avata jäätelökioskin kuukauden ajaksi ja myydä tehdasvalmisteista jäätelöä suoraan kuluttajille (irtomyyntinä ja valmiiksi pakattuna) ilman elintarvikehuoneistoilmoituksen tekoa. Huomioi tässä myös verottajan ohjeistukset vähäiselle liiketoiminnalle, www.vero.fi.

Pienimuotoinen ja vähäriskinen elintarvikkeiden valmistus ja myynti kokonaisuus on tehty maa- ja metsätalousministeriön rahoituksella yhteistyössä Evira, MTK, SLC, Maa- ja kotitalousnaisten keskus sekä Turun yliopiston Brahea-keskus.


aitojamakuja.fi

m.aitojamakuja.fi email Aitoja Makuja Facebookissa
Yhteistyökumppanit Turun yliopisto
© Aitojamakuja.fi • Elintarvikealan yritysten valtakunnallinen hakupalvelu