Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen

Elintarvikkeiden valmistaminen ja pakkaamattomien eläinperäisten elintarvikkeiden myyminen -kokonaisuudessa käsitellään elintarvikkeiden valmistamista ja myyntiä ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa. Se voi olla esimerkiksi lihan leikkuuta oman tilan elintarvikehuoneistossa, leipomotoimintaa, marjatuotteiden jalostusta, kasvisten suikalointia, ruoan valmistusta tai kahvila- ja ravintolatoimintaa. Sivuilla kerrotaan keskeisimmät askelmerkit elintarvikkeiden valmistuksen ja myyntitoiminnan aloittamiseen.

Kaikissa kysymyksissä sinua palvelevat oman alueesi Aitoja makuja-yhteyshenkilö sekä kuntasi elintarvikevalvontaviranomainen.

Vuonna 2012 voimaan astuneet vähäriskiseen toimintaan perustuvat lainsäädännön helpotukset mahdollistavat monia asioita (1258/2011 ja 164/2016).

Voit esimerkiksi valmistaa eläinperäisiä elintarvikkeita kuten jauhelihaa, leikata lihaa ja tehdä kalavalmisteita ilmoitetussa elintarvikehuoneistossasi (lihan tulee olla teurastettu hyväksytyssä laitoksessa, mutta sen jatkokäsittely on mahdollista elintarvikehuoneistossa). Näitä tuotteita voit myydä suoraan kuluttajille rajattomasti ja paikalliseen vähittäismyyntiin 1000 kg vuodessa ja 1000 kg ylittävältä osalta 30 %. Voit myös valmistaa oman tilasi maidosta maitojalosteita. Näitä tuotteita voit myydä suoraan kuluttajille rajattomasti ja paikalliseen vähittäismyyntiin 1000 kg vuodessa ja 1000 kg ylittävältä osalta 30 %.

Paikallisen vähittäisliikkeen on sijaittava oman maakunnan tai sitä vastaavan alueen sisällä.

Jäikö jokin asia liittyen suoramyyntiin tai jatkojalostukseen vielä mietityttämään? Kysy meiltä!

Lue lisää myyntitoiminnasta, kuljetuksesta ja elintarvikehuoneistovaatimuksista Vähittäismyynti-kokonaisuudesta:

Esimerkkitilanteita

 • Voinko valmistaa oman tilani maidosta tuorejuustoa?

  Kyllä – voit valmistaa tuorejuustoa ilmoitetussa elintarvikehuoneistossa. Näitä tuotteita saat myydä suoraan kuluttajille rajattomasti ja paikalliseen vähittäismyyntiin 1000 kg vuodessa ja 1000 kg ylittävältä osalta 30 %. Eläinperäisten elintarvikkeiden valmistus vaatii erityistä huolellisuutta sekä elintarvikehygienian että lämpötilojen suhteen.

 • Minulla on pihvikarjatila. Eläimet teurastetaan hyväksytyssä teurastamossa, jossa myös liha leikataan ja pakataan. Lihat saapuvat tilalleni kylmäkuljetuksena pakattuina. Myyn osan lihoista kuluttajille sellaisenaan, mutta osan haluaisin jatkojalostaa. Voinko valmistaa elintarvikehuoneistossani jauhelihaa? Ja voinko myydä sitä paikalliseen ravintolaan?

  Voit myydä 1000 kg vuodessa jauhelihaa vähittäismyyntiin (esimerkiksi paikalliseen ravintolaan) ja 1000 kg ylittävältä osalta 30 %. Jauhelihan valmistaminen elintarvikehuoneistossa vaatii erityistä tarkkuutta, mutta on mahdollista.

 • Voiko kahvilayrittäjä valmistaa omassa keittiössään tuotteita vuohen raakamaidosta, esimerkiksi leivonnaisia, ja myydä niitä asiakkaille?

  Kahvilayrittäjä voi valmistaa vuohenmaitotuotteita vuohen raakamaidosta, jos kahvila sijaitsee vuohitilan yhteydessä ja vuohenmaito on itse tuotettua. Tai vaihtoehtoisesti, mikäli kahvila ei sijaitse tuotantotilan yhteydessä, vuohen raakamaito pitää ostaa maitoalan laitoksesta.

 • Ravintoloitsija haluaa ostaa naapurissaan olevalta maitotilalta ternimaitoa ja valmistaa siitä ravintolassaan jälkiruokajuustoa (esim. uunijuustoa). Voiko maitotila myydä ternimaitoa ja jos voi, millä ehdoilla ja mitä hänen pitää tehdä?

  Kyllä, maidontuotantotila voi toimittaa ternimaitoa vähittäismyyntiin jäädytettynä. Ravintola on säädösten näkökulmasta vähittäismyyntipaikka siinä kuin kauppakin. Jos tila toimittaa korkeintaan 2 500 kg ternimaitoa vuodessa, katsotaan se alkutuotannon toiminnaksi.

  Tilan tulee huomioida jäädyttäminen omavalvonnan kuvauksessa. Jäädytetty ternimaito on säilytettävä vähintään -12 asteessa. Astioihin tulee tehdä pakkausmerkinnät, joista pitäisi löytyä tietoa Ruokaviraston nettisivuilta, ainakin raakamaidon ja ternimaidon myyntiohjeistuksesta.

 • Minulla on matkailuyritys. Haluaisin järjestää matkailijoille ruoanvalmistuskursseja yritykseni ravintolan keittiössä. Onko tämä mahdollista?

  Kyllä. Voit järjestää ruoanvalmistuskursseja matkailuyrityksesi keittiössä, kunhan huolehdit toiminnan hygieenisistä tavoista, kuvaat asian omavalvontasuunnitelmassasi ja esittelet, miten mm. ristikontaminaatiolta vältytään.

 • Miten tiheästi minun tulee seurata ja kirjata ylös kylmätilojen lämpötiloja?

  Lämpötilojen seurantatiheys valitaan omavalvonnassa käytännön kokeilun ja mittauksien perusteella. Aluksi mittauksia tehdään tiheästi 1 krt/päivä. Sopivien olosuhteiden löydyttyä mittaustiheyttä voidaan harventaa esim. 1 krt/viikko. Lisätietoja lämpötilojen seurantatiheydestä.

 • Kylmävaraston termostaatti on mennyt rikki. Mitä teen varastossa oleville tuotteille?

  Selvitä ensin lämpötilojen seurantakirjanpidosta, milloin kylmävarasto on todistetusti ollut toiminnassa. Riippuen tästä ajasta tulee tuotteiden hävittämistä tai välitöntä siirtoa toimiviin kylmätiloihin harkita. Kannattaa mitata tuotteiden pintalämpötila sekä varaston lämpötila riskinarvioinnin tueksi.