Journalistikilpailu

Helsingin yliopisto Ruralia-instituutin ja Turun yliopiston Brahea-keskuksen Nimisuojatuotteiden monimediakampanja PROMO -hanke järjestää journalistikilpailun 15.4 – 30.9.2019.

1000 euron palkinto jaetaan parhaasta, missä tahansa tiedotusvälineessä julkaistusta työstä, jossa tehdään ansiokkaasti kuluttajille tutuksi Euroopan unionin elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmää.

Kilpailuun voi ilmoittautua 30. syyskuuta 2019 asti sivustolla https://aitojamakuja.fi/journalistikilpailu. Voittaja julkistetaan 14. lokakuuta 2019 Aitoja makuja -sivustolla ja sosiaalisessa mediassa.

Lisätietoa nimisuojajärjestelmästä:
https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/valmistus/elintarvikkeista-annettavat-tiedot/eun-nimisuojajarjestelma/
https://aitojamakuja.fi/nimisuoja/
https://mmm.fi/nimisuoja

Osallistumisohjeet

Kilpailuun voivat osallistua painettujen ja verkkojulkaisujen sekä audiovisuaalisen tai audiaalisen median toimittajat Suomesta. Ilmoittautumisaika päättyy 30.9.2019. Ilmoittautuminen on maksutonta.

Kilpailutyön voi ilmoittaa kilpailuun myös toinen henkilö tai mediaorganisaatio kuin toimittaja, mutta osallistuminen hyväksytään vain, jos sillä on toimittajan suostumus.

Lue kilpailun säännöt huolellisesti ennen kilpailutyön tai -töiden lähettämistä.

Kilpailuun osallistuminen edellyttää sähköisen ilmoittautumislomakkeen täyttämistä. Kilpailuun voi osallistua korkeintaan kolmella eri työllä.

>> Osallistu Nimisuojajärjestelmän journalistikilpailuun

Kilpailun säännöt

 1. Kaikkien töiden yhteydessä on lähetettävä täytetty sähköinen ilmoittautumislomake.
 2. Kaikkien töiden tulee olla julkaistuja tai esitettyjä tiedotusvälineissä 15.4.2019–30.9.2019.
 3. Ilmoittautumisaika päättyy 30.9.2019.
 4. Kukin osallistuja voi jättää arvioitavaksi korkeintaan kolme työtä, eli esimerkiksi artikkelia, videota, podcastia tai radiojuttua. Jokaista työtä varten täytetään oma ilmoittautumislomake.
 5. Audiovisuaalisten ja audiaalisten kilpailutöiden yhteydessä on lähetettävä lyhyt käsikirjoitus (enintään yksi sivu), jossa selostetaan työn ydinsisältö.
 6. Usean ihmisen yhdessä tekemät työt hyväksytään edellyttäen, että ryhmän kaikki keskeiset jäsenet (esim. tutkijat, toimittajat ja editoinnista vastaavat) ovat antaneet suostumuksensa osallistumiseen ja heidät luetellaan ilmoittautumislomakkeessa.
 7. Osallistujatyön voi lähettää kolmas osapuoli, esim. työn julkaisija. Tällöin ilmoittautumiseen tarvitaan työn tekijän kirjallinen suostumus.
 8. Lähettämällä kilpailutyön osallistuja ilmoittaa lukeneensa ja ymmärtäneensä kilpailun säännöt.
 9. Kilpailutyöt tulee lähettää alkuperäisessä ulkoasussaan.
 10. Osallistujien on pystyttävä todistamaan (esimerkiksi esittämällä pdf-tiedosto, artikkelista tehty kuvakaappaus tai uutisraportin esitysajankohta), että kilpailutyö on julkaistu tai esitetty.
 11. Alle 18-vuotiaan osallistuminen edellyttää vanhemman tai huoltajan kirjallista suostumusta.

Arviointiperusteet

Kilpailutyöt arvioidaan sen perusteella, miten hyvin ne käsittelevät aihetta. Lisäksi arvioidaan niiden omaperäisyyttä (tuore tarina tai kiinnostava näkökulma) sekä kykyä pitää lukijan, katsojan tai kuuntelijan mielenkiintoa yllä.

Erityistä huomiota ja painoarvoa annetaan töille, jotka:

 • käsittelevät suomalaisia nimisuojatuotteita
 • tekevät nimisuojajärjestelmän eurooppalaista kontekstia tutuksi kuluttajalle
 • nostavat esiin nimisuojattujen tuotteiden erityisyyden

Yhteystiedot ja lisätietoa kilpailusta

Marjo Särkkä-Tirkkonen, Helsingin yliopisto
marjo.sarkka-tirkkonen@helsinki.fi

Ellinoora Havaste, Turun yliopisto
elelha@utu.fi